ο πρώην υπουργός Παιδείας, κ. Κώστας Γαβρόγλου

«Παραλυτική» χαρακτηρίζει ο πρώην υπουργός Παιδείας, κ. Κώστας Γαβρόγλου, την απόφαση της τωρινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να ανασταλεί η έναρξη λειτουργίας Τμημάτων των ΑΕΙ, μεταξύ των οποίων έξι του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Ο κ. Γαβρόγλου μιλά στην «Π» για την επίσκεψή του στο Ηράκλειο και την εκδήλωση με θέμα «Διάλογος για την παιδεία» που οργανώνει το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ αύριο, Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, στις 9 το πρωί στην αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου.

 

ο πρώην υπουργός Παιδείας, κ. Κώστας Γαβρόγλου στην τελετή ίδρυσης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.
Η τελευταία του επίσκεψη στην Κρήτη ήταν στην τελετή ίδρυσης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. τον περασμένο Μάιο

Η συνέντευξη

Η συνέντευξη που παραχώρησε στην «Π» έχει ως εξής:

Η τελευταία σας επίσκεψη στο Ηράκλειο ήταν στην τελετή ίδρυσης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Πρόσφατα είχαμε την απόφαση για την αναστολή έναρξης λειτουργίας έξι Τμημάτων του. Πώς κρίνετε τα βήματα της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας;

«Το ΤΕΙ Κρήτης ήταν ένα ΤΕΙ οι δείκτες του οποίου ήταν συγκρίσιμοι και πολλές φορές πολύ καλύτεροι από πολλά πανεπιστήμια, για αυτό και όταν ιδρύθηκε το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας ήταν από τα ελάχιστα ΤΕΙ που εκπροσωπήθηκε στη γενική του συνέλευση.

Μέσα από τέτοιου είδους προσεγγίσεις είπαμε ότι θα μπορούσε να πάει στο επόμενο στάδιο που ήταν η ίδρυση του Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Να θυμίσω ότι δύο προσπάθειες να συζητηθεί το θέμα με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης είχαν αρνητικά αποτελέσματα. Μία φορά με δική μου επιστολή είχα ζητήσει να συζητήσουν για τη δημιουργία ενός ενιαίου Πανεπιστημίου για την Κρήτη και μία φορά από τον πρύτανη του τότε ΤΕΙ. Είχαμε άρνηση από τον πρύτανη του Πολυτεχνείου και τον πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου. Όμως, θα ήταν κάτι εξαιρετικά σημαντικό.

Προχωρήσαμε στην ίδρυση του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. και τώρα έχουμε μία παραλυτική απόφαση από το Υπουργείο Παιδείας.

Τα τμήματα αυτά έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν με ακαδημαϊκά ορθό τρόπο και μαζί με την ίδρυση του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. είχαμε δώσει πολύ μεγάλη έμφαση και στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου. Δυστυχώς, είναι το “φτωχό παιδί” της πανεπιστημιακής ανάπτυξης στην Κρήτη.

Είχαμε κάνει ορισμένες παρεμβάσεις να γίνει αυτό το οικοσύστημα με Τμήματα Φυσικής Αγωγής, Φυσικοθεραπείας συν τα τμήματα που λειτουργούν ήδη και υπάρχουν δεσμεύσεις των δημάρχων να δοθούν χώροι και κτήρια. Ήταν και για την ισορροπημένη ανάπτυξη της Κρήτης, πέρα από το ακαδημαϊκό κομμάτι.

Τώρα έχουν ανασταλεί, ας ελπίσουμε ότι θα πάνε στη νέα αρχή οι προτάσεις αυτές και θα αποφασίσει ότι μπορούν να λειτουργήσουν».

 

Οι διορισμοί

Είχατε ξεκινήσει τις διαδικασίες για τους μόνιμους διορισμούς των εκπαιδευτικών και τώρα συνεχίζονται βάσει του δικού σας συστήματος.

