«Επειδή δεν υπάρχει Planet B» Ωραίος τίτλος… ευρηματικός θα έλεγα κ. Μανιάτη. Πάει και στον πλανήτη και στο σχέδιο.
«Ο τίτλος του βιβλίου είναι πολύ συμβολικός. Προσπαθήσαμε να καταγράψουμε τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχει η ανθρωπότητα και η Ελλάδα φυσικά. Αλλά ταυτόχρονα μέσα από την συζήτηση θέλαμε να προχωρήσουμε και σε προτάσεις που θα βοηθήσουν στην αντιστροφή μιας τέτοιας κατάσταση».
-Μήπως είναι αργά πια; Μήπως είμαστε στο και πέντε;
«Δεν είναι αργά. Και η τεχνολογία είναι μεγάλος σύμμαχός μας. Και επίσης αυτό που κάνει η Ευρώπη για την οποία πρέπει να λέμε μια καλή κουβέντα για την Ευρώπη. Η οποία κάνει μεγάλα βήματα στην πολιτική αυτή. Το θέμα δεν είναι εάν προλαβαίνουμε ή όχι. Το θέμα είναι ότι εάν δεν προλάβουμε καταστραφήκαμε. Εάν η ανθρωπότητα δεν πάρει μέτρα σοβαρά ως το 2050 θα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εξαφάνισης της ανθρωπότητας όπως την ξέρουμε σήμερα.
-Και μιλάμε για έναν πλανήτη δανεικό…από τις επόμενες γενιές. Πρέπει να τον κληροδοτήσουμε στις άλλες γενιές…
«Το χειρότερο δεν είναι πώς θα τον παραδώσουμε, το λέγαμε πάντα…αλλά τώρα τα προβλήματα είναι εδώ. Η κλιματική κρίση, η κατάρρευση έχει ξεκινήσει, τα μοντέλα έχουν πέσει έξω. Όλα έτρεξαν πιο γρήγορα και η κατάσταση είναι επείγουσα, η λήψη μέτρων είναι υποχρεωτική πια…
Πρέπει να επενδύσουμε κονδύλια και με πολιτικές. Να επενδύσουμε σε υποδομές. Αυτό εθεωρείτο κάποτε πολυτέλεια τώρα είναι πρώτη προτεραιότητα!».
-Έχουν γίνει όμως και σπουδαία πράγματα στην Ελλάδα μέχρι τώρα.
«Ναι. Το 2014 ήταν μια σημαδιακή χρονιά. Τότε εκτοξευθήκαμε στην Τρίτη καλύτερη θέση στα φωτοβολταϊκά και στην 8η καλύτερη θέση στα αιολικά. Είναι μια προσπάθεια που την κάναμε από το 2010. Έχει μία καλή θέση διεθνώς την κρατούμε και σήμερα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι στην πράσινη μετάβαση θα γίνει είτε το θέλουν είτε όχι και θα πάμε. Και πρέπει να γίνει, όπως λέμε στο βιβλίο, made…in Greece. Δηλαδή με εφαρμογές, εργαλεία, με υποδομές που κατασκευάζουν ελληνικές επιχειρήσεις και ελληνικά μυαλά.
-Τι εννοείτε; Δώστε μου ένα παράδειγμα…
«Να σας πω. Ο γνωστός ηλιακός θερμοσίφωνας είναι κάτι που κατασκευάζεται εδώ και 50 χρόνια στην Ελλάδα. Έχουμε τις καλύτερες εταιρείες που κάνουν και εξαγωγές. Αυτός ο ηλιακός θερμοσίφωνας εξοικονομεί το 30% του ηλεκτρισμού που καταναλώνουμε στο σπίτι μας! Φανταστείτε να έχουμε ηλιακό που επί 25 χρόνια να μας μειώνει κατά 3% τον λογαριασμό του ηλεκτρικού. Τι καλό κάνει στο περιβάλλον και την τσέπη μας!».
