ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ

«Όταν δουλεύεις διαρκώς, δεν μπορείς να αποφύγεις και τα λάθη καθώς λάθη δεν κάνει μόνο όποιος μένει άπραγος» τονίζει μιλώντας στην «Π» ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος κι επί 9 χρόνια Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων στον Δήμο Ηρακλείου Γιάννης Αναστασάκης. Ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος ωστόσο, τονίζει πως ήδη έχει παραχθεί τεράστιο έργο στο Ηράκλειο, ενώ ως το τέλος του 2023 θα βρίσκονται σε εξέλιξη πάνω από 100 έργα προϋπολογισμού πάνω των 140 εκατομμυρίων. Ο Γιάννης Αναστασάκης αναφέρει πως αισθάνθηκε ότι ένας κύκλος στο Δήμο κλείνει, για να ανοίξει ένας νέος, ακόμα πιο παραγωγικός στην Περιφέρεια, εφόσον ασφαλώς τον εμπιστευθούν οι πολίτες.

Ερ.: Πέρασαν εννιά χρόνια εντός των οποίων βρίσκεστε σε θέσεις ευθύνης στον Δήμο Ηρακλείου. Για ποιο λόγο η μετάβαση στην Περιφέρεια; Για ποιο λόγο με τον Σταύρο Αρναουτάκη;

Απ.: «Εννιά χρόνια στον Δήμο σε μια νευραλγική θέση, στον τομέα της καθημερινότητας με ένταση, δυσκολίες, αλλά και με ικανοποίηση, βέβαια, και χαρά, όταν βλέπεις να πιάνει τόπο η δουλειά. Πρόσφερα ό,τι μπορούσα με όλες μου τις δυνάμεις. Νομίζω ότι ο κύκλος αυτός έκλεισε. Ο στόχος επετεύχθη, αφήνοντας ένα δυνατό αποτύπωμα στην πόλη του Ηρακλείου. Δεν γίνεται να κάνουμε απολογισμό εδώ, έχω προσπαθήσει πολύ να δείξω έστω και εν μέρει αυτά που έχουν γίνει στον τομέα μου, που είναι πέραν σύγκρισης με τα δεδομένα του Δήμου Ηρακλείου ως τώρα.

Και βέβαια θα μείνει και μια πλούσια προίκα στον επόμενο Δήμαρχο που θα επιλέξουν οι δημότες του Ηρακλείου, καθώς μέχρι το τέλος του 2023, θα βρίσκονται σε εξέλιξη περίπου 100 έργα, προϋπολογισμού πάνω από 140 εκ. ευρώ. Ένιωσα ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να κάνω ένα διαφορετικό βήμα και να σταθώ στο πλευρό του  Σταύρου Αρναουτάκη, ενός σοβαρού ανθρώπου που έχει δείξει τα τελευταία χρόνια ότι μπορεί να ενώσει τους Κρητικούς. Δική μου επιδίωξη είναι να προσφέρω από την εμπειρία μου και στον Δήμο Ηρακλείου, αλλά και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Να βοηθήσω και εγώ από την πλευρά μου να προχωρήσουν σημαντικά έργα στην Κρήτη που αφορούν στις υποδομές, στον Πρωτογενή Τομέα και τον Τουρισμό».

Ερ.: Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι έχει γίνει έργο στο Δήμο Ηρακλείου, αλλά υπάρχουν και πολλοί που σας επικρίνουν για ολιγωρίες, κακοτεχνίες, παραλείψεις. Τι απαντάτε στους επικριτές του Δήμου και τους δικούς σας;

Απ.: «Όταν παράγεις έργο, δουλεύεις σκληρά και προσπαθείς συνεχώς, δεν μπορείς να αποφύγεις και τα λάθη. Μόνο αυτός που κάθεται άπραγος δεν κάνει λάθη γιατί ουσιαστικά δεν κάνει τίποτα. Ναι, έκανα και κάναμε λάθη τα οποία μας πρόσφεραν εμπειρία, γνώση και καλύτερη διαχείριση μελλοντικών καταστάσεων. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι τα τελευταία δέκα χρόνια το Ηράκλειο -ως δυναμική συνέχεια και μιας διαδικασίας που ήδη είχε ξεκινήσει μια δεκαετία πριν αν θέλετε- άλλαξε και έκανε βήματα προς την ανάπτυξη και την βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων.

Η μεταμόρφωση του ιστορικού κέντρου, τα mini bus, τα Τείχη, το Μητροπολιτικό Πάρκο Ερυθραίας είναι έργα που έδωσαν και θα δώσουν πολύ περισσότερο ακόμα στο μέλλον ανάσες στους Ηρακλειώτες. Μητέρες, παιδιά, νέοι έχουν βρει ένα διαφορετικό τρόπο αναψυχής στους κοντά 100 σύγχρονους χώρους παιχνιδιού και αθλητισμού που δημιουργήθηκαν ή δημιουργούνται τώρα στο κέντρο, στις γειτονιές και σε οικισμούς του Ηρακλείου. Και είναι και πολλά που ενώ τα προσπαθήσαμε πολύ, δυστυχώς μας νίκησε η γραφειοκρατία και η επικάλυψη αρμοδιοτήτων.

Ερ.: Εφόσον εκλεγείτε στην Περιφέρεια Κρήτης, θα σας βλέπαμε εύκολα στη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων ή Περιβάλλοντος. Είναι όμως μια θέση δύσκολη και με πολλούς «μνηστήρες». Εσείς ιδανικά, αν είχατε το δικαίωμα επιλογής, πού θα θέλατε να τοποθετηθείτε;

Απ.: «Έχω την εμπειρία στον σχεδιασμό και τη διαχείριση υποδομών και μπορώ να συντονίζω πολύπλοκες καταστάσεις. Ένα πεδίο προνομιακό για εμένα είναι να βοηθήσω να προσχωρήσουν μικρά και μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη στην Περιφέρεια. Η εμπειρία μου στο ΥΠΕΧΩΔΕ μου έχει δώσει την τεχνογνωσία να μπορώ να συμβάλλω στο να «ξεκολλήσουν» έργα και να δούμε την Κρήτη που όλοι επιθυμούμε. Έχω να προσφέρω γνώση και πρακτικές ιδέες για να κινηθεί ο τουρισμός, πυλώνας της ανάπτυξης, προς τη βιωσιμότητα, που είναι η κεντρική απαίτηση της εποχής μας.

Προσωπικά και οικογενειακά προσπαθώ να περνώ όσο περισσότερο χρόνο στη φύση, και έχω βαθύ σεβασμό για την αναγκαιότητα να βάλουμε το περιβάλλον στον πρώτη θέση των προτεραιοτήτων. Η πρόσφατη εμπειρία στο Γέηλ μού έδειξε πραγματικά τη βαρύτητα που αποδίδεται στην αειφορία σε κάθε βήμα του σχεδιασμού των υποδομών. Ωστόσο η συζήτηση αυτή είναι σε υποθετική και θεωρητική βάση. Εφόσον με εμπιστευτεί κόσμος με την ψήφο του και η περιφερειακή Αρχή κρίνει ότι σε κάποιον άλλο τομέα θα είμαι χρήσιμος, είμαι έτοιμος να δοκιμαστώ σε νέα πράγματα».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ
Ερ.: Η επόμενη ημέρα, υποστηρίζουν όλοι, θα έχει να κάνει με το περιβάλλον. Για το οποίο ελάχιστα έχουν γίνει σε επίπεδο Κρήτης κι εννοώ συνολικά. Ως προς τον σχεδιασμό, τις μελέτες, τα έργα. Ποια η άποψή σας επ’ αυτού; Ποια μπορεί να είναι η συμβολή σας σε αυτό το κομμάτι;

Απ.: Οι σπουδές μου, η επαγγελματική μου εμπειρία και φυσικά η δουλειά μου στην αυτοδιοίκηση που δίνουν τη δυνατότητα να μπορώ να πάρω θέση, να έχω άποψη, αλλά και τις γνώσεις να συμβάλω στη δρομολόγηση κινήσεων, πράξεων και έργων που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της Κρήτης, με σεβασμό στο περιβάλλον. Αυτό που πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και δεν το έχουμε κάνει διαχρονικά, είναι το περιβάλλον. Η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος αντανακλά κυριολεκτικά σε όλες μας τις αναπτυξιακές προσπάθειες.

Σεβασμός λοιπόν στο περιβάλλον σε συνδυασμό με την τουριστική ανάπτυξη και τον πρωτογενή τομέα. Για παράδειγμα έχουμε έναν νότο ο οποίος έχει περιθώριο αξιοποίησης τουριστικής. Αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να χαλάσουμε την αυθεντικότητα της Κρήτης, χωρίς τα λάθη που σωρεύτηκαν στα βόρεια του Ηρακλείου, με τρόπο που να σέβεται την φύση, την παράδοση και που θα εξασφαλίσει βιωσιμότητα στο βάθος του χρόνου.

Έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα ως νησί και ως τουριστικός προορισμός που έχει εμπεδωθεί -φύση, συνδυασμός ορεινών διαδρομών και θάλασσας, πολλές άυλες κληρονομιές που δεν τις έχουμε εξαργυρώσει- ωστόσο, η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίσει με επενδύσεις που θα αφορούν έναν συνολικό σχεδιασμό. Είναι κεντρικό ζητούμενο η βιωσιμότητα σε ό,τι κι αν κάνουμε. Δεν είναι εύκολο, απαιτείται χρόνος και κόπος, αλλά είναι απαραίτητο να γίνει, για την Κρήτη μας.

Ερ.: Ο Σταύρος Αρναουτάκης είναι ένας ιδιαίτερα επιτυχημένος Περιφερειάρχης. Υπάρχουν ωστόσο για κάποιους πολλά σημεία βελτίωσης. Για εσάς ποια είναι τα σημεία βελτίωσης που πρέπει να δει η Περιφέρεια;

Απ.: Κατά τη διάρκεια της τωρινής περιφερειακής Αρχής, με επικεφαλής τον Σταύρο Αρναουτάκη, έχουν γίνει ή έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης σημαντικά έργα και υποδομές. Έργα πνοής με θεμελιώδη αξία και σημασία για το νησί και τους Κρητικούς, όπως για παράδειγμα ο ΒΟΑΚ και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι. Η νέα περιφερειακή Αρχή θα πρέπει να στρέψει το βλέμμα στα θέματα των υποδομών, ίσως και με εμπλουτισμένο σκεπτικό σε σχέση με την συχνή πια εμφάνιση των ακραίων φαινομένων, καθώς πάντα υπάρχει χώρος για παραπάνω και νέα βήματα.

Είναι σημαντικό να στοχεύσουμε σε έργα που έχει ανάγκη ο τόπος μας όπως τα αρδευτικά. Μπορεί να μην είναι έργα που κάνουν «γκελ», όμως είναι ζωτικής σημασίας  γιατί μπορούν να συνδράμουν στην επίτευξη στόχων όπως η εξοικονόμηση νερού, η αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και κατ’ επέκταση η σημαντική βελτίωση του γεωργικού εισοδήματος. Ας μην ξεχνάμε και την κλιματική αλλαγή, μια ακόμη παράμετρο που θα πρέπει πλέον να λαμβάνουμε υπόψιν μας  όταν χαράσσουμε στρατηγικές για το μέλλον του τόπου μας!