«Δίνουμε καθημερινά τη μάχη της καθημερινότητας με στόχο να επιτυγχάνουμε πάντα το καλύτερο». Αυτό υποστηρίζει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και εκ νέου υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη «Κρήτη, η ζωή μας» κι επικεφαλής τον Σταύρο Αρναουτάκη, Κώστας Φασουλάκης.
Μιλώντας για το αντικείμενο δράσης του ο κ. Φασουλάκης εκτιμά ότι η Κρήτη πρέπει να καθιερωθεί ως πολιτιστική ναυαρχίδα της Μεσογείου, ενώ υποστηρίζει ότι η δυναμική και μακροπρόθεσμη προσπάθεια που έχει αρχίσει από την Περιφέρεια Κρήτης σε όλα τα επίπεδα, θα πρέπει να συνεχιστεί.
Ερ.: Σ’ αυτές τις εκλογές υπάρχει πλήθος υποψηφίων που κατέρχονται και ένα νέο αναλογικό σύστημα εκλογής. Μπορείτε να παρουσιάσετε σύντομα τους βασικούς λόγους για να επιλέξουν εσάς οι ψηφοφόροι;
Απ.: H μεγάλη δύναμη της παράταξής μας είναι οι άνθρωποί της. Δυναμικά στελέχη της κοινωνίας, καταξιωμένοι επαγγελματίες και επιστήμονες, άνθρωποι που έχουν αφήσει το δικό τους ξεχωριστό αποτύπωμα στις κοινωνίες που δραστηριοποιούνται.
Τώρα θα με βρείτε απροετοίμαστο. Συνήθως προτιμώ να προτείνω εγώ και να αναδεικνύω τα χαρακτηριστικά ενός υποψήφιου. Αν όμως, επιμένετε στην ερώτησή σας, θα σας πω, πως τα τελευταία χρόνια δουλέψαμε εντατικά στην Περιφέρεια Κρήτης, ιδιαίτερα στον τομέα του πολιτισμού. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Η Κρήτη πρέπει να καθιερωθεί σε πολιτιστική ναυαρχίδα της Μεσογείου. Σε αυτή τη διαδρομή με τη στήριξη των πολιτών, ελπίζω ότι θα είμαι ξανά παρών!
Ερ.: Ο Πολιτισμός αποτελεί ένα κομμάτι, το οποίο είναι υποτιμημένο από μεγάλη μερίδα κοινού. Πόσο σημαντικός θεωρείτε εσείς πως είναι ως αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού; Πόσα μπορεί να προσφέρει συνολικά, αλλά και ειδικότερα στην ενδοχώρα της Κρήτης;
Απ.: Ως πολιτισμό ορίζουμε το σύνολο των ανθρώπινων επιτευγμάτων, υλικών και άυλων. Συγκεκριμένα στην Κρήτη, πλήθος ανθρώπων ήρθαν σε επαφή λόγω της άνθησης της ναυσιπλοΐας. Ανταλλαγές, μίξεις αιμάτων, γλωσσών, θρύλων και παραδόσεων, εθίμων, πεποιθήσεων, οικοδόμησαν την ανθρώπινη προσωπικότητα του νησιού μας.
Αυτό που η Κρήτη είναι σήμερα και αυτό στο οποίο μπορεί να εξελιχθεί. Για καθέναν από εμάς, για κάθε Κρητικό, ιδίως της ενδοχώρας όπου οι παραδόσεις και τα έθιμα κρατούνται και αναβιώνονται περισσότερο από τα αστικά κέντρα, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευθύνη από το να να υπηρετεί τον πολιτισμό μας.
Ο πολιτισμός συνδράμει στο να αντιληφθούν οι πολίτες ότι η μόνη πραγματικότητα βρίσκεται πέρα από το αντιληπτό από εμάς, πέρα από το αισθητό, βρίσκεται στο ενιαίο και το ΟΛΟΝ. Για να ευτυχήσει το μέρος είναι απολύτως απαραίτητο να ευτυχεί το όλον. Ο πολιτισμός είναι αυτό που θα μας κρατήσει ενωμένους.