-Πολλές φορές δεν το συνειδητοποιούμε όμως
«Όχι μόνο δεν το συνειδητοποιούμε αλλά δεν το ξέρουμε κιόλας. Η Ελλάδα έχει 6 εκατομμύρια σπίτια. Από αυτά μόνο το 1,5 εκατομμύριο σπίτια έχουν ηλιακό θερμοσίφωνα. Άρα έχουμε μπροστά μας μια τεράστια εθνική, πατριωτική πρόκληση για να μειώσουμε μόνο από αυτό κατά 30% την ηλεκτρική κατανάλωση…
-Απολύτως παράδοξο ακούγεται αυτό πάντως για μια τέτοια χώρα με τόση ηλιοφάνεια
«Μα ναι! Μα πρέπει επιτέλους αυτό που ονομάζω Κλιματικός πατριωτισμός. Να γίνουμε πατριώτες στα θέματα κλιματικής κρίσης αλλά με υποδομές που φτιάχνουμε εδώ. Με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, έχει η Ελλάδα εταιρείες που κάνουν μπαταρίες, χαλύβδινους σωλήνες. Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ελλάδα , η κυβέρνηση σήμερα, χθες να πάρει αποφάσεις και να κάνει τον σχεδιασμό. Η πράσινη μετάβαση μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε μια Ελλάδα διαφορετική. Με θέσεις εργασίες, με προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και να έχουμε έσοδα βγάζοντας το δικό μας φυσικό αέριο. Από το οποίο 75% θα πηγαίνει στην ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος και το άλλο 25% θα μένει στην περιφέρεια όπου εντοπίζονται τα κοιτάσματα. Έχουμε μεγάλο φάσμα εφαρμογών που μπορούν να διαμορφώσουν την Ελλάδα του 2030.
Οικολογικές ψευδαισθήσεις
-Αν σας άκουγε ένας οικολόγος θα έλεγε τώρα “τι μας λέει ο Μανιάτης; Να προστατεύσουμε το περιβάλλον και ταυτόχρονα θα κάνουμε εξορύξεις όπως προβλέπατε με τον νόμο του 2011 και τίποτα δεν έγινε βέβαια ακόμη… Δεν συγκρούονται αυτά;
«Προφανώς θα είναι αδιάβαστος οικολόγος. Καθόλου δεν συγκρούονται. Και η Ευρώπη που είναι η πιο πρωτοπόρα περιοχή για την προστασία στον πλανήτη πριν δυο χρόνια ενέταξε το φυσικό αέριο στις πράσινες ενέργειες υπό κάποιες προϋποθέσεις. Και μάλιστα το ονομάζει καύσιμο μετάβασης. Για να πάμε το 2050 πρέπει να έχουμε φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης. Δεν είναι αιολικά -φωτοβολταιϊκά ή φυσικό αέριο. Είναι και τα δύο! Το βράδυ που δεν έχει αέρα ή ήλιο τι θα κάνεις Θα κάνεις μπλακ άουτ; Οι επιλογές είναι 3: Μονάδες βάσεις είτε από άνθρακα, είτε είναι πυρηνικά είτε φυσικό αέριο. Να μας που τι θέλουν. Το φυσικό αέριο είναι καύσιμο μετάβασης και όταν είναι και δικό μας ακόμη καλύτερα. Να εισπράττουμε όπως κάνει η Νορβηγία, η Δανία. Ταυτόχρονα με την πράσινη μετάβαση αξιοποιούν και το φυσικό αέριο. Είναι πιο έξυπνοι από μας;
-Γκρινιάρηδες υπάρχουν παντού, που λένε όχι σε όλα! Δυστυχώς όμως από τότε που κάνατε τον νόμο, πάμε σημειωτόν.
