«Οι Γερμανοί έπαυσαν να είναι δαίμονες κι έχουν αρχίσει οι αγκαλίτσες». Μία από τις πολλές ανατρεπτικές φράσεις στο λόγο του υποψήφιου ευρωβουλευτή με τη «Δημιουργία ξανά!» και καθηγητή στο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Ελλάδος, Νίκου Σακκά.
Με αρκετά καυστικό χιούμορ, με πληθώρα επιχειρημάτων, αλλά και με βαθιά γνώση στα ζητήματα της Ευρώπης, ο κ. Σακκάς παραχωρεί μια εκ βαθέων συνέντευξη στην «Π», δίνοντας απαντήσεις για καυτά ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα του χθες και του σήμερα, την Ευρωπαϊκή Ένωση του αύριο, τον λαϊκισμό, τις υποψήφιες τηλεπερσόνες, τους αγωνιστές της “πεντάρας” και τα κουρασμένα γεροντοπαλίκαρα που πηγαίνουν στις κοινότητες για να αράξουν.
Ερ.: Κύριε Σακκά, για ποιο λόγο θεωρείτε ότι οι Ευρωπαίοι Πολίτες, συνηθίζουν να απέχουν σε μεγάλο ποσοστό από τις ευρωεκλογές; Πιστεύετε ότι σχετίζεται με την πολυπλοκότητα λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών;
Απ.: Kαθόλου! Σχετίζεται με την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής που έχουν επιβάλει τα κόμματα, με τον ανταγωνισμό τους σε παροχολογία και υποσχεσιολογία.
Σχετίζεται επίσης με το που τα ίδια βλέπουν την Ευρωβουλή σαν εκβολή των κομματικών σωλήνων τους για ευγενή συνταξιοδότηση στελεχών τους. Δεν έχουν απολύτως καμιά άποψη για ουσιαστικές παρεμβάσεις, πέρα από επερωτήσεις για πρωτοβουλίες που παίρνουν άλλοι.
Τέλος, οι κακοί, ασυνεννόητοι και υπερόπτες Ευρωπαίοι ήταν πάντα μια καλή δικαιολογία για να σπρώχνουν από πίσω της τη διακομματική ανικανότητα δεκαετιών και την ευθύνη για τα αμύθητα χρέη που αυτή συσσώρευσε.
Ξέρει κανείς κάτι άξιο λόγου που έκανε ένας ευρωβουλευτής μας; Αυτοί που θέλανε να φέρουν τα κατοχικά δάνεια πίσω και εκλέχτηκαν στην Ευρωβουλή με αυτό το σύνθημα, τώρα που απέτυχαν παταγωδώς, πώς έχουν το θράσος να ξαναζητούν την εκλογή τους;
Το κύρος και η αξιοπρέπεια της χώρας είναι σήμερα στο ναδίρ. Και δεν πρόκειται να αποκατασταθούν με τις τζάμπα μαγκιές διάφορων κατ’ επάγγελμα αγωνιστών ούτε με τηλεπερσόνες ούτε με εκροές κομματικών σωλήνων.
Χρειάζονται άτομα που να γνωρίζουν τα ευρωπαϊκά θέματα και να μπορούν να πάρουν σημαντικές πρωτοβουλίες. Άτομα που θα δουν τον εαυτό τους ως σέντερ φορ στο γήπεδο και όχι ως χειροκροτητές στην εξέδρα.
Τα κατεστημένα κόμματα του ελληνικού διακομματικού κρατισμού ποτέ δεν είχαν τέτοια άτομα.
Για αυτό δε θα συζητήσουν ποτέ για τα θέματα της Ευρώπης. Γιατί δεν έχουν τίποτα να πουν. Για αυτό ο πολίτης αποστασιοποιείται. Γιατί δεν ακούει τίποτα που να έχει κάποιο ενδιαφέρον και κάποια ουσία.
Ερ.: Ποιο εκτιμάτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Χρειαζόμαστε πιστεύετε περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη;
Απ.: Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το φούντωμα του λαϊκισμού, που είτε από ακροδεξιές και εθνικιστικές θέσεις είτε από αριστερίστικες είτε από γελοίες (τύπου Γκρίλο στην Ιταλία) θέλουν να καταστρέψουν το σπουδαίο αυτό επίτευγμα, που τερμάτισε τον πόλεμο και έφερε δεκαετίες ανάπτυξης, συνεργασίας και κοινωνικής συνοχής. Διάφοροι ιδεοληπτικοί ανόητοι που δεν μπορούν να διοικήσουν ούτε περίπτερο, που δεν γνωρίζουν ούτε ιστορία ούτε γεωγραφία για να αντιληφθούν πόσο σπάνιο και πόσο σημαντικό και πόσο εύθραυστο είναι αυτό που εξελίσσεται σήμερα στην Ευρώπη, θέλουν την καταστροφή της γιατί έτσι επιτάσσει η ιδεοληψία που έχει πλημμυρίσει το μυαλό τους.
