«Για να πετύχουμε την αλλαγή πρέπει να επενδύσουμε στη διαφορετική ολιστική προσέγγιση στη γνώση από τους παιδικούς σταθμούς με προγράμματα όπου τα παιδιά θα μάθουν να μαθαίνουν».
Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο καθηγητής, ιδιοκτήτης φροντιστηρίου και υποψήφιος με την παράταξη «Ηράκλειο για όλους» κι επικεφαλής τον Γιώργο Σισαμάκη, Κυριάκος Μαστοράκης.
Στη συνέντευξή του ο κ. Μαστοράκης αναφέρεται μεταξύ άλλων, στη σπουδαιότητα των κατάλληλων ανθρώπων στις κατάλληλες θέσεις, στην πολυπλοκότητα και την ποικιλομορφία του Δήμου Ηρακλείου, στην ανάγκη της διά βίου μάθησης, αλλά και στις ανάγκες του αγροτικού τομέα.
Κύριε Μαστοράκη, για ποιο λόγο επιλέξατε να συστρατευθείτε σε αυτές τις εκλογές με τον Γιώργο Σισαμάκη; Για ποιο λόγο επιλέγετε να κατέλθετε στον στίβο των αυτοδιοικητικών εκλογών;
Απ.: Ποτέ δεν με τρόμαξαν οι θέσεις ευθύνης και πάντοτε επιδίωκα να λειτουργώ ως εκπρόσωπος στις επαγγελματικές ή εθελοντικές οργανώσεις που έχω συμμετάσχει και συμμετέχω ακόμα. Πάντοτε όμως ήμουν προσεκτικός με τους συνεργάτες μου και προσπαθούσα να ανήκω σε ομάδες που με εμπνέουν και συμβαδίζουν με τα ιδανικά μου. Έχοντας ολοκληρώσει έναν κύκλο στη επαγγελματική ζωή μου αισθανόμουν έτοιμος να δώσω κάτι πίσω στον τόπο μου.
Γνωρίζω με βεβαιότητα ότι υπάρχουν δυνατότητες ο Δήμος να κάνει τη ζωή των πολιτών καλύτερη και είμαι διατεθειμένος να βάλω ένα σημαντικό λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια. Για μένα ο Γιώργος Σισαμάκης και όσα πρεσβεύει η παράταξη “Ηράκλειο Για Όλους” ήταν μοναδική επιλογή. Είναι μοναδική ευκαιρία για το Ηράκλειο να κάνει μια αρχή που θα μεταμορφώσει την πόλη μας σε ό,τι ονειρευόμαστε χρόνια.
Ερ.: Είστε ένας άνθρωπος που έχει κάνει πράξη τη διά βίου μάθηση. Από την εμπειρία σας, πόσο σημαντική θεωρείτε ότι είναι η διά βίου μάθηση σε προσωπικό επίπεδο και πόσο σε επίπεδο Δημοτικής Αρχής;
Απ.: Ως εκπαιδευτικός και εκπαιδευτής ενηλίκων οφείλω συνεχώς να ενημερώνομαι για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση: νέες προσεγγίσεις σε μεθοδολογίες διδασκαλίας, νέες ανακαλύψεις στον χώρο της νευροεπιστήμης που μας δίνουν εργαλεία για καλύτερη εκμάθηση πληροφοριών. Αμέτρητες συμμετοχές σε σεμινάρια και επιμορφώσεις από την πρώτη μέρα που ξεκίνησα τη διδασκαλία. Η δια βίου μάθηση και εκπαίδευση αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να διατηρήσει ένα ανοιχτό μυαλό. Ο Δήμος Ηρακλείου είναι υποχρεωμένος να παρέχει τις απαραίτητες δομές και προγράμματα για να έχει πρόσβαση ο κάθε πολίτης κάθε ηλικίας.
Η ουσιαστικότερη επίδραση που εμφανίζεται στις χώρες που εφαρμόζεται η διά βίου εκπαίδευση/μάθηση είναι η αλλαγή που επιφέρει στη νοοτροπία των κατοίκων καθιστώντας τους ενεργούς πολίτες. Για να πετύχουμε την αλλαγή αυτή πρέπει να επενδύσουμε στη διαφορετική ολιστική προσέγγιση στη γνώση από τους παιδικούς σταθμούς με προγράμματα όπου τα παιδιά θα μάθουν να μαθαίνουν.
Δεν διαμορφώνουμε το σχολικό πρόγραμμα αλλά διευκολύνουμε την εκπαιδευτική διαδικασία παρέχοντας υλικοτεχνική υποδομή και υποστήριξη όπου είναι ανάγκη. Για τους ενήλικες η παροχή προγραμμάτων διά βίου μάθησης πρέπει να είναι υποχρέωση του Δήμου και της Περιφέρειας, αρχικά στην ουσιαστική διερεύνηση των αναγκών και στη συνέχεια στη διάθεσή τους, κυρίως στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες που χρήζουν μεγαλύτερης βοήθειας.