«Δυστυχώς έχουμε χάσει εθνικό πολύτιμο χρόνο. Χάσαμε μια δεκαετία. Αλλά το χρονικό παράθυρο να αξιοποιήσουμε αυτό που μας χάρισε η φύση δηλαδή τον ήλιο, τον αέρα και το φυσικό αέριο δεν έχει κλείσει. Φτάνει να κινηθούμε πολύ γρήγορα με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, με καλές θέσεις εργασίας και μάλιστα καλοπληρωμένες. Και σε λίγα χρόνια το 2030 να είμαστε πρωτοπόροι σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και η ελληνική κυβέρνηση να συνεννοηθεί με τα άλλα δυο μεγάλα κόμματα, είναι εθνικά θέματα. Όπως σε άλλα εθνικά θέματα έχουν συμφωνήσει ποια είναι η εθνική μας γραμμή έτσι και στα θέματα ενέργειάς έτσι να συμφωνήσουμε. Και η εθνική μας γραμμή είναι όσο το δυνατόν πιο πολλά αιολικά, φωτοβολταϊκά και μπαταρίες και ταυτόχρονη αξιοποίηση των κοιτασμάτων μέχρι κάποια στιγμή να πούμε δεν χρειαζόμαστε άλλο φυσικό αέριο, το πολύ πολύ να το κάνουμε εξαγωγή και να παίρνουμε τα έσοδα.
Γιατί υποψήφιος ευρωβουλευτής
Θα σας ρωτήσω κι αυτό. Γιατί περνάτε στην επόμενη φάση. Σας είχαμε συνηθίσει υπερκομματικό. Τώρα θέλετε να πάτε με το ΠΑΣΟΚ στην Ευρωβουλή.
«Συνεχίζω να είμαι υπερκομματικός. Συνεχίζω να υπηρετώ την πατρίδα μου. Με τις γνώσεις που έχω θέλω να βοηθήσω. Με το κύρος που έχω στις Βρυξέλλες, έχω κάνει την προεδρία στο Συμβούλιο Υπουργών. Και θα είναι κρίσιμο να είμαι την επόμενη πενταετία εκεί. Είναι ξέρετε αντιφατικό. Εκεί που αποφασίζεται το μέλλον της ζωής μας στέλνουμε 21 αντιπροσώπους. Και εδώ στέλνουμε 300! Αν μια φορά προσέχουμε και είμαστε αυστηροί στο ποιους στέλνουμε εδώ στη Βουλή, πρέπει πολύ περισσότερο να προσέχουμε ποιους επιλέγουμε στην ευρωβουλή. Ελπίζω στις επιλογές της κοινωνίας να είμαι κι εγώ»!
«Επειδή δεν υπάρχει Planet B»: Αύριο η παρουσίαση του βιβλίου
Ο προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και η πράσινη μετάβαση είναι στο επίκεντρο του νέου βιβλίου του πανεπιστημιακού καθηγητή π υπουργού και υπ. Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη το οποίο και θα παρουσιαστεί στο Ηράκλειο αύριο Τρίτη 9 Απριλίου στις 7:30μ.μ. στην δημοτική αίθουσα Μανόλης Καρέλλης στην οδό Ανδρόγεω.
Ο Γιάννης Μανιάτης με ένα επιστημονικό αλλά συγχρόνως και εκλαϊκευμένο τρόπο επισημαίνει στο βιβλίο του τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και τα διακυβεύματα στο περιβαλλοντικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Το βιβλίο τιτλοφορείται «Επειδή δεν υπάρχει Planet B» εκδόσεις Πατάκη) και είναι γραμμένο υπό την μορφή ερωταπαντήσεων σε συνεργασία με το δημοσιογράφο Μάκη Προβατά.
Η παρουσίαση του βιβλίου στο Ηράκλειο οργανώνεται από το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη, τις εκδόσεις “Πατάκη” και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης. Ομιλητές θα είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης Γιώργος Ταβερναράκης, ο συγγραφέας Γιάννης Μανιάτης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός. Τον συντονισμό της παρουσίασης θα έχει η δημοσιογράφος Αγάπη Ροδίτη.