Δυστυχώς ο λαϊκισμός πατάει σε πραγματικά προβλήματα. Η ανεξέλεγκτη εισροή μη αναμίξιμων μεταναστών είναι ένα τέτοιο. Ανοικτές πόρτες θέλουν οι αριστερόφρονες αντιευρωπαϊστές, αλλά τις δικές τους πόρτες στο σπίτι τους τις κρατάνε κλειστές!
Πώς να κάνεις συζήτηση με άτομα που αντιλαμβάνονται την πολιτική ως ιδεοληψία και όχι ως βίωμα και εφαρμογή. Ανά πάσα στιγμή, ελαφρά κι αστόχαστα, μπορεί να ξεστομίσουν την όποια ουρανομήκη ανοησία μόνο και μόνο επειδή δρα για τα ίδια ψυχοθεραπευτικά.
Η αίσθηση λοιπόν ότι στα ευρωπαϊκά όργανα υπάρχει μια ελίτ είναι ένα άλλο τέτοιο, πραγματικό πρόβλημα. Γιατί τι είναι οι διάφοροι μουγκοί και οι βουβοί που επιβάλλονται από τα κόμματα και τα τα media για να παν να κάνουν καλοπληρωμένες διακοπές. Πόσο να συγκινήσουν όλοι δαύτοι τον μέσο Ευρωπαίο;
Ερ.: Ποια πιστεύετε ότι είναι η θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποια θα έπρεπε να είναι;
Απ.: Η πρόσληψη της χώρας μας πριν λίγα χρόνια ήταν αυτή του αποτυχημένου και του τζάμπα μάγκα που θεωρούσε φυσιολογικό η πάμφτωχη Σλοβακία να πληρώνει τον λογαριασμό των άχρηστων πράσινο-γαλάζιο-ροζ κρατιστών της μεταπολίτευσης που χρεοκόπησαν τη χώρα.
Σήμερα τα ταμπούρλα σώπασαν, οι γερμανοτσολιάδες εξαφανίστηκαν, οι Γερμανοί έπαυσαν να είναι δαίμονες και ήρθαν τα πλατιά χαμόγελα και οι αγκαλίτσες. Το λες και ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς! Ησύχασαν έτσι οι Ευρωπαίοι αφού παύσαμε να είμαστε πηγή θορύβου και γκρίνιας. Έχουμε πια δημοσιονομική σταθερότητα, ναι, και αυτό τους χαροποιεί. Όμως δημοσιονομική σταθερότητα χωρίς ανάπτυξη και επενδύσεις είναι σίγουρος δρόμος για τη φτωχοποίηση. Περισσότερες πληροφορίες στον κύριο Τσαουσέσκου που είχε και αυτός πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς να γλιτώσουν οι Ρουμάνοι την εξαθλίωση και ο ίδιος το κεφάλι του.
Η θέση που θα όφειλε να έχει η χώρα είναι του ενεργού πρωταγωνιστή του πρότζεκτ Ευρώπη.
Με άτομα που έχουν κύρος και κάνουν παρεμβάσεις για να επιταχυνθεί η σύγκλιση και η ενοποίηση. Με άτομα που δε θα παπαγαλίζουν την ανοησία για “μια άλλη Ευρώπη” αλλά θα αγωνίζονται για τούτη εδώ την πραγματική Ευρώπη, να την παν ένα βήμα παρακάτω.
Ερ.: Τι διαφορετικό έρχεται να κομίσει η Δημιουργία Ξανά στις ευρωεκλογές; Τι πιστεύετε ότι μπορείτε να προσφέρετε εφόσον οι Έλληνες σας εμπιστευθούν με την ψήφο τους;
Απ.: Η «δημιουργία Ξανά» έχει μόνο ικανά άτομα στο ψηφοδέλτιό της. Ούτε τηλεπερσόνες, ούτε κουρασμένα παλικάρια προς συνταξιοδότηση, ούτε αγωνιστές της “πεντάρας” με τα λεφτά των άλλων.
Και η “Δημιουργία Ξανά” έχει καθαρές, φιλελεύθερες ιδέες. Αυτές δηλαδή που βγάζουν τον κόσμο από τη φτώχεια σωρηδόν, που επιτρέπουν, για πρώτη φορά στην ιστορία, σε μικρές χώρες (Σιγκαπούρη, Εσθονία, Ιρλανδία, κλπ) να θριαμβεύουν.
Να τελειώνουμε με τον κρατισμό πριν μας τελειώσει εκείνος! Αυτό είναι η “Δημιουργία Ξανά!”
* Ο Νίκος Σακκάς είναι Δρ. Μηχανικός, καθηγητής στο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Ελλάδος, επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο Hull της Αγγλίας, μέτοχος σε διεθνείς εταιρείεςέντασης τεχνολογίας και τακτικός εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε θέματα καινοτομίας. Είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη “Δημιουργία ξανά!”
Το προεκλογικό του βίντεο με τις σκέψεις του για την ΕΕ είναι στο youtube :