Έρχεται ανασχηματισμός . Ο κύβος ερρίφθη. Και το πιθανότερο είναι να γίνει μέχρι την Πέμπτη. Στο Yπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής που ούτως ή άλλως είχε οριστεί πριν τις ευρωεκλογές φαίνεται πως θα δοθεί η ευκαιρία μιας καινούργιας αρχής κι ενός νέου ξεκινήματος καθώς στις καρέκλες του μεγάλου τραπεζιού των συσκέψεων θα καθίσουν αρκετά νέα πρόσωπα τα οποία θα πάρουν την εντολή να υπηρετήσουν την καινούρια αρχή που θέλει να κάνει ο πρωθυπουργός .
Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου για αρκετές ώρες και έχει συνάντηση με κορυφαία υπουργικά στελέχη για να συζητήσει την αποτίμηση του αποτελέσματος αλλά και τις αιτίες που οδήγησαν τη Νέα Δημοκρατία στο να χάσει κοντά στο ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους οι οποίοι δεν επέλεξαν άλλα κόμματα αλλά τον καναπέ του σπιτιού τους για την παραλία. Γιώργος Γεραπετρίτης, Κωστής Χατζηδάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Άκης Σκέρτσος ήταν ορισμένοι από τους χθεσινούς συνομιλητές του. Το αντικείμενο των συζητήσεων ήταν το χαμηλό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας που κατά την εκτίμηση του πρωθυπουργού οφείλεται σε μια σειρά θεμάτων που τελικά κόστισαν σημαντικά.
Πρώτος πήγε ο Λιβάνιος για να αναλύσει στον πρωθυπουργό από πού έχασε ψήφους η κυβέρνηση. Ένα πρώτο γενικό συμπέρασμα από τις αναλύσεις των exit polls και των αποτελεσμάτων είναι ότι η τερατώδης αποχή δεν ήταν μόνο γαλάζια, αλλά ίση για όλους, αναλογικά. Καλό αυτό, αλλά δεν φτάνει. Αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιωτικοί υπάλληλοι και φοιτητές ήταν οι μεγάλοι απέχοντες από τις κάλπες για τη ΝΔ ή κι αυτοί που την καταψήφισαν.
Ο νόμος για το τεκμαρτό εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες, η ακρίβεια που συμπιέζει για αρκετούς μήνες τα νοικοκυριά, η αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτών και οι αποζημιώσεις τους και τα θέματα της υγείας είναι κατά το κυβερνητικό επιτελείο τα βασικά προβλήματα που δεν έστειλαν τους νεοδημοκράτες ψηφοφόρος στην κάλπη. Και ακόμη η κάμψη στις μεταρρυθμίσεις αλλά και τα θέματα ασφάλειας που κυριάρχησαν στην επικαιρότητα το προηγούμενο διάστημα.
Απώλειες κεντρώων ψηφοφόρων, όχι μόνο δεξιών
Επίσης επισημάνθηκε πως είναι λάθος να λέγεται ότι η Νέα Δημοκρατία έχασε μόνο ή κυρίως προς τα δεξιά.Οι αναλύσεις του exit poll δείχνουν ότι πολλοί κεντρώοι ψηφοφόροι ο καθένας για τους δικούς του λόγους θέλησε να στείλει μήνυμα στη Νέα Δημοκρατία ότι της δίνει μία τελευταία ευκαιρία για να αλλάξει ρότα, χωρίς να μετακινείται προς το παρόν σε άλλο κομματικό σχηματισμό.
Είναι σημαντικό και δεν το ξεχνά ποτέ αυτό ο πρωθυπουργός ότι για να φτάσει ένα κεντροδεξιό κόμμα στο 41% μετά τα χρόνια των μνημονίων δεν του αρκούν μόνο οι δικοί του παραδοσιακοί ψηφοφόροι αλλά και η κατάκτηση των κέντρων που είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολοι και απαιτητικοί ψηφοφόροι
Διαρροές υπάρχουν και προς δεξιά κόμματα αλλά όχι στο εύρος που κάποιοι φαντάζονται αφού όλα μαζί τα κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με το 2023 πήραν επιπλέον 54.000 ψήφους.Επίσης φαίνεται σχεδόν δεδομένο ότι από τον ανασχηματισμό δεν θα «γλιτώσει» ούτε το Μέγαρο Μαξίμου όσον αφορά στον τρόπο λειτουργία του και στα πρόσωπα του. Άλλωστε μετά την έξωση Παπασταύρου – Μπρατάκου οι όποιες αλλαγές έγιναν φαίνεται πως είχαν προσωρινό χαρακτήρα και χρονικό όριο τις ευρωεκλογές.
Πάντως σε ιδεολογικό επίπεδο το μείγμα των αλλαγών που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός φαίνεται πως θα είναι ισορροπημένο και δεν θα γέρνει απολύτως μόνο προς τα δεξιά όπως ζητούν εσπευσμένα κάποιοι θεωρώντας ότι η Νέα Δημοκρατία πλήρωσε την περιορισμένη παρουσία καθαρών δεξιών προσώπων τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών.
Άλλωστε πολλοί στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν ότι οι περισσότερες απώλειες των κεντρώων ψηφοφόρων έχουν να κάνουν με το φρένο που πατήθηκε σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στην λειτουργία του κράτους και των θεσμών και λιγότερο σε νομοσχέδια που κυριάρχησαν στην δημόσια συζήτηση όπως αυτό της ισότητας στο γάμο.
Σε κάθε περίπτωση η άνεση του 41% πια δεν υπάρχει και οι κινήσεις του πρωθυπουργού εκ του αποτελέσματος πρέπει να είναι συμπεριληπτικές από δω και πέρα, να αφορούν δηλαδή όλη την κοινοβουλευτική ομάδα, όλο το κόμμα και όλες τις ιδεολογικοπολιτικές τάσεις. Και δεν είναι άσχετη ως προς αυτό η επιστολή που έστειλε χθες ο Μάριος Σαλμάς για έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας προκειμένου να συζητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα.
Πληροφορίες από ΑΠΕ, Ποντίκι, Πρώτο Θέμα, Καθημερινή