μητσοτακης

Σε κατάσταση σύγχυσης είναι τα τρία μεγάλα κόμματα, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, με την προωθούμενη ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το οποίο μάλιστα θα έρθει πιο γρήγορα στη Βουλή. Το υπουργικό συμβούλιο της 30ής Ιανουαρίου θεωρείται το πιθανότερο για την εισαγωγή του νομοσχεδίου και στόχος είναι η ψήφισή του εντός του Φεβρουαρίου.

Ανεξάρτητα από τις στοχεύσεις που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν αποφάσιζε να θέσει προς ψήφιση από τη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, αν δηλαδή απλώς αδιαφορούσε για τις αντιδράσεις ή επεδίωκε να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από άλλα μείζονα θέματα, αυτό που προκλήθηκε τελικά είναι μάλλον ένα… τσουνάμι στο εσωτερικό των κομμάτων.

Η ΝΔ ήταν μάλλον αναμενόμενο ότι θα βασανιζόταν στις μυλόπετρες των συντηρητικών αντανακλαστικών της παραδοσιακής βάσης, που με τη βοήθεια της εκκλησίας πιέζει αφόρητα δεκάδες βουλευτές να μην ψηφίσουν τη ρύθμιση.

Το διήμερο «σεμινάριο-μασάζ» που οργάνωσε το Μαξίμου για τους βουλευτές, στέλνοντας κορυφαίους υπουργούς για να πείσουν τους διαφωνούντες δεν απέδωσε ιδιαίτερα.

Οι περισσότεροι που αντιδρούσαν, εξακολουθούν να έχουν τη ίδια στάση και μετά την «ενημέρωση». Πιθανόν το μόνο κέρδος να είναι ότι κάποιοι που σκέφτονταν να καταψηφίσουν, να επιλέξουν τελικά την αποχή ώστε να μην βαθύνουν το χάσμα με το Μαξίμου. Αλλά το ρήγμα παραμένει μεγάλο και αφορά περισσότερους από 30 με 40 βουλευτές, χωρίς κανείς να μπορεί να εκτιμήσει επακριβώς τις διαρροές.

Η δεύτερη ενημερωτική συνάντηση κράτησε 3,5 ώρες, ξεπερνώντας σε διάρκεια αυτήν της Δευτέρας, ωστόσο κύλησε σε πολύ πιο ήπιους τόνους, και οι δηλώσεις βουλευτών που ήραν τις επιφυλάξεις τους ή μετακινήθηκαν από το «όχι» στο «ναι» δημιούργησαν ένα θετικότερο κλίμα για την κυβέρνηση, κάτι που ήταν η επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος φρόντισαν κατά την άφιξή τους να ρίξουν τους τόνους στο εσωτερικό του κόμματος και να απαντήσουν στα ειρωνικά σχόλια, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, τόνισαν ότι «δεν πρόκειται για φροντιστήρια ή προσπάθεια πειθούς», αφού οι βουλευτές θα ψηφίσουν κατά συνείδηση και χωρίς την επιβολή κομματικής πειθαρχίας, αλλά για μια εσωτερική διαδικασία ενημέρωσης που θα δυναμώσει τη ΝΔ.

Η δήλωση του Μακάριου Λαζαρίδη κατά την άφιξή του ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ προ ημερών είχε δηλώσει ότι προσανατολίζεται στο «όχι», το «ναι» της Τζίνας Οικονόμου μετά τη συνεδρίαση, η οποία κατά την είσοδό της είχε εκφράσει επιφυλάξεις, και η θετική στάση που τελικά θα τηρήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ζωή Ράπτη και ο Διονύσης Σταμενίτης δείχνουν την αλλαγή κλίματος που υπάρχει σε τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τη μείωση των απωλειών κατά την ψηφοφορία.

