“Κάποια στιγμή θα κλείσει ο μεγάλος κύκλος και θα επιστρέψω”
«Ο Κρητικός, όπου κι αν ζει, δεν φεύγει ποτέ από την Κρήτη. Πόσο μάλλον αν είναι σαν κι εμένα που κάθε δεύτερη βδομάδα πίνω τον καφέ μου στο λιμάνι στα Χανιά και την τσικουδιά μου στο καφενείο στην Δρακόνα”.
Αυτό τονίζει μιλώντας στην “Π” ο γνωστός δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης, ο οποίος αποτυπώνει την μεγάλη του αγάπη για το νησί , σε ένα λεύκωμα-βιβλίο με τίτλο “Η Κρήτη της καρδιάς μας”, με στόχο την καλλιτεχνική αποτύπωση που ξεπερνά τα τουριστικά ή τα φολκλορικά στερεότυπα.
Η έκδοση θα παρουσιαστεί σήμερα, στις 7 το απόγευμα. Η παρουσίαση που οργανώνεται από τις εκδόσεις «Μίλητος» και την Περιφέρεια Κρήτης θα γίνει στο ξενοδοχείο ibis Styles Heraklion Central Hotel.
Ο Δημήτρης Καμπουράκης με μακρά πορεία στη δημοσιογραφία, στην τηλεόραση, στα “ερτζιανά” μπορεί να μένει στην Αθήνα αλλά εξομολογείται ότι ειναι παθιασμένος Κρητικός και οτι η Κρήτη είναι η ζώσα καθημερινότητά του.
Μάλιστα κάνει τα σχέδια για μόνιμη εγκατάσταση στο νησί.
Ο ίδιος μιλά επίσης για την Κρήτη του μέλλοντος, για την ανάγκη κάλυψης του αναπτυξιακού της ελλείμματος και ανακοινώνει ότι “συστρατευεται” ως δημοσιογράφος και “ενεργός” Κρητικός στον διεκδικητικό αγώνα της Περιφέρειας Κρήτης και των φορέων – σε πνεύμα συγκρητισμού – για τα μεγάλα προβλήματα του νησιού με εμφανή την προώθηση του ΒΟΑΚ, ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία.
Αναφερόμενος στο νέο του βιβλίο-λεύκωμα ο Δημήτρης Καμπουράκης, το χαρακτηρίζει “συλλεκτικό” που βγαίνει από τα σπλάχνα της Κρήτης και για το οποίο στη σημερινή “ανοιχτή» για τους πολίτες εκδήλωση-παρουσίαση των εκδόσεων “Μίλητος” θα απευθύνουν χαιρετισμό ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτακης, ο δήμαρχος Βασιλης Λαμπρινός, ενώ για το βιβλίο θα μιλήσουν ο γνωστός Κρητικός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης και ο συγγραφέας.
«Όχι να το παινευτούμε, αλλά το βιβλίο είναι ένα έργο τέχνης, ό,τι πιο μοντέρνο και σύγχρονο υπάρχει για το νησί που τόσο αγαπάμε»
Ολόκληρη η συνέντευξη είναι η ακόλουθη:
Ποιος ο στόχος της νέας σας έκδοσης;
Στόχος μας είναι η καλλιτεχνική αποτύπωση μιας Κρήτης που ξεπερνά τα τουριστικά ή τα φολκλορικά στερεότυπα. Η έκδοσή μας, τόσο η απλή αλλά κυρίως η συλλεκτική, εισχωρεί στην καρδιά της Κρήτης. Εξάλλου, τι άλλο είναι η Κρήτη από ένα μνημείο της δημιουργίας; Όχι να το παινευτούμε, αλλά το βιβλίο είναι ένα έργο τέχνης, ό,τι πιο μοντέρνο και σύγχρονο υπάρχει για το νησί που τόσο αγαπάμε.
Τι σημαίνει Κρήτη για τον Κρητικό συγγραφέα που ζει μόνιμα στην Αθήνα;
Ο Κρητικός, όπου κι αν ζει, δεν φεύγει ποτέ από την Κρήτη. Πόσο μάλλον αν είναι σαν κι εμένα, που κάθε δεύτερη βδομάδα πίνω τον καφέ μου στο λιμάνι στα Χανιά και την τσικουδιά μου στο καφενείο στη Δρακόνα. Για να μην πω πολλά και μπερδεμένα, η Κρήτη ήταν πάντα για μένα η ζώσα καθημερινή πραγματικότητα μου.
Περνά από το μυαλό η σκέψη για επιστροφή-μόνιμη εγκατάστασή σας στο νησί;
Ε ναι, κάποια στιγμή θα κλείσει ο μεγάλος κύκλος και θα ξαναβρεθώ μόνιμα στο νησί μου. Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο κονταίνει το σκοινί που με δένει με την Κρήτη.
Κάνω τα σχέδιά μου…
Ως δημοσιογράφος και “ενεργός” Κρητικός “στρατεύεστε” στον διεκδικητικό αγώνα προς την κεντρική εξουσία -που είναι σε εξέλιξη σε πνεύμα συγκρητισμού -από την Περιφέρεια Κρήτης, τους φορείς για όλα τα μεγάλα θέματα του νησιού με έμφαση έναν σύγχρονο ΒΟΑΚ από την Κίσσαμο μέχρι την Σητεία;
Είναι αδήριτη ανάγκη να απογειωθεί αναπτυξιακά το νησί ως ολότητα. Να πάρει το κομμάτι των δημοσίων και ευρωπαϊκών επενδύσεων που του αναλογεί. Να πάψουμε να είμαστε ενωμένοι «έξω» και κατακερματισμένοι «μέσα».
Προφανώς στρατεύομαι με την Περιφέρεια στον αγώνα για όλα τα χρειαζούμενα μεγάλα έργα, με πρώτο τον ΒΟΑΚ. Αν και για να είμαι ειλικρινής, δεν θα στοιχημάτιζα πολλά για τη διάθεση και τη δυνατότητα της σημερινής κεντρικής εξουσίας να δώσει λύση στα προβλήματά μας.