Να λύσει τα χέρια των ερευνητών που χάνονται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας επιχειρεί το Υπουργείο Ανάπτυξης.
«Οι ερευνητές πρέπει να ασχολούνται με την έρευνα και όχι τη γραφειοκρατία», ανέφερε στην «Π» ο επικεφαλής του γραφείου του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρήστου Δήμα, κ. Μιχάλης Δρίτσας.
Ο κ. Δρίτσας βρέθηκε στο Ηράκλειο για να παρακολουθήσει την εκδήλωση με θέμα «Η καινοτομία στην Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν» που έγινε χθες το απόγευμα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, με τη συμμετοχή θεσμικών φορέων και επιχειρήσεων από την Αθήνα και την Κρήτη.
Η γραφειοκρατία στο στόχαστρο
Ο κ. Δρίτσας παραδέχεται στην «Π» πως μόλις η νέα πολιτική ηγεσία ανέλαβε τα ηνία του Υπουργείου Ανάπτυξης, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εξέφρασαν το παράπονο ότι η γραφειοκρατία αποτελεί σημαντική τροχοπέδη για την έρευνα και την ανάπτυξη.
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας δημιουργήθηκε ένα νομοθέτημα που στόχο είχε να απλοποιηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Ο κ. Δρίτσας είπε πως θέματα γραφειοκρατίας ξεκινάνε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα προγράμματα ΕΣΠΑ, αλλά στη χώρα μας πολλαπλασιάζονται σε κάποιο βαθμό. «Εξετάζουμε τρόπους και μέτρα με τα οποία θα μπορέσουμε να κάνουμε τη ζωή των ερευνητών πιο εύκολη, είναι κατανοητό το παράπονό τους» τόνισε.
Ανέφερε, ακόμα, ότι «προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή να φέρουμε την έρευνα πιο κοντά στην καινοτομία, τα αποτελέσματα της έρευνας να τα βλέπουμε πιο εφαρμοσμένα στην πράξη. Ενώ έχουμε πολύ καλά ερευνητικά κέντρα και ΑΕΙ, αυτό φαίνεται στις διεθνείς κατατάξεις αλλά και τις επιδόσεις στα διάφορα ανταγωνιστικά προγράμματα, στο τέλος βλέπουμε ότι δε μετασχηματίζονται σε προϊόντα και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
Στις προτεραιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης, λοιπόν, είναι να υπάρξει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τις εταιρείες τεχνοβλαστούς και τις πατέντες.
Την προγραμματική περίοδο που ολοκληρώνεται, σύμφωνα με τον κ. Δρίτσα, ήρθαν πιο κοντά οι επιχειρήσεις με τα ερευνητικά κέντρα και τα Πανεπιστήμια, μέσα από τη δράση Ερευνώ- Δημιουργώ- Καινοτομώ, ιδιαίτερα την παρέμβαση δύο, όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη συμμετοχή. Πλέον, περισσότερα από 1.000 σχήματα επιχειρήσεων συνεργάζονται με τα ΑΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα και αναμένεται να δείξουν τον δρόμο και για την επόμενη προγραμματική περίοδο.
Ζητούμενο η καινοτομία
Στη χθεσινή ημερίδα παρουσιάστηκαν τα βήματα που ακολουθεί μια καινοτόμος επιχείρηση, από την ίδρυσή της και μετά, και τους φορείς στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί για υποστήριξη, σε κάθε βήμα.
Διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ / ΙΤΕ, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ) του ΙΤΕ, το H2B HUB του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, τον Οργανισμό Bizrupt, το Athens Center for Entrepreneurship and Innovation (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Κέντρο Αρχιμήδης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Uni.fund, το Μetavallon και τη Bayer Ηellas.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, τόνισε πως κοινός στόχος όλων των συνεργαζόμενων φορέων είναι να βρεθούν τρόποι να ενισχυθεί η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα.
Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, ανέφερε πως η συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και ήδη έχει αποδώσει τα μέγιστα. Στο Ίδρυμα δίνεται έμφαση στην αξιοποίηση της γνώσης για τη στήριξη της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και την υγιή οικονομία. Από το ΙΤΕ ξεκίνησαν πολλές εταιρείες τεχνοβλαστοί που έχουν αποτελέσει επιτυχημένα παραδείγματα.
Ο διευθυντής του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης, κ. Αρτέμης Σαϊτάκης, ανέφερε πως ο στόχος του Πάρκου είναι να αποτελεί ένα χώρο που προσφέρει τις κατάλληλες υποδομές και δίκτυα για μία νέα επιχείρηση, βοηθά τους νέους που έχουν μία ιδέα να την καλλιεργήσουν και να κτίσουν μία εταιρεία, καθώς και συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς.
Ο υπεύθυνος του H2B HUB, κ. Γιώργος Καρουζάκης, ανέφερε πως στον τρίτο χρόνο λειτουργίας του, ήδη είναι ορατά τα πρώτα αποτελέσματα όσο αφορά στην παροχή βοήθειας προς τους νέους επιχειρηματίες.
Ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου, κ. Γιώργος Σισαμάκης, τόνισε πως στόχος του Δήμου Ηρακλείου είναι να αποτελέσει μία θερμοκοιτίδα για την καινοτόμο και νεανική επιχειρηματικότητα, να διαμορφωθεί μία επιχειρηματική κουλτούρα στην περιοχή μας.
O κ. Σπύρος Αρσένης, από την Εθνική Τράπεζα, παρουσίασε το πρόγραμμα ΝΒG Business Seeds που κλείνει τα δέκα χρόνια υλοποίησής του. Μεταξύ άλλων, εστιάζει στους τομείς του τουρισμού, της υγείας, της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, της ενέργειας, της αγροδιατροφής και της αστικής οικοτεχνίας.