Ερ.: Ο Δήμος Ηρακλείου, εκτός από αστικά χαρακτηριστικά, έχει πλέον και πολλά περιαστικά με αγροτική παραγωγή και οικισμούς στην ενδοχώρα. Πόσο εύκολο είναι να συγκεραστούν αυτές οι διαφοροποιήσεις; Τι πολιτικό μίγμα εκτιμάτε ότι απαιτείται;
Απ.: Το ερώτημα αυτό έχει πολλές παραμέτρους και κριτήρια που η ανάλυση τους θα βοηθούσε να απαντήσω πιο εμπεριστατωμένα. Ωστόσο, θα χρησιμοποιήσω την εμπειρία μου στην ύπαιθρο για να απαντήσω. Για μένα ο Δήμος Ηρακλείου στο σύνολό του μοιάζει ως ένα υπέροχο μεγάλο παραθαλάσσιο μετόχι που εκτείνεται προς τον νότο και είναι γεμάτο καλλιέργειες και μικρότερα μετόχια.
Ολόκληρη η έκταση προσφέρει σχετική αυτονομία στους κατοίκους και τα οφέλη τα απολαμβάνουν από κοινού: και τη θάλασσα με τους επισκέπτες της και το χώμα του με τις μυρωδιές και τον πλούτο της γης.
Τι χρειάζεται για να νιώθουν όλοι ευτυχισμένοι σε έναν τέτοιο Δήμο; Αν ρωτήσετε έναν απλό αγρότη θα σας απαντήσει αμέσως: Μα έναν καλό νοικοκύρη! Ένα δήμαρχο που θα φροντίζει να είναι περιποιημένοι οι δρόμοι και ασφαλείς για την μεταφορά ανθρώπων και προϊόντων, να υπάρχει πρόσβαση σε νερό, όπως θα έκανε στο χωράφι του βάζοντας σωλήνες για να έχει κερδοφόρα καλλιέργεια και το τοπικό προϊόν, ο καρπός και ό,τι βγάζει ο τόπος του να τον γεμίζει με καμάρι γιατί θα είναι δικό του.
Οποιαδήποτε πολιτική αρχή δεν βρίσκεται καθημερινά σε όλες τις γωνίες της περιουσίας του Δήμου κινδυνεύει να την αφήσει να πέσει στην εγκατάλειψη και να μαραζώσει. Το πολιτικό μίγμα που με ρωτήσατε είναι αυτό που ο καθένας στον Δήμο θα φροντίζει το κομμάτι ευθύνης του όπως θα έκανε για το σπίτι του από όπου και αν προέρχεται. Το αστικό Ηράκλειο έχει πολλά σημάδια εγκατάλειψης στα προάστιά του – ιδιαιτέρως στις παλιές συνοικίες- αλλά και στα μικρότερα χωριά του. Μια κατάσταση που βελτιώνεται με απλές παρεμβάσεις.
Ερ.: Εφόσον οι πολίτες σάς εμπιστευθούν με την ψήφο τους, ποια χαρακτηριστικά θα έχει η επόμενη ημέρα για εσάς; Ποιες οι προτεραιότητές σας και ποιο το βασικό πλάνο δράσης σας;
Απ.: Θα δυσκολεύεστε αρκετά να με βρίσκετε στο γραφείο μου καθώς θα επισκεφτώ ξανά κάθε σχολικό συγκρότημα του Δήμου με τον αντίστοιχο φάκελό του για αυτοψία, γνωριμία με το εκπαιδευτικό προσωπικό και όλα αυτά μέχρι να κλείσουν τα σχολεία για καλοκαίρι για να μπορούμε να καταγράψουμε τις πραγματικές ανάγκες την ώρα της λειτουργίας τους και να αξιολογηθούν σωστά οι προτεραιότητες μέσα στο καλοκαίρι. Θα ήθελα επίσης να τρέξουμε τις ενέργειες που χρειάζονται για να μην χαθεί η υποχρεωτική 2ετής προσχολική αγωγή. Επίσης θα φροντίσω να ενεργοποιηθούν όλοι όσοι παρέχουν εκπαιδευτικές ευκαιρίες για τη λειτουργία της διά βίου μάθησης προβλέποντας τις μελλοντικές ανάγκες μαζί με την εκπαίδευση μέσα από την τέχνη και την έκφραση που θα είναι προσιτά για όλους σε ένα ευέλικτο “Ηράκλειο για Όλους”.