Ο Ηρακλειώτης Μπάμπης Παντερής, που έχει ήδη ταξιδέψει σε 30 χώρες, μιλά στην “Π”

“Ο φασισμός θεραπεύεται με το διάβασμα και ο ρατσισμός με τα ταξίδια λέει ένα ρητό. Πότε στη ζωή μου δεν υπήρξα τίποτα από τα δύο. Τα ταξίδια όμως ανοίγουν περισσότερο τους ορίζοντες κι η συναναστροφή με ντόπιους σου μαθαίνει πάντα κάτι νέο”.

Αυτό τονίζει ο Μπάμπης Παντερής μιλώντας στην “Π” για το πάθος της ζωής του, τα ταξίδια σ΄όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Ο νεαρός Ηρακλειώτης είναι   αυτό που λέμε κοσμογυρισμένος.

Μετρά ήδη 30 χώρες και στα μεγάλα ταξίδια-εκτός Ευρώπης- τα έχει  κάνει με τον σύντεκνο του  Γιάννη Σηφάκη.

Το τελευταίο ταξίδι ήταν στην Αιθιοπία από την οποία επέστρεψαν  πριν από λίγες ημέρες έχοντας μαζί τους  άλλους τρείς  φίλους, τον Γιώργο  Λυρώνη, τη  Βάλια Λασιθιωτάκη και την  Μικαελα Παρασύρη.

“Ηταν – λέει – το πρώτο ταξίδι για φέτος και  εν μέσω πανδημίας πολλοί νόμιζαν ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται. Εμείς όμως τους διαψεύσαμε. Τα ταξίδια δεν έχουν σταματήσει. Χρειάζεται καλή οργάνωση και  ψάξιμο”.

Τις   γνώσεις που έχει αποκομίσει από τα ταξίδια του δεν τις κρατά για τον εαυτό του,αλλά τις μοιράζεται μέσω της ιστοσελίδας TravelPan που έχει δημιουργήσει.

Μέσα από αυτήν    απαντάει  σε μηνύματα και  δίνει  πληροφορίες για τους προορισμούς που έχει  βρεθεί ενώ οργανώνει την επόμενη απόδραση που θα είναι στην Κόστα Ρίκα. Ο ίδιος μιλά στην “Π” για τα ταξίδια του, τις χώρες που κέντρισαν την προσοχή του, τα περίεργα φαγητά που  δοκίμασε αλλά και την ήπειρο που του δίδαξε τι σημαίνει ευτυχία.

Μπάμπης Παντερής από το ταξίδι στην Αιθιοπία
Από το τελευταίο ταξίδι στην Αιθιοπία

­“Τα ταξίδια δεν έχουν σταματήσει Χρειάζεται καλή οργάνωση και ψάξιμο”

-Μόλις γυρίσατε από την Αιθιοπία,στην Κρήτη. Ποιό ταξίδι σας ήταν αυτό;

-Μόλις επιστρέψαμε από Αιθιοπία. Ηταν το πρώτο ταξίδι για φέτος και εν μέσω πανδημίας πολλοί νόμιζαν ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται. Εμείς όμως τους διαψεύσαμε. Τα ταξίδια δεν έχουν σταματήσει. Χρειάζεται καλή οργάνωση και  ψάξιμο.

-Τώρα που το ταξίδι σας εκεί είναι ακόμα “φρέσκο” ποιες είναι οι εντυπώσεις που σας άφησε η σχετικά άγνωστη στους πολλούς χώρα;

– Η Αιθιοπία είναι μια παρεξηγημένη χώρα σαν προορισμός στον πολύ κόσμο. Είναι συνδεδεμένη με τον τρομερό λιμό που έπληξε τη χώρα το 1982-1985 και στέρησε την ζωή σε πάνω από 1.000.000 κόσμο. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Έχει απίστευτες ομορφιές και  φυσικά τοπία, πανέμορφους ανθρώπους ιδιαίτερα στην κοιλάδα Ομο που συναντήσαμε πολλές φυλές όπως τους Hamar k Mursi.

-Ποιοι αποτελείτε την ομάδα;

-Στο συγκεκριμένο ταξίδι ήμασταν 5 άτομα  ο  Ιωάννης Σηφάκης, ο Γιώργος Λυρώνης,η Βάλια Λασιθιωτάκη η Μικαέλα Παρασύρη κι εγώ. Καταγόμαστε όλοι από το Ηράκλειο, είμαστε φίλοι και απασχολουμαστε στον ιδιωτικό τομέα.

-Πώς  “δέσατε”;

– Η παρέα έδεσε γιατί γνωριζόμαστε από το Ηράκλειο, αγαπάμε τα ταξίδια και μοιραστήκαμε το ίδιο πάθος.

