«Η χώρα χρειάζεται εθνικές συναινέσεις στη βάση αξιωμάτων». Αυτό αναφέρει με συνέντευξή του στην «Π» ο πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του κινήματος «ΜέΡΑ 25», Γιάνης Βαρουφάκης. Με αφορμή την επίσκεψή του στην Κρήτη, ο καθηγητής δηλώνει «αποφασισμένος» για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, αποφεύγει να σχολιάσει τα γεγονότα πριν την αποχώρησή του από το υπουργικό σχήμα, ωστόσο υποστηρίζει πως η αλλαγή του Αλέξη Τσίπρα μετά την ανάληψη της εξουσίας, αλλά και οι συγκυριακές αποφάσεις του για να τον διατηρήσουν στη θέση του πρωθυπουργού, όχι μόνο δεν βοηθούν τον ίδιο, αλλά στην ουσία τους δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση τη χώρα να οδηγηθεί εκτός κρίσης.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλά επίσης για τη «χαλαρή» ψήφο των Ελλήνων, αλλά και για τη γενικότερη αίσθηση πως οι πολιτικοί με τις πρακτικές και τις επιλογές τους έχουν δώσει την αίσθηση στους ψηφοφόρους πως η ψήφος τους δεν έχει καμία αξία, αφού στη συνέχεια πρόκειται να εκμεταλλευτεί κατά το δοκούν.
Αναλυτικά η συνέντευξη του επικεφαλής του “ΜέΡΑ 25” έχει ως εξής:
Ερ.: Κύριε Βαρουφάκη, ενώ πλέον είναι ευρύτερα γνωστή η επιρροή της Ε.Ε. στην Ελλάδα, οι πολίτες εξακολουθούν να βλέπουν την ψήφο των Ευρωεκλογών ως χαλαρή. Υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό;
Απ.: Η εξήγηση είναι πολύ απλή. Με δυο λέξεις λέγεται «κρίση αντιπροσώπευσης» και είναι η πεμπτουσία του προβλήματος της σημερινής Ε.Ε. Οι πολίτες αισθάνονται ολοένα και περισσότερο ότι δεν έχουν πραγματική δυνατότητα συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τη ζωή τους. Μια σειρά από αδιαφανείς θεσμούς, όπως το Eurogoup, που δεν προβλέπονται από καμία συνθήκη, και άρα δεν είναι καν υπόλογοι σε λογοδοσία, επηρεάζουν τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών με τον δραματικό τρόπο που βιώσαμε στη χώρα μας ως πειραματόζωα. Αυτός είναι ο λόγος που ιδρύσαμε το DiEM25, ένα πραγματικά διεθνικό κίνημα, του οποίου οι εκλογικoί βραχίονες, όπως το ΜέΡΑ25 στην Ελλάδα, κατεβαίνουν σε 11 χώρες με κοινή πλατφόρμα και πρόγραμμα, καθώς και κοινή αποστολή: τη μεταμόρφωση της Ε.Ε. από έναν καφκικό Λεβιάθαν στην πραγματική Ευρώπη των λαών.
Ο Τσίπρας
Ερ.: Ο πρωθυπουργός της χώρας παρουσιάζει τον εαυτό του σχεδόν ως σωτήρα της χώρας και ρυθμιστή σε θέματα Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου. Θεωρείτε ότι όντως έχει γίνει τόσο σπουδαίο έργο και σε ποιο βαθμό;
Απ.: Όσο εντυπωσιακή ήταν η μετατόπιση από αντιμνημονιακή δύναμη στον καλύτερο εφαρμοστή των δεινότερων μνημονίων, άλλο τόσο εντυπωσιακή είναι η ιδεολογική μετατόπιση από τις πορείες υπέρ των Παλαιστινίων στον στρατηγικό εναγκαλισμό με τον Νετανιάχου. Όσο και να παρουσιάζεται αυτό σαν «ρεαλπολιτίκ», η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός μιας αποικίας χρέους είναι ελεύθερος να κάνει… ό,τι τού υπαγορεύσουν. Ακόμα και θετικές κινήσεις, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, αυτοακυρώνονται υπό την εμφανή σκιά των δεσμεύσεων που τη δρομολόγησαν.
