Ο κ. Ηλίας Μόσιαλος
Ο κ. Ηλίας Μόσιαλος

“Ο καινούριος χρόνος θα φέρει για εμάς τους μεγάλους τα εμβόλια, για τα παιδιά τους παππούδες τους, για τους νέους τις παρέες τους. Όλα αυτά θα είναι μια ανάμνηση την επόμενη χρονιά.” Τα παραπάνω τονίζει, σε συνέντευξή του στην “Π”, ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής στην έδρα Πολιτική της Υγείας και Διοίκησης του London School of Economics και του Imperial College της Αγγλίας και συν-διευθυντής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Συστήματα και τις Πολιτικές Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Αναφέρει, ακόμα, πως “για να μπορούμε να μιλάμε για επαρκή προστασία στην κοινότητα, θα χρειαστεί το ποσοστό των εμβολιασμένων και όσων έχουν νοσήσει να ξεπερνά αθροιστικά το 70% του συνόλου των Ελλήνων”.

Ο κ. Μόσιαλος παρουσίασε χθες το απόγευμα μία επίκαιρη και ενδιαφέρουσα ομιλία με τίτλο «Κοινωνικές, οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας: τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την επόμενη πανδημία ως παγκόσμια κοινότητα και ως κράτος». Η ομιλία έγινε στο πλαίσιο των Δαρβινικών Δευτέρων και μεταδόθηκε διαδικτυακά.

Το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Πόσο κοντά είμαστε στο τέλος της πανδημίας; Το εμβόλιο είναι η αρχή του τέλους ή δεν πρέπει να είμαστε ακόμα αισιόδοξοι;

“Είμαστε πλέον κοντά στην έγκριση του πρώτου εμβολίου για τον κοροναϊό στην Ευρώπη και μετά θα ξεκινήσει και η διανομή στη χώρα μας. Η ζωή θα αρχίζει σταδιακά να αλλάζει όταν αρχίσουν να εμβολιάζονται όλοι όσοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. Και βέβαια οι υγειονομικοί. Ελπίζω πως αυτό το πρώτο βήμα θα ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

Για να μπορούμε όμως να μιλάμε για επαρκή προστασία στην κοινότητα, θα χρειαστεί το ποσοστό των εμβολιασμένων και όσων έχουν νοσήσει να ξεπερνά αθροιστικά το 70% του συνόλου των Ελλήνων. Εώς τότε θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα δημόσιας υγείας, αλλά θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία σίγουρα και όσον αφορά την αγορά και το άνοιγμα των καταστημάτων και των κοινωνικών δραστηριοτήτων”.

Πλησιάζουν οι γιορτές και όλοι σκέφτονται πώς να βρεθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στον κόσμο ενόψει Χριστουγέννων; Πόσο κρίσιμο είναι να τηρούμε τα μέτρα με ευλάβεια, όσο και αν έχουμε κουραστεί;

“Το καταλαβαίνω πως δυστυχώς δεν είναι μόνο το θέμα της κόπωσης από τα μέτρα. Είναι λογικό να υπάρχουν σημάδια άγχους που αντανακλούν αρνητικά στην αναγκαιότητα της επιβολής των μέτρων. Οι Έλληνες βιώνουν φέτος και την παγκόσμια υγειονομική κρίση που προστέθηκε σε μια δεκαετία οικονομικής κρίσης. Η αλήθεια είναι πως εκεί που πήγαμε να πάρουμε µμια ανάσα, ήρθε η πανδημία. Είναι αυτό που λέμε ‘δεν με χωράει ο τόπος’. Το καταλαβαίνω, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να σταματήσουμε να προσπαθούμε.

Και βέβαια τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι οικογενειακές γιορτές και φέτος είναι διαφορετικές. Θα γίνουν σε πιο περιορισμένο οικογενειακό περιβάλλον και δεν θα είναι εύκολο για κανέναν. Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι πως αυτό δεν θα συμβεί ξανά, έτσι θεωρώ. Ο καινούριος χρόνος θα φέρει για εμάς τους μεγάλους τα εμβόλια, για τα παιδιά τους παππούδες τους, για τους νέους τις παρέες τους. Όλα αυτά θα είναι μια ανάμνηση την επόμενη χρονιά.”