Ερ.: Αν μπορούσατε να βρείτε οτιδήποτε που δεν έγινε τόσο καλά όσο θα περιμένατε συνολικά στην Περιφέρεια Κρήτης, ποιο θα ήταν γι’ αυτό; Πώς θα προσπαθήσετε να το βελτιώσετε την επόμενη ημέρα;
Απ.: Πάντα ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Στην Περιφέρεια Κρήτης, όπως συμβαίνει και σε κάθε αυτοδιοικητικό οργανισμό η καθημερινότητα πολλές φορές επιβάλλεται στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Αυτή τη μάχη τη δίνουμε καθημερινά. Πέρα όμως από αυτό, εφαρμόζουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο σε όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας. Το μεγάλο στοίχημα που οφείλουμε να κερδίσουμε αφορά τις υποδομές. Αυτή είναι η πρωταρχική αναγκαιότητα για το νησί. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στο οδικό δίκτυο. Ένας σύγχρονος οδικός άξονας από το ένα άκρο της Κρήτης στο άλλο είναι η μεγάλη εκκρεμότητα αλλά και η μεγάλη πρόκληση για το αύριο.
Ερ.: Πώς οραματίζεστε την επόμενη ημέρα για την Περιφέρεια Κρήτης;
Απ.: Θα σας μιλήσω για την επόμενη μέρα της Περιφέρειας στο θέμα πολιτισμού.
Η αλήθεια είναι ότι η επόμενη μέρα θα είναι άλλη μία ακόμα μέρα για μας, αφού με τους συνεργάτες μου κάτω από την ομπρέλα της Περιφέρειας Κρήτης έχουμε ήδη αναπτύξει και ακολουθούμε ένα πλάνο διεύρυνσης και προώθησης του κρητικού πολιτισμού, παραδοσιακού αλλά και σύγχρονου. Μάλιστα είμαστε ένα βήμα πριν την αναγνώριση του Ερωτόκριτου του Βιντσέντζου Κορνάρου, ως παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO.
Παρόλα αυτά λόγω του ότι ο ρόλος που διαδραματίζει ο πολιτισμός ενός τόπου είναι πολυδιάστατος και αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την ευημερία και αλληλεγγύη του κοινωνικού συνόλου θα δώσουμε ακόμα περισσότερη βαρύτητα στον πολιτιστικό σχεδιασμό και θα κινηθούμε πάνω στους ακόλουθους άξονες:
- Συμμετοχή των πολιτών: Μέσα από τα σχολεία και δράσεις για τους νέους ανθρώπους που θα δώσουν νέα πνοή και φρέσκιες ιδέες.
- Βιωσιμότητα: Τουριστική ανάπτυξη και αναβάθμιση του τόπου. Θα ενισχύσουμε τα μουσεία, τα ιστορικά μνημεία, διάφορους πολιτισμικούς θεσμούς και φεστιβάλ τέχνης, πανηγύρια και εκδηλώσεις.
- Προστασία: Διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης μέσα από την ανάπτυξη προτύπων ποιότητας για παρεμβάσεις στην πολιτιστική κληρονομιά.
- Καινοτομία: Καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση για παραδοσιακά και νέα επαγγέλματα.
- Προαγωγή κοινωνικών καινοτομιών και προώθηση της συμμετοχής ανθρώπων και κοινοτήτων.
- Έρευνα, καινοτομία, επιστήμη και τεχνολογία στην υπηρεσία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η πολιτιστική κληρονομιά δεν λογίζεται απλώς ως ένα πολύτιμο απόθεμα που διαφυλάττουμε και συντηρούμε, αλλά ως ένα σύνολο πόρων που αναδεικνύουμε και αξιοποιούμε, καθώς και ως κινητήριος δύναμη για την ενεργό συμμετοχή των πολιτών.