«Η Κρήτη θα πρέπει να φροντίσει για την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών και των προϊόντων της ώστε να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή θέση και να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά» αναφέρει μεταξύ άλλων ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Σταύρο Αρναουτάκη, Πέτρος Ινιωτάκης για να τονίσει πως η διαχείριση των υδατικών πόρων και η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης θα αποτελέσουν το στοίχημα για την επόμενη ημέρα.
Ερ.: Μετά από 9 χρόνια θητείας στο δήμο Ηρακλείου πόσο δύσκολη ήταν η μετάβασή σας στην περιφέρεια και γιατί συντάσσεστε με τον Σταύρο Αρναουτάκη;
Απ.: Ο πρώτος σταθμός της πορείας μου με τα κοινά ήταν το ΤΕΕ /ΤΑΚ όπου είχα εκλεγεί πρόεδρος για δυο θητείες και του οποίου ο ρόλος είναι συμβουλευτικός προς την τοπική αυτοδιοίκηση, με ορθολογισμό και επιστημονική συγκρότηση για θέματα τοπικής ανάπτυξης.
Ο δεύτερος σταθμός ήταν οι δυο θητείες μου στον πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και στο Δήμο Ηρακλείου, όπου από τη θέση του αντιδημάρχου (2014-2018) αλλά και ως επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης (2019-2023), κατέθεσα τις προτάσεις μου για την πρόοδο της πόλης και προσπάθησα -στο βαθμό που μου επετράπη- να υλοποιήσω έργα προς όφελος της κοινωνίας.
Η μετάβασή μου στον δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και την Περιφέρεια Κρήτης έρχεται απόλυτα φυσιολογικά ως τρίτος σταθμός της πορείας μου για να υπηρετήσω τον τόπο και τους συμπολίτες μου. Έχοντας ως εφόδια την εμπειρία μου και την επιστημονική μου κατάρτιση θεωρώ ότι είμαι στην πιο ώριμη περίοδο της πολιτικής μου πορείας και μπορώ να συνδράμω στην ανάπτυξη του τόπου μας και στη διαχείριση των μεγάλων προκλήσεων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε επίπεδο Κρήτης.
Όπως σε κάθε σωστά οργανωμένη κοινωνία, το σύνολο των πολιτών από όποια θέση και αν βρίσκεται, διακριτή ή μη, οφείλει να συμβάλλει ώστε να παράγεται τοπική συλλογική ευφυΐα. Σε αυτήν την κατεύθυνση θέλω να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις καταθέτοντας εμπειρία και γνώση με στόχο να πετύχουμε το καλύτερο που μπορούμε για τη Κρήτη μας.
Ερ.: Σε ποιό τομέα πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να προσφέρετε περισσότερο ;
Απ.: Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης είναι ένα αμιγώς πολιτικό όργανο που χαράσσει στρατηγικές και ορίζει στόχους. Τα μέλη του κρίνονται από την πολιτική τους συγκρότηση και από την εμπειρία του καθενός, επιστημονική και επαγγελματική, στοιχεία τα οποία λειτουργούν συμπληρωματικά για να εκφράζονται με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο οι θέσεις και οι προτάσεις τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Αν με εμπιστευθούν και με στηρίξουν οι συμπολίτες μου να τους εκπροσωπήσω στο Περιφερειακό Συμβούλιο, θα το κάνω με όλη μου την ενέργεια και με αφοσίωση από όποια θέση κληθώ να υπηρετήσω. Άλλωστε η κατανομή των διακριτών θέσεων είναι αρμοδιότητα του Περιφερειάρχη, ο οποίος γνωρίζει καλά τον καθένα από εμάς αλλά και τις ανάγκες της κοινωνίας. Είμαι βέβαιος ότι ο Σταύρος Αρναουτάκης θα εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που θα έχει ο καθένας μας, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό για την Κρήτη μας.
Ερ.: Ποιό θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κρήτη;
Απ.: Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει σήμερα ότι η κλιματική αλλαγή είναι υπαρκτή. Τις επώδυνες επιπτώσεις της βιώνουμε με τον πλέον οδυνηρό και τραγικό τρόπο σε όλο τον πλανήτη και ειδικότερα στις ξηροθερμικές περιοχές της ανατολικής Μεσογείου όπως και την Κρήτη, με έντονο το φαινόμενο της λειψυδρίας.
Το νερό στο νησί μας είναι η κινητήριος δύναμη για τις πιο σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες καθώς έχουμε εκτεταμένες αγροτικές καλλιέργειες κηπευτικών και θερμοκηπιακών καλλιεργειών με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη ελαιοκομία αλλά και έντονη τουριστική δραστηριότητα καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Πρώτη μέριμνα όλων μας πρέπει να γίνει η διάσωση και η διαχείριση του πολυτιμότερου αγαθού της ζωής, του νερού. Με όραμα και στρατηγικό σχεδιασμό θα πρέπει να συγκρατήσουμε όλες τις ποσότητες νερού που δέχεται η κρητική γη και να τις διαχειριστούμε με τον πιο αποδοτικό τρόπο.
Πρέπει να εστιάσουμε στη δημιουργία μικρών, μεσαίων αλλά και μεγάλων φραγμάτων ώστε να μην αφήνουμε ούτε σταγόνα νερού να χάνεται στη θάλασσα. Παράλληλα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων, στη διοχέτευση του παραγόμενου νερού για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων καθώς και στην αντικατάσταση όλων των δικτύων που έχουν απώλειες. Όμως, οφείλουμε και εμείς να εκπαιδευτούμε ώστε να χρησιμοποιούμε και να καταναλώνουμε με περίσκεψη και ορθολογικό τρόπο το σημαντικό αυτό αγαθό που σήμερα είναι σε έλλειψη.
Ερ.: Ποιές είναι προκλήσεις της επόμενης μέρας;
Απ.: Η Κρήτη όντας σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον θα πρέπει να φροντίσει για την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών και των προϊόντων της ώστε να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή θέση και να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά.
Έχουμε πολλά παραδείγματα κρητικών επιχειρήσεων, όπως στον κλάδο των πλαστικών προϊόντων, οι οποίες παράγουν προϊόντα με καινοτόμους τρόπους, έχοντας μοναδική προστιθέμενη άξια και μάς δείχνουν τον τρόπο και τον δρόμο για το πώς μπορούμε να πρωτοπορήσουμε στην Κρήτη, να καινοτομήσουμε και να πετύχουμε την απαραίτητη εξωστρέφεια, ώστε να κερδίσουμε τις ξένες αγορές και να εξασφαλίσουμε για τη χώρα μας πρόσθετες κεφαλαιακές εισροές.
Αυτό είναι το ζητούμενο για να επιστρέψουν οι νέοι μας πίσω στην Ελλάδα υπό ευνοϊκές συνθήκες. Μόνο με την επίτευξη ευμάρειας και τη δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις σημερινές δυσκολίες της χώρας.