Τελικά, διαπιστώνει κανείς ότι ο μεγαλύτερος εχθρός για την καταπολέμηση της πανδημίας είναι η παραπληροφόρηση; Οι ψευδείς ειδήσεις και οι συνωμοσιολόγοι;

“Η παραπληροφόρηση είναι μια πρόκληση που υπονομεύει την προσπάθεια των πολλών, αλλά ο πραγματικός εχθρός είναι ο ίδιος ο ιός, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος. Έχει πολλαπλάσια θνητότητα σε σχέση με τη γρίπη και πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα διασποράς. Επομένως, για να αντιμετωπίσουμε τον εχθρό πρέπει να τηρούμε τις παρεμβάσεις δημόσιας υγείας.

Δυστυχώς, για λίγο ακόμα, θα πρέπει να προσέχουμε, να φοράμε μάσκες, να έχουμε το νου μας και να κρατάμε αποστάσεις, να αποφεύγουμε συγκεντρώσεις πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους, να αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους. Όλα αυτά που για τους πολλούς έχουν γίνει δεύτερη φύση μετά από τόσους μήνες”.

Και χρειάζεται βέβαια, να συλλέγουμε καλύτερα δεδομένα, έτσι ώστε οι δράσεις της πολιτείας να αναλογούν στο πραγματικό μέγεθος του προβλήματος κάθε φορά.

Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι να ενθαρρύνουμε όλοι μας τον εμβολιασμό. Να αναγνωρίζουμε τις εύλογες ανησυχίες ορισμένων συμπατριωτών μας. Για αυτό το λόγο, πρέπει να εξηγούμε συνέχεια τα πλεονεκτήματα των εμβολιασμών, τόσο για εμάς και την υγεία μας, όσο και για την υγεία των συμπατριωτών μας. Όσοι διασπείρουν θεωρίες συνωμοσίας δεν είναι εχθροί, είναι Έλληνες πολίτες που δυστυχώς πίστεψαν σε ψευδείς ειδήσεις.

Ο ιός αυτός δεν είναι συγκρίσιμος με κάποια άλλη γνωστή ασθένεια, γιατί δεν έχουμε ειδικά φάρμακα και δεν είχαμε μέχρι πριν λίγο και εγκεκριμένα εμβόλια. Θέλω να πιστεύω πως οι αρνητές της πανδημίας θα δούνε σύντομα την επιτυχία των εμβολιασμών και θα αλλάξουν γνώμη.

 

Πόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό  με το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech θα είμαστε προστατευμενοι από τον νέο κοροναϊό;
Πότε είμαστε προστατευμένοι από το εμβόλιο;

Πόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό θα είμαστε προστατευμενοι από τον νέο κοροναϊό;

Την απάντηση δίνει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

Ο ίδιος ανέφερε:

“Το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech όπως δείχνουν τα δημοσιευμένα αποτελέσματα θα μας παρέχει ολική προστασία από τον κοροναϊό 1 εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του.

Ο εμβολιασμός γίνεται στο μπράτσο και η δεύτερη δόση θα πρέπει να χορηγηθεί τουλάχιστον 21 ημέρες μετά την πρώτη. Έχω αναφέρει και παλαιότερα πως το υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας (95%) υπολογίστηκε 7 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Ας περιμένουμε όμως για περισσότερο από 7 ημέρες, καλύτερα για δύο εβδομάδες, για να είμαστε σίγουροι.

Άρα, τι σημαίνει πρακτικά πως έχουμε κάνει και τις 2 δόσεις του εμβολίου; Θα συνεχίζουμε να προσέχουμε από την έναρξη της πρώτης δόσης για 4-5 εβδομάδες.

Όπως βλέπετε και στο σχήμα, θα υπάρχει κάποια προστασία και πριν από αυτό το διάστημα, αλλά αυτός είναι ο χρόνος που ενδείκνυται για να ξεκινήσει η πλήρης προστασία. Είναι πιθανό η αποτελεσματικότητα του εμβολίου να είναι λίγο μικρότερη όταν γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί, ίσως για τους πολύ μεγάλους σε ηλικία ή τους ανοσοκατεσταλμένους.

Όμως, δεν αναμένεται να είναι πολύ μικρότερα αυτά τα ποσοστά. Θα μάθουμε περισσότερα σχετικά με την έκταση της προστασίας και πόσο διαρκεί, καθώς εισέρχονται δεδομένα και από τις τρέχουσες κλινικές δοκιμές και από το μαζικό εμβολιασμό που ξεκίνησε ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναμένεται να ξεκινήσει και στις ΗΠΑ”.