Οι διαφωνούντες «γαλάζιοι» βουλευτές

Πάντως, και στη χθεσινή συνεδρίαση εκφράστηκαν αντίθετες απόψεις, με τον Θάνο Πλεύρη να επιχειρηματολογεί κατά του νομοσχεδίου βάζοντας μια σειρά από νομικά ζητήματα. «Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα με βάση την απόφαση του ΕΔΔΑ. Το αν θέλουμε εμείς ως δικαίωμα να το υιοθετήσουμε είναι άλλη συζήτηση. Το 2018 είχαμε ταχθεί κατά της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια», δήλωσε στην παρέμβασή του, για να λάβει την απάντηση του Άκη Σκέρτσου πως «μετά το 2019 εκπονήθηκε το Εθνικό Σχέδιο για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και εντάχθηκε στο πρόγραμμά μας».

Γι’ αυτό και οι διατάξεις που θα αφορούν την τεκνοθεσία παραμένουν υπό λεπτομερή εξέταση, ώστε η τελική διατύπωση να ενθαρρύνει κάποιους να μετριάσουν τη στάση τους.

Τι λένε σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Από την άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ, μέρα με την ημέρα όλο και περισσότεροι βουλευτές απορρίπτουν την κομματική πειθαρχία που θέλει να επιβάλλει ο Στέφανος Κασσελάκης στην ψήφιση του νομοσχεδίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τον Γιώργο Τσίπρα που εμφανίστηκε από την πρώτη ημέρα αιφνιδιασμένος και επιφυλακτικός, ήρθαν και δηλώσεις άλλων παραγόντων, με πιο πρόσφατη τη δήλωση χθες Τετάρτη, της πρώην βουλευτή Χαράς Καφαντάρη, η οποία χαρακτήρισε λεκτική υπερβολή την κομματική πειθαρχία.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Συμεών Κεδίκογλου την Τρίτη, ενώ και ο Χρήστος Σπίρτζης κινείται στην ίδια γραμμή. Αρνητική με την κομματική πειθαρχία πρέπει να θεωρείται και η Νίνα Κασιμάτη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αξιόπιστων παρατηρητών, είναι περί τους 8 και ίσως μέχρι 10 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζουν διαφόρων ειδών αντιρρήσεις με το νομοσχέδιο, ειδικά στο θέμα της τεκνοθεσίας.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο Γιάννης Σαρακιώτης, η Αθηνά Λινού, είναι μεταξύ αυτών, ενώ κάποιοι αναφέρουν ότι ίσως και ο Διονύσης Καλαματιανός να έχει τις επιφυλάξεις του, ανεξαρτήτως εάν θα τις διατυπώσει ανοιχτά.

Στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, αλλά η Χαριλάου Τρικούπη έχει καταφέρει να μην εκδηλωθεί ανοιχτά το πρόβλημα μέχρι τώρα. Η σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας θα επιτρέψει μία σοβαρή καταγραφή της κατάστασης, αλλά όσο περνούν οι ώρες ο αριθμός των βουλευτών που φαίνεται να αντιτίθεται ειδικά στην τεκνοθεσία, αυξάνει. Γνώστες της εσωτερικής ανθρωπογεωγραφίας στο ΠΑΣΟΚ μιλούν ακόμα και για 12 με 15 βουλευτές, που θα αποφύγουν να ψηφίσουν εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης επιλέξει τη γραμμή της κατά συνείδηση ψήφου.

Αρχικά, υπολογίζονταν οι διαφωνούντες σε έξι με οκτώ, αλλά αποδεικνύεται ότι πολλοί περισσότεροι όσο οι συζητήσεις φουντώνουν.

Κορυφαίος παράγοντας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δεν επιθυμεί να υπερψηφίσει για την τεκνοθεσία, έλεγε απηυδισμένος ότι «αν δεν μπορεί να περάσει μόνος του ο Μητσοτάκης τα νομοσχέδια που φέρνει, ας παραιτηθεί να αναλάβουν άλλοι που ίσως τα καταφέρνουν καλύτερα».