Ο δρ. Νεκτάριος Βιδάκης μιλά στην «Π» για τη διασύνδεση των ΑΕΙ της Κρήτης με την έρευνα και την αγορά εργασίας
Ο δρ. Νεκτάριος Βιδάκης μιλά στην «Π» για τη διασύνδεση των ΑΕΙ της Κρήτης με την έρευνα και την αγορά εργασίας

Τον τελευταίο μήνα βρίσκεται στο «τιμόνι» του Ο.Α.Κ.Α., όπου υπηρετεί το όραμα «ΟΑΚΑ, κάτι αλλάζει». Ο καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και Διευθυντής του εργαστηρίου Μηχανολογίας Ακριβείας, Αντίστροφης Μηχανικής και  Εμβιομηχανικής, δρ.  Νεκτάριος Βιδάκης, μιλά στην «Π» για τα νέα του καθήκοντα αλλά και το μέλλον του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. όσο αφορά στην εκπαίδευση και την έρευνα.

Η συνέντευξη που παραχώρησε στην «Π» έχει ως εξής:

Πρόσφατα οριστήκατε νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών. Ποιος είναι ο στόχος της διοίκησής σας;

«Κυρία Μυλωνά, δεν σας κρύβω ότι από την αρχή είδα την τιμητική αυτή πρόταση από τον Υφυπουργό Αθλητισμού και Πολιτισμού και συντοπίτη μας, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ως μια μεγάλη πρόκληση, όπως και αποδείχθηκε μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου. Και τούτο διότι πρόκειται για μια τεράστια σε μέγεθος και επενδεδυμένο κεφάλαιο αθλητική υποδομή, με θηριώδεις εγκαταστάσεις που καλύπτουν πλέον των 1000 στρεμμάτων.

Οι υποδομές μετρούν πολλές δεκαετίες ηλικιακά, ενώ ταλαιπωρήθηκαν και αυτές από την δεκαετή μνημονιακή περίοδο.  Από την πρώτη στιγμή σε στενή συνεργασία με την Πολιτική Ηγεσία, το Διοικητικό Συμβούλιο, τη Γενική Διεύθυνση και την Υπηρεσία συντάξαμε ένα φιλόδοξο αλλά πλήρως ρεαλιστικό και κοστολογημένο λειτουργικό και αναπτυξιακό προγραμματισμό, ο οποίος ένα μήνα μετά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Και τούτο εν μέσω των συνεπειών και της πανδημίας.

Οι βασικοί μας στόχοι ως Διοίκηση είναι η ενεργειακή αναβάθμιση και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εγκαταστάσεων, επενδυτικές δράσεις που θα οδηγήσουν σε τεράστια μείωση και του ενεργειακού κόστους. Ταυτόχρονα, υλοποιούμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αποκατάστασης χρονιζουσών βλαβών και συντηρήσεων άμεσης ανάγκης, με στόχο να αποκατασταθεί ένα οργανωμένο πρόγραμμα προληπτικής συντήρησης.

Ταυτόχρονα προχωρούμε σε σύσταση νέας συλλογικής σύμβασης με το προσωπικό μας, επικαιροποιούμε τον κανονισμό λειτουργίας που μετρά και αυτός πολλές δεκαετίες, εξορθολογίζουμε το καθεστώς μισθώσεων εγκαταστάσεων και υποδομών και γενικότερα, με σύνθημα «ΟΑΚΑ, κάτι αλλάζει» προετοιμάζουμε το Ολυμπιακό Κέντρο για τα  χρόνια που έρχονται. Βεβαίως όλα τα παραπάνω έχουν ένα και αποκλειστικό στόχο, την εξωστρεφή δηλαδή και υψηλού επιπέδου κάλυψη των αθλητικών αναγκών μιας πολύ μεγάλης κοινότητας αθλητών, σωματείων, ομοσπονδιών και γενικότερα των πολιτών της Αθήνας και όχι μόνο».

Ποια είναι η συνεργασία σας με τις ομάδες που χρησιμοποιούν το ΟΑΚΑ;

«Στο Ολυμπιακό Στάδιο, όπως γνωρίζετε αγωνίζονται οι ΠΑΕ ΑΕΚ και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Επίσης στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ «Νίκος Γκάλης», αγωνίζονται οι αντίστοιχες ΚΑΕ, δηλαδή πάλι της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού. Στα ίδια αθλήματα κατά καιρούς προπονούνται και αγωνίζονται τα Εθνικά μας Συγκροτήματα ανδρών και νέων. Η φιλοξενία τόσο μεγάλων ομάδων είναι εύλογο πως απαιτεί πολύ στενή και διαρκή επαφή με τις διοικήσεις των ΠΑΕ και ΚΑΕ, αλλά και την ΕΠΟ.

