Η απονομή έγινε σε κλίμα συγκίνησης
Η απονομή έγινε

Είναι ο «Νέστωρ» της Καρδιολογίας αλλά το χάρισμά του δεν εξαντλήθηκε στο πεδίο της Ιατρικής. Ο Διονύσης Κόκκινος ξέρει να «ακούει» την ανθρώπινη καρδιά και δεν είναι τυχαίο πως δεν διακρίθηκε μονάχα ως θεράπων αλλά και ως πανεπιστημιακός καθηγητής που προίκισε τους φοιτητές του με γνώσεις, ήθος και τον μοναδικό του τρόπο να προσεγγίζει τον ασθενή. Αφουγκράστηκε ,όπως τονίζει σε δημοσίευμα της η Καθημερινή-παλμούς των αρρώστων αλλά και τις αγωνίες των νέων φοιτητών.

Το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην των Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού, που παρέλαβε ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από τα χέρια της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην αίθουσα της Παλιάς Βουλής στα τέλη του περασμένου χρόνου, δικαιώνει την τεράστια προσφορά του, όπως τονίζει σε δημοσίευμά της η “Καθημερινή”. Το 2023 μάλιστα συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τη θέσπιση του βραβείου αυτού, του μοναδικού θεσμού στην Ελλάδα που αναδεικνύει δημόσια την αριστεία και την αφοσίωση ακαδημαϊκών δασκάλων.

Σε τι να πρωτοαναφερθεί κανείς μιλώντας για το έργο αυτού του ανθρώπου που επί δεκαετίες συνεισέφερε στον τόπο και στο λειτούργημά του. Επί 54 χρόνια εργάστηκε ακαταπόνητα σε τέσσερα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, ενώ στο Ωνάσειο δημιούργησε μια ευρεία «σχολή» γιατρών καταρτισμένη σύμφωνα με τις παγκόσμιες εξελίξεις στο αντικείμενό του. Στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών του σπουδαίου οραματιστή αείμνηστου Γρηγόρη Σκαλκέα διοργάνωσε μαθήματα για φοιτητές και νέους επιστήμονες.

Ως πρόεδρος του σώματος ομοτίμων καθηγητών του ΕΚΠΑ ανέλαβε από το 2014 την ενεργοποίηση και την αναδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Πολιτών στο οποίο μετεκπαιδεύονται φυσικά πολίτες όπως λέει ο τίτλος του αλλά και φοιτητές και επιστήμονες όλων των βαθμίδων.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, η καθηγήτρια κ. Ευθυμίου και ο πρόερος του ΙΤΕ στην απονομή των βραβείων

Το laudatio του Διονύση Κόκκινου ανέλαβε ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Μαχαίρας που στάθηκε σε όλη την πορεία του βραβευθέντος, από το 1957 όταν μπήκε πρώτος στην Ιατρική έως τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες, το πέρασμά του από τον Ευαγγελισμό, το Τζάνειο, το Ωνάσειο, το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, τη θητεία του ως πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και αντιπρόεδρος της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής, τα επιστημονικά του συγγράμματα, τα βραβεία του.

Συγκινημένος ο Διονύσης Κόκκινος ανέβηκε στο βήμα και στα πρώτα του λόγια ήταν η ταύτιση που έχει με το επάγγελμά του: «Επαγγέλλομαι στον Πρωταγόρα του Πλάτωνος σημαίνει ότι δηλώνω σαφώς και ευθαρσώς το έργο το οποίο επιτελώ. Το ίδιο και στα λατινικά όπου ο όρος professio κατά τον Σκριβώνιο σημαίνει δήλωση αφοσίωσης και πίστης».

Ευχαρίστησε τη σύζυγο και τους τρεις ιατρούς γιους του και δεν παρέλειψε να τονίσει στην ομιλία του κάτι σημαντικό: «Τα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια προσφέρουν σημαντικό έργο και ταξινομούνται ψηλά σε όλες στις διεθνείς κατατάξεις και αξιολογήσεις.

Διαμορφώνουν τα στελέχη της ελληνικής και διεθνούς κοινωνίας. Η πολιτεία πρέπει πρώτα να εξαντλήσει τη βοήθεια και στήριξή της σε αυτά, τη στιγμή της συζήτησης της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων».