Κρίσιμες χαρακτηρίζει τις επόμενες ευρωεκλογές ο Ηρακλειώτης ευρωβουλευτής με το «Ποτάμι» και εκ νέου υποψήφιος Γιώργος Γραμματικάκης.
Σε μια πλούσια περιεχομένου συνέντευξη, ο κ. Γραμματικάκης μιλά για το μέλλον της Ευρώπης, για τον πολιτισμό, για τη δράση του στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και για τον τόπο του, το Ηράκλειο, που «δεν αφήνει έξω» από την ενεργοποίηση και δράση του.
Ερ.: Κύριε Γραμματικάκη, όσο έκπληξη ήταν η συμμετοχή σας στο ευρωψηφοδέλτιο του Ποταμιού το 2014 άλλη τόσο είναι και σήμερα. Μείνατε στο κόμμα με το οποίο είχατε διαφωνίες σε καίρια ζητήματα στρατηγικής, αλλά και ταυτόχρονα είχατε προτάσεις από άλλα κόμματα με… πιο σίγουρες θέσεις! Τελικά τι βάρυνε την επιλογή σας αυτή;
Απ.: Δύο λόγοι, ή θα’ λεγα καλύτερα ιδέες, βάρυναν στην επιλογή μου. Η πρώτη είναι ότι το Ποτάμι βιώνει μια οδυνηρή αλλά και άδικη κρίση, που έφτασε ακόμα και στη διάλυση,-την προσωρινή, ευτυχώς!- της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Παρά τις όποιες διαφωνίες μου, λοιπόν, δεν θα μπορούσα να αγνοήσω το σιωπηλό προσκλητήριο που εξέπεμπε το Ποτάμι.
Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι η πολιτική μας ζωή, την τελευταία ιδιαίτερα περίοδο, εμφανίζει μια επικίνδυνη έκπτωση αξιών: Με εύκολες μετακινήσεις και κραυγαλέες ιδεολογικές ασυνέπειες. Ελπίζω λοιπόν ότι η δική μου απόφαση αποτελεί και ένα ευδιάκριτο μήνυμα, ότι μια ηθική διάσταση είναι ανάγκη να διέπει και τον χώρο της πολιτικής. Ετσι πάντως ερμηνεύθηκε από τους πολίτες και αυτό μου προκάλεσε ιδιαίτερη ικανοποίηση.
Ερ.: Με δεδομένο μάλιστα ότι οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν και την καλύτερη προοπτική για το Ποτάμι…
Απ.: Θα μπορούσα να καταφύγω στο γνωστό επιχείρημα ότι οι δημοσκοπήσεις σπανίως επιβεβαιώνονται στη σύγχρονη ιστορία μας. Είναι όμως αλήθεια αναπόδραστη ότι το Ποτάμι δεν διανύει τον τελευταίο καιρό μια ανθηρή πορεία. Οι Ευρωεκλογές είναι λοιπόν κρίσιμες για το μέλλον του. Θέλω όμως να πιστεύω ότι, παρά τα όποια λάθη του, οι πολίτες θα εκτιμήσουν τη θετική παρουσία του στην πολιτική ζωή της χώρας, τις τολμηρές ιδέες και την αταλάντευτη ευρωπαϊκή του ταυτότητα.
Ερ.: Βάλατε ένα στόχο το 2014 για την ανάδειξη ενός άλλου ρόλου στο Ευρωκοινοβούλιο. Μια… πνευματική στροφή, λέγατε. Σήμερα στον απολογισμό σας τι θα λέγατε;
Απ.: Κατέβαλα, πράγματι, μια συντονισμένη αλλά και επίμονη προσπάθεια, να παρουσιαστούν στο κέντρο της Ευρώπης σημαντικές δυνάμεις του Πολιτισμού και της Επιστήμης, που με δυσκολίες μεγάλες ανθίζουν ακόμα στον τόπο μας. Η απήχηση, αυτής της πολιτικής, ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες: Ένα πολυδύναμο κοινό, από Έλληνες και ξένους, κατέκλυσε συχνά τις αίθουσες του Κοινοβουλίου ή τα θέατρα των Βρυξελλών, για να ακούσει ελληνικές μουσικές, να πληροφορηθεί για την ιστορία μας, ή για να θαυμάσει σπουδαίες στιγμές της θεατρικής τέχνης. Η πνευματική αυτή στροφή, όπως σωστά επισημαίνετε, είχε πολλαπλά και αυτονόητα ωφέλη για την χώρα.
Ερ.: Κάνατε και μια επιλογή, να βάλετε την Κρήτη στην καρδιά της Ευρώπης. Άξιζε τον κόπο, λέτε; Πέτυχε αυτή η προσπάθεια κάτι;
Απ.: Θα αρχίσω από το τελευταίο σας ερώτημα. Η προσπάθεια να παρουσιαστεί η Κρήτη με όλο τον ιστορικό αλλά και σύγχρονο δυναμισμό της στην καρδιά της Ευρώπης πέτυχε παραπάνω και από τις δικές μας ελπίδες. Μετέθεσε την Κρήτη από ένα γνωστό τουριστικό προορισμό, σε ένα πολυδύναμο κέντρο που συνδέεται με την μοίρα της Ευρώπης. Αυτόν τον στόχο εξυπηρετούσαν οι ομιλίες, γύρω από τον ιστορικό και αρχαιολογικό της πλούτο, η κρητική μουσική, που παρουσιάστηκε στις καλύτερες εκδοχές της, αλλά και η λαμπρή Έκθεση, «Κρήτη- Ευρώπη: Ταραγμένοι αιώνες» από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.