Η βασική συνεργασία στο επίπεδο του Διοικητικού μας Συμβουλίου είναι η διαπραγμάτευση και η υπογραφή των συμβάσεων χρήσης των εγκαταστάσεων, η αξιολόγηση και έγκριση αιτημάτων λειτουργικής και οικονομικής φύσεως και διάφορα άλλα αντίστοιχα θέματα. Βεβαίως υπάρχει και η καθημερινή επαφή των ομάδων με υπηρεσιακούς παράγοντες του Οργανισμού, για πολλά θέματα όπως η ασφάλεια, η συντήρηση και η λειτουργικότητα των παραχωρήσεων χρήσης.

Πέρα όμως από τους μεγάλους συλλόγους, τις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου Αθηνών χρησιμοποιούν εκατοντάδες ομάδες διαφόρων αθλημάτων, με αθλητές από παίδες έως και Ολυμπιονίκες. Καθημερινά, οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ υποδέχονται δύο περίπου χιλιάδες αθλητές και συνοδούς. Πολλές ομοσπονδίες έχουν τα γραφεία τους στο ΟΑΚΑ. Το συμπέρασμα είναι ότι ο χρόνος και ο φόρτος συνεργασίας δεν εξαντλείται στις μεγάλες ομάδες, αλλά μοιράζεται στα θέματα ολόκληρης της αθλητικής κοινότητας που χρησιμοποιεί καθημερινά τη ναυαρχίδα των αθλητικών υποδομών της χώρας».

στο εργαστήριο «Μηχανολογίας Ακριβείας, Αντίστροφης Μηχανικής και Εμβιομηχανικής» του ΕΛΜΕΠΑ
Το εργαστήριό του συνετέλεσε και στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κοροναϊού

Οι αναπνευστήρες

Την περίοδο του κοροναϊού, το εργαστήριό σας κατασκεύασε βαλβίδες αναπνευστήρων και προστατευτικές μάσκες με την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Πώς προχωράει η παραγωγή; Έχει συνέχεια;

«Είναι γεγονός ότι από το Μάρτιο του 2020 και μετά, την περίοδο δηλαδή του lockdown, ενώ το σύνολο σχεδόν των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων είχε ελαχιστοποιηθεί, στο εργαστήριο «Μηχανολογίας Ακριβείας, Αντίστροφης Μηχανικής και Εμβιομηχανικής» ξεκίνησε μια σχεδόν εκρηκτική δραστηριότητα.  Σας θυμίζω ότι τις μέρες εκείνες στη γειτονική μας Ιταλία εξελισσόταν ένα πραγματικό δράμα με το σύστημα υγείας της να βρίσκεται σχεδόν υπό κατάρρευση.

Στο εργαστήριο που έχω την τιμή να διευθύνω, ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Μάρκος Πετούσης, ο Υποψήφιος Διδάκτορας κ. Μανόλης Βελιδάκης και εγώ, όντας ευαισθητοποιημένοι από την εξέλιξη της πανδημίας αποφασίσαμε να προετοιμαστούμε προκειμένου να καλύψουμε εάν χρειαστεί ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας και ιατρικά αναλώσιμα, όπως οι βαλβίδες των αναπνευστήρων όπως αναφέρατε.

Μετά από εκτενή ανάλυση με συναδέλφους Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής και ιδίως Εντατικολόγους, αποφασίσαμε αφού εξελίξαμε και βελτιστοποιήσαμε τα πρωτότυπα, να δώσουμε έμφαση στις ασπίδες προσώπου, τα λεγόμενα face shields, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε κατά το δυνατό την έκθεση του Ιατρικού και του Νοσηλευτικού προσωπικού στον κορωνοϊό.

 

Με την αμέριστη συμπαράσταση της Διοίκησης του Ιδρύματος, της Περιφέρειας Κρήτης και της ΔΥΠΕ Κρήτης, κατορθώσαμε μέσα σε μερικές εβδομάδες να παράξουμε πάνω από 2000 face shields, τα οποία διατέθηκαν δωρεάν στο σύστημα υγείας όλης της Κρήτης.  Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους μας, καθώς οι δύο χιλιάδες ασπίδες περιέχουν συνολικά 8000 διαφορετικά τεμάχια. Σκεφθείτε μόνο τη διαδικασία της συναρμολόγησης τόσων τεμαχίων.

Σήμερα δεν έχουμε καθημερινή παραγωγή, συγκεντρώνουμε όμως αιτήματα από την ιατρική και τη νοσηλευτική κοινότητα και προχωρούμε κατά καιρούς σε παραγωγή περιορισμένων παρτίδων. Ευτυχώς για όλους μας, δεν χρειάστηκε να βάλουμε σε παραγωγή βαλβίδες αναπνευστήρων, καθώς τα αποθέματα του συστήματος υγείας ήταν επαρκή για τις ανάγκες της Χώρας και ειδικά της Περιφέρειας Κρήτης.

Αυτό που μας γεμίζει όμως υπερηφάνεια είναι ότι η περιγραφή και τεκμηρίωση του έργου μας, δημοσιεύθηκε ως success story στο έγκριτο Αμερικανικό Επιστημονικό Περιοδικό «American Journal of Biomedical Science and Research», κάτι που έβαλε το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο επισήμως στον παγκόσμιο χάρτη των παικτών, στην τρισδιάστατη εκτύπωση και στην εμβιομηχανική».