«Μετά το τέλος της επιτροπείας από τους “θεσμούς” ως αποτέλεσμα πολύ σκληρών διαπραγματεύσεων, καταφέραμε να υπάρχουν 15.000 διορισμοί για τρία χρόνια, πέραν του ένα προς ένα. Είχαμε καταφέρει ότι θα υπάρχει ένα προς ένα, όσοι παραιτούνται από το Δημόσιο να μπορούν να αντικαθίστανται αλλά όχι στις ίδιες υπηρεσίες υποχρεωτικά. Ήταν η γενική αρχή, καταφέραμε και κάναμε την εξαίρεση, πήγαμε όλα τα στοιχεία, όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν για τη λειτουργία του σχολικού συστήματος με το υψηλό ποσοστό αναπληρωτών και πήραν μπρος οι διαδικασίες.

Δυστυχώς, υπήρξαν καθυστερήσεις από τον ΑΣΕΠ, άρχισε να προχωράει.

Το Υπουργείο διόρισε το ειδικό και βοηθητικό προσωπικό, ακόμα δεν έχει διοριστεί το κανονικό προσωπικό στην ειδική αγωγή. Ταυτόχρονα, έχουν προχωρήσει και οι προκηρύξεις για τη γενική εκπαίδευση.

Εκεί έγινε και το όλο σκάνδαλο με τα κολλέγια, θα δούμε τις πρακτικές επιπτώσεις του. Είναι περισσότερο -αν θέλετε- η πολιτική διάσταση, η κερκόπορτα που ανοίγει κανείς με αυτή τη διάταξη. Εν πάση περιπτώσει, προχωράνε με ένα ρυθμό χελώνας, αλλά τουλάχιστον προχωράνε.

Προφανώς γίνονται με τον δικό μας νόμο παρά τους λεονταρισμούς της Νέας Δημοκρατίας ότι θα τον αλλάξει, θα φέρει διαγωνισμούς… Νομίζουμε ότι ο δικός μας τρόπος ήταν πολύ ισορροπημένος και ας ελπίσουμε αυτός ο κόσμος να μπορεί πιο γρήγορα να μπει στις τάξεις και να μειωθεί το ποσοστό των αναπληρωτών στους οποίους βασίζεται το εκπαιδευτικό μας σύστημα».

Η κάθοδός σας στο Ηράκλειο τι περιλαμβάνει; Γίνεται στο πλαίσιο γενικότερων εκδηλώσεων για την κατάρτιση ενός προγράμματος του κόμματος.

«Θα έχω τη χαρά σήμερα να συναντήσω την πρυτανεία του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Και οι δύο πρυτανείες δέχτηκαν να συναντηθούμε για να συζητήσουμε οτιδήποτε είναι πάνω στο τραπέζι. Αυτό είναι πολύ καλό, διότι υπάρχει μια συνέχεια στις συνεννοήσεις και την κατανόηση των ζητημάτων. Αύριο, Σάββατο, υπάρχει μια ημερίδα για θέματα παιδείας. Είμαστε σε μια διαδικασία αποτίμησης της θητείας μας, μίας εξαιρετικά περίπλοκης θητείας με πολλά καλά που έγιναν, με παραλείψεις και λάθη- αλίμονο αν δε γίνονται λάθη… Το σημαντικό είναι ότι ήρθε η στιγμή να δούμε πώς θα επεξεργαστούμε ρεαλιστικά προγράμματα για την επόμενη μέρα. Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία έχει δύο χαρακτηριστικά, πρώτον μία εμμονή να ξηλώσει ό,τι κάναμε και βεβαίως δεν το καταφέρνει. Η δίχρονη προσχολική ήρθε για να μείνει, η νέα αρχιτεκτονική των Πανεπιστημίων ήρθε για να μείνει, δεν είναι σε θέση να τα ακυρώσει. Έχει ακυρώσει πράγματα που δεν είχε λόγο να τα ακυρώσει. Η δεύτερη εμμονή ήρθε η αγάπη προς το ιδιωτικό. Δεν το καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει το Δημόσιο να είναι τόσο υποτιμημένο. Κραυγαλέο παράδειγμα είναι ότι θα κοπεί το 20% της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων με τη δικαιολογία ότι θα μοιράζεται με βάση την αξιολόγηση. Μα, ξέρετε, οι αξιολογήσεις έχουν μια δικιά τους περιοδικότητα, δε γίνονται κάθε χρόνο, άρα είναι κάτι αδιέξοδο».