– Είστε ομάδα για όλα τα ταξίδια που κάνετε ή λειτουργείτε και χωριστά;

-Αυτό ήταν το πρώτο κοινό ταξίδι. Καθένας ταξιδεύει και  ανεξάρτητα. Έχω ταξιδέψει στην Ευρώπη solo ενώ τα μεγάλα ταξίδια-εκτός Ευρώπης- τα έχω κάνει με τον σύντεκνο Γιάννη Σηφάκη.

– Κάνετε πιο “ψαγμένα” ταξίδια από δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Με ποιό κριτήριο τα επιλέγετε;

-Η επιλογή ενός προορισμού είναι δύσκολη υπόθεση. Επιλέγουμε πάντα να ταξιδέψουμε κάπου που έχει κάτι να μας προσφέρει. Πλέον αναζητούμε νέες εμπειρίες, εικόνες φύσης και  ανθρώπων. Σε κάθε ταξίδι ψάχνουμε το «κάτι διαφορετικό» που δεν έχει δει κάποιος.

 

– Σε πόσες χώρες έχετε ταξιδέψει ως τώρα;

-Μέχρι στιγμής έχω βρεθεί σε περίπου 30 χώρες

– Ποια χώρα σάς εντυπωσίασε και για ποιό  λόγο;

Δύσκολη ερώτηση… Κάθε προορισμός είναι ξεχωριστός για τους δικούς του λόγους. Το Βιετνάμ ήταν το πρώτο εκτός Ευρώπης ταξίδι κι έτσι ήταν κάτι νέο, όπως και  η Ιαπωνία που ήταν σαν ταξίδι στο μέλλον!

Μπάμπης Παντερής στο μακρινό Κιργιστάν
Στο μακρινό Κιργιστάν

-Ποιά  χώρα αντιθέτως δεν ήταν και τόσο του γούστου σας;

 

– Κανένας προορισμός ως τώρα δεν μπορώ να πω ότι με έχει απογοητευτεί. Κάθε χώρα έχει τις δικές της ομορφιές.

 

-Υπήρξε κάποιος προορισμός που φοβηθήκατε ή κάποιο γεγονός που σας τρόμαξε;

-Μέχρι τώρα δεν έχω νιώσει κάποιο κίνδυνο, όπου κι  αν έχω πάει συναντώ φιλικούς ανθρώπους. Άλλωστε με ένα χαμόγελο όλα λύνονται!

 

-Ποια περιστατικά ή καταστάσεις που ζήσατε νοιώθετε πολύτιμα και ανατρέχετε κάθε τόσο;

-Αυτό που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ ήταν το ταξίδι στην Ουγκάντα για να βοηθήσουμε σε κάποια ιδρύματα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την χαρά και  την ανυπομονησία των παιδιών όταν άνοιξε η αυλόπορτα και  μπήκαμε. Επίσης σταθμός στα ταξίδια μου ήταν το homestay που είχαμε στο Βιετνάμ με μια οικογένεια της φυλής red dhao που μείναμε ένα σαββατοκύριακο στο σπίτι τους.

-Γράφετε κάπου στο σαιτ σας: “Όταν νομίζεις ότι σου λείπουν υλικά αγαθά και  δεν νιώθεις ευτυχισμένος με τη ζωή σου, ταξίδεψε σε μια “φτωχή” χώρα να δεις πως ζουν εκεί.Μόνο τότε θα αναθεωρήσεις τι σημαίνει ευτυχία’’. Ποιες καταστάσεις τέτοιου είδους σας σημάδεψαν;

-Όταν βρεθείς σε μια φτωχή χώρα που στερείται στοιχειωδών αγαθών,καταλαβαίνεις τι σημαίνει δυσκολία. Στην Αφρική βλέποντας μικρά παιδιά να περπατούν χιλιόμετρα για να πάρουν νερό ή να δουλεύουν στα χωράφια αντί να είναι στο σχολείο, συνειδητοποιείς και αναθεωρείς πολλά κι  αυτό σε σημαδεύει για πάντα.

-Τι σημαίνει λοιπόν ευτυχία;

«Ευτυχία» μας δίδαξαν τι σημαίνει στην Αφρική. Ευτυχία είναι να μην έχεις τίποτα κι  όμως να είσαι χαρούμενος που ζεις και  βλέπεις τον ήλιο. Ευτυχία μας δίδαξαν τα παιδιά που ξυπολητα και  με αυτοσχέδιες μπάλες έπαιζαν ξένοιαστα.