Ένας χρόνος

Το ΕΛΜΕΠΑ κλείνει ένα χρόνο λειτουργίας. Ποια είναι τα βήματα που έχουν γίνει και τι θεωρείτε ότι μπορεί να γίνει ακόμα για να έχει το πρώην ΤΕΙ Κρήτης τη θέση που του αξίζει στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;

«Θα  μπορούσα να πω ότι το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σα να ήταν έτοιμο από παλιά, ξεκίνησε με εξαιρετικά δυναμικό τρόπο. Οι Πρυτανικές Αρχές με ορθούς και συνετούς  χειρισμούς συντόνισαν όλες τις διαδικασίες μετάβασης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και μάλιστα ταχύτατα.

Σήμερα όλα τα τμήματα λειτουργούν με νέα προγράμματα σπουδών, και σε γενικές γραμμές φαίνεται από τα ποσοτικά δεδομένα, ότι τα περισσότερα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας σηκώσαμε το γάντι της πανεπιστημιοποίησης με μεγάλη όρεξη και δημιουργική διάθεση. Βεβαίως πολλά πρέπει ακόμα να γίνουν τους ερχόμενους μήνες και χρόνια, αλλά είμαι βέβαιος ότι το ΕΛΜΕΠΑ θα κατορθώσει να καθιερωθεί σύντομα σε κεντρικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό πόλο στον χάρτη των ΑΕΙ της χώρας».

Το Τμήμα σας είναι από τα πρωτοπόρα του Ιδρύματος. Θα γίνει πενταετούς φοίτησης; Θα είναι οι απόφοιτοί του αντίστοιχων δικαιωμάτων με εκείνους των Πολυτεχνείων;

«Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ήδη από το 2019 απέκτησε νέο πρόγραμμα σπουδών πενταετούς διάρκειας, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας τον Ιούνιο του 2019. Ήδη, δηλαδή, οι πρώτοι φοιτητές με πενταετές πρόγραμμα σπουδών ολοκλήρωσαν το πρώτο έτος σπουδών τους και τώρα περιμένουμε τους νέους πρωτοετείς από τους φετινούς υποψήφιους. Ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα και τη μετατροπή της σχολής Μηχανικών σε Πολυτεχνική Σχολή είναι μια επιπλέον διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, την πρώην ΑΔΙΠ δηλαδή. Εκτιμούμε ότι οι διαδικασίες αυτές θα ολοκληρωθούν σχετικά σύντομα, προκειμένου να κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα».

Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η σύνδεση των ΑΕΙ με την έρευνα και την αγορά εργασίας;

«Είχαμε την τύχη να είμαστε από παλιά ένα ίδρυμα, το οποίο είχε και έχει διαρκή ώσμωση με την αγορά εργασίας, αλλά και εν γένει ενεργή συνεργασία με την επιχειρηματική κοινότητα της Κρήτης και όχι μόνο. Σ’ αυτό συνέβαλλαν τρεις κυρίως λόγοι, οι ατομικές ή ομαδικές προσπάθειες των μελών ΔΕΠ του ιδρύματος για άμεση διεπαφή με μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, ο θεσμός της εξάμηνης πρακτικής άσκησης των φοιτητών μας και η φυσική παρουσία του Ιδρύματος και στους τέσσερις νομούς του νησιού μας, μέσω των παραρτημάτων του.

Παρά το ότι η διασύνδεση των ΑΕΙ και των ερευνητικών κέντρων με την παραγωγή και την αγορά εργασίας αποτελεί ζητούμενο δεκαετιών, εντούτοις είμαστε ακόμα ως χώρα, συγκριτικά με άλλες πάντα, σε μέτριο θα έλεγα επίπεδο. Είναι αρκετά δύσκολο εγχείρημα το να αναπτυχθεί συναντίληψη ως προς τους στόχους, τους ρυθμούς και τα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά οι δύο κοινότητες.

Παρόλα αυτά, η Περιφέρεια Κρήτης όντας γεωγραφικά απομονωμένο νησί και διαθέτοντας τρία ΑΕΙ και πολλές ερευνητικές υποδομές έχει καταφέρει να βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο διασύνδεσης, όπου οι δύο κοινότητες, ακαδημαϊκή και επιχειρηματική,  βρίσκουν κοινούς τόπους συνεργασίας και στη βιομηχανία και στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα.

Εκτιμώ ότι η ενδυνάμωση θεσμών όπως τα κοινά ερευνητικά προγράμματα, η πρακτική άσκηση φοιτητών αλλά και η παροχή υπηρεσιών έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης των πανεπιστημίων και των επιχειρήσεων μόνο καλά αποτελέσματα και θετικές συνέπειες μπορεί να έχει στην οικονομία και στην κοινωνία της Κρήτης».