Ερ.: Οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες, με βάση τις δημοσκοπήσεις, θεωρούν τη συμφωνία για το Μακεδονικό ζήτημα επιζήμια για τη χώρα. Ποια η άποψη σας;
Απ.: Θα μπορούσα να ξεκινήσω με την άποψή μου για τις δημοσκοπήσεις: Ό,τι τούς παραγγείλεις, αυτό και θα σου βγάλουνε. Μην ξεχνάμε ότι στο δημοψήφισμα έβγαζαν «όλες τις κοινωνικές δυνάμεις υπέρ του Ναι». Η άποψή μας σαν ΜέΡΑ25, η οποία ψηφίστηκε από όλα τα μέλη μας μετά από ευρεία και έντονη συζήτηση, είναι ότι πρόκειται για μια πολύ καλή συμφωνία, η οποία έγινε για όλους τους λάθος λόγους, δυναμιτίζοντας εν τη γενέσει της τις πιθανότητες επιτυχούς εφαρμογής της.
“Είμαι αποφασισμένος”
Ερ.: Με βάση τις πολιτικές εξελίξεις, τις αποχωρήσεις και τους ανασχηματισμούς, αισθάνεστε δικαιωμένος από την αποχώρησή σας από το κυβερνητικό σχήμα;
Δεν έχει καμιά σημασία για τον πολίτη το τι αισθάνομαι για ό,τι προηγήθηκε. Μπορώ να σας πω ότι δεν έχει σημασία ούτε καν για μένα, τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία. Καθώς έχουμε μπροστά μας έναν καλό αλλά δύσκολο αγώνα, η λέξη μου μέχρι τον Μάιο είναι «αποφασισμένος».
Ερ.: Η κυβέρνηση απέδειξε πως δεν έχει κομματικά στεγανά ως προς την επιλογή των στελεχών που θα τη στηρίξουν. Πιστεύετε ότι έχει χαθεί κάθε κομματική γραμμή στη χώρα; Ποια είναι η πρόβλεψή σας για τις επόμενες εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές;
Απ.: Στο ΜέΡΑ25 είμαστε από θέση υπέρ των συνεργασιών για έναν κοινό σκοπό, αλλά στη βάση αρχών, όχι στη βάση αξιωμάτων.
Η χώρα αλλά και η Ευρώπη χρειάζεται συναινέσεις για το ξεπέρασμα της κρίσης. Δυστυχώς, οι ευκαιριακές συμμαχίες της κυβέρνησης με τους ανθρώπους εκείνους και τις νοοτροπίες εκείνες που εκλέχτηκε για να πολεμήσει, δεν δείχνουν απλώς έλλειψη αρχών. Επιπλέον εμποδίζουν την έξοδο από την κρίση, σφυρηλατώντας μια μπετόν φιλομνημονιακή Βουλή που σπρώχνει όλο και περισσότερους πολίτες στην απογοήτευση και στην απάθεια.
Η λύση είναι η συστράτευση γνήσια προοδευτικών δυνάμεων, στον δρόμο που δείχνει η Προοδευτική Διεθνής, την οποία ιδρύσαμε τον Νοέμβριο στο Βερμόντ μαζί με τον Μπέρνι Σάντερς.
Αν δεν συστρατευτούμε, όπως μόνο οι τραπεζίτες και οι ακροδεξιοί έχουν μέχρι τώρα καταφέρει με επιτυχία, η επόμενη Ευρωβουλή θα κυριαρχείται από τους Ορμπάν και τους Σαλβίνι που γέννησαν οι αστοχίες της, η δε ελληνική Βουλή αποκλειστικά από εντολοδόχους των δανειστών.