 

-“Ταξιδεύει κανείς για να αλλάξει, όχι μέρος, αλλά ιδέες” έλεγε ένας Γάλλος συγγραφέας. Εσείς τι αναθεωρήσατε ταξιδεύοντας;

– Ο φασισμός θεραπεύεται με το διάβασμα και ο ρατσισμός με τα ταξίδια λέει ένα ρητό. Πότε στη ζωή μου δεν υπήρξα τίποτα από τα δύο. Τα ταξίδια όμως ανοίγουν περισσότερο τους ορίζοντες και  η συναναστροφή με ντόπιους σου μαθαίνει πάντα κάτι νέο.

 

Ο Μπάμπης Παντερής, ο Γιάννης Σηφάκης, ο Γιώργος Λυρώνης, η Βάλια Λασιθιωτάκη και η Μικαέλα Παρασύρη, στο ταξίδι τους στην Αιθιοπία
Ο Μπάμπης Παντερής, ο Γιάννης Σηφάκης, ο Γιώργος Λυρώνης, η Βάλια Λασιθιωτάκη και η Μικαέλα

“Μέσα από την ιστοσελίδα μου, την Travelpan, απαντώ και δίνω πληροφορίες για τους προορισμούς που έχω βρεθεί”

-Έχετε δημιουργήσει και στο Facebook την  σελίδα

Travelpan.  Τι θα βρεί εκεί ο μελλοντικός ταξιδιώτης;

-Η σελίδα TravelPan δημιουργήθηκε πριν από 4 χρόνια στο Facebook από την αγάπη μου για τα ταξίδια, για να παρακινήσει κόσμο να ταξιδέψει. Μέσα από τη σελίδα απαντάω σε μηνύματα και  δίνω πληροφορίες για τους προορισμούς που έχω βρεθεί.

-Αυτή η σελίδα “χρηματοδοτεί”  τα ταξίδια σας;

 

– Η σελίδα TravelPan δεν είναι ακόμα σε τέτοιο επίπεδο που να μπορεί να στηρίξει πλήρως ένα ταξίδι. Μέσω της σελίδας όμως έρχονται χορηγίες από ντόπιες επιχειρήσεις (δραστηριότητες, διαμονή κτλ) που μπορούν να κάνουν το ταξίδι πιο εύκολο. Επίσης ελληνικές εταιρείες που μπορούν μέσω των αναρτήσεων στα ταξίδια μου, να προωθήσουν τα προϊόντα τους είναι ένα έξτρα κέρδος.

Μπάμπης Παντερής στην Ουγκάντα

 

“Σίγουρα η πανδημία δυσκολεύει κάποιον να αποφασίσει να ταξιδέψει, όμως η ζωή δεν σταματάει”

-Που βρήκατε το καλύτερο φαγητό και ποιό ήταν αυτό;

-Το καλύτερο φαγητό ήταν στο Kuching της Μαλαισίας και  λέγεται kolo mee. Πρόκειται για μια σούπα noodles και άλλα υλικά που δένουν αρμονικά μεταξύ τους.

 -Ποιο ήταν το πιο περίεργο;

-Το πιο περίεργο φαγητό είναι… πολλά. Το φίδι στο Βιετνάμ, το ballut (αυγό πάπιας με εκκολαπτόμενο έμβρυο 18 ημερων) στις Φιλιππίνες, το κρέας αλόγου στο Κιργιστάν.

-Πόσο και πως η πανδημία άλλαξε τα ταξίδια;

-Δυστυχώς η πανδημία είναι στη ζωή μας και  την έχει επηρεάσει σημαντικά. Το πάθος όμως για ταξίδια είναι μεγαλύτερο. Κάποιες χώρες είναι ανοιχτές – μια από αυτές και  η Αιθιοπία- οπότε διαβάζοντας και  ψάχνοντας καταλήξαμε εκεί. Σίγουρα η πανδημία δυσκολεύει κάποιον να αποφασίσει να ταξιδέψει όμως η ζωή δεν σταματάει.

 -Τι εκτιμάτε πλέον καλύτερα στην Ελλάδα και  ποια προκατάληψη σας δεν ισχύει πλέον;

-Πότε δεν είχα προκαταλήψεις για ανθρώπους και  καταστάσεις. Σίγουρα όμως τα ταξίδια με επηρέασαν ώστε να μην κρίνω κάποιον από την εμφάνιση.

-Ποιο είναι το ταξίδι-απωθημένο;

– Το ταξίδι που είχα απωθημένο ήταν η Ινδία που όμως πραγματοποιήθηκε το 2018. Πλέον απωθημένο αποτελεί το Περού που ευελπιστώ να πραγματοποιηθεί σύντομα.

-Ετοιμάζεστε για νέο ταξίδι και πού;

-Καλώς εχόντων των πραγμάτων το επόμενο ταξίδι που σκεφτόμαστε είναι η Κόστα Ρίκα για το καλοκαίρι, μια καταπράσινη χώρα με τους πιο χαρούμενους κατοίκους.