Ερ.: Τι θα αλλάζατε εάν αύριο πηγαίνατε λίγο πιο πίσω τον χρόνο, πχ για την ευρωβουλευτική σας θητεία;
Απ.: Θα έδινα μεγαλύτερη έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών για την Ευρώπη, τα επιτεύγματα ή τις αδυναμίες της. Διαπίστωσα και στην προεκλογική περίοδο, που ζούμε ότι μεγάλα είναι τα κενά γνώσεων, οι παρεξηγήσεις αλλά και οι αφέλειες που κυριαρχούν ανάμεσα στους Έλληνες, σε σχέση με το ευρωπαϊκό μας «σπίτι». Ουσιαστική ασφαλώς ευθύνη φέρουν και τα μεγάλα κόμματα, που άφησαν την προεκλογική συζήτηση να αναλωθεί σε παραπολιτικά σχόλια και σε μια αέναη σκανδαλολογία. Έτσι, ενώ βαδίζαμε προς τις κρίσιμες -εδώ συμφωνούν όλοι! – ευρωπαϊκές εκλογές, η Ευρώπη λίγο υπήρχε στις συζητήσεις μας. Επιγραμματικά λοιπόν θέλω να τονίσω ότι εμείς οι Έλληνες οφείλομε να αγαπήσουμε περισσότερο την Ευρώπη, αλλά και η ίδια η Ευρώπη να αγαπήσει περισσότερο τον εαυτό της.
Ερ.: Και αλήθεια τι θα αλλάζατε για σας στον χρόνο; Για παράδειγμα, θα ασχολιόσασταν νωρίτερα με την ενεργό πολιτική; Θα αφήνατε νωρίτερα την ακαδημαϊκή καριέρα;
Απ.: Δεν ανατρέχω εύκολα στο παρελθόν ούτε και μετανιώνω για τις βασικές μου αποφάσεις. Αν το έκανα, θα άρχιζα από τα εφηβικά μου χρόνια και την αποτυχία μου να μάθω ένα μουσικό όργανο. Στις δύσκολες στιγμές μου θα ήταν ανάσα και παρηγοριά. Επειδή όμως δεν θέλω να νομισθεί ότι παραμερίζω επιδέξια την ερώτησή σας, θα σας δώσω μια ειλικρινή απάντηση: Είναι αλήθεια ότι είχα και παλαιότερα προτάσεις, και μάλιστα τιμητικές, για ανάμιξή μου στην πολιτική. Καμιά όμως δεν ευοδώθηκε και οι λόγος είναι κυρίως η επιθυμία μου να διατηρήσω την ανεξάρτητη φωνή μου, που μπορεί να υπάρξει μόνον πέραν από κομματικές δεσμεύσεις. Το Ποτάμι πρόσφερε μια άλλη πολιτική αντίληψη, ανοικτούς ορίζοντες, κι ένα περιβάλλον από άφθαρτους και άξιους ανθρώπους. Η συγκινητική και πέραν από κάθε προσδοκία αποδοχή της υποψηφιότητάς μου από τους πολίτες το 2014, με έπεισε ότι ήταν η σωστή πράξη, τη σωστή στιγμή.
-Και μια ερώτηση για την περίφημη ιστορία με τα πνευματικά δικαιώματα στα οποία ήσασταν στην πρώτη γραμμή. Τελικά το ευρωκοινοβούλιο ψήφισε… λογοκρισία όπως λένε ορισμένοι ή απλώς έβαλε μια τάξη στο χάος του διαδικτύου, των μέσων;
Ούτε λογοκρισία ψήφισε, ούτε με κάποιο άλλο τρόπο έθιξε την περιώνυμη ελευθερία του διαδικτύου. Ο στόχος της Οδηγίας υπήρξε αντίθετα αγαθοεργός: Η στήριξη και η δίκαιη αμοιβή των καλλιτεχνών, των συγγραφέων και γενικότερα των ανθρώπων του πολιτισμού, που οι κολοσσοί του διαδικτύου συχνά εκμεταλλεύονται το έργο τους χωρίς καμιά αποζημίωση. Ενώ λοιπόν φάνηκε στην αρχή μια τεχνική συζήτηση, εξελίχθηκε σε μια μάχη για την ψυχή της Ευρώπης, δηλαδή τον πολιτισμό της. Είμαι λοιπόν υπερήφανος που, ως εισηγητής των σοσιαλιστών, υπήρξα ένας από τους πρωτεργάτες της. Η υπερψήφιση της οδηγίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και τα συγχαρητήρια μηνύματα που έφτασαν από όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο υπήρξαν η δικαίωσή μας.
“Η Ευρώπη κι μείς…” με τους Ηρακλειώτες
Ερ.: Έχετε κάποιο ιδιαίτερο μήνυμα για τους Ηρακλειώτες;
Απ.: Η πόλη μου δεν θα μπορούσε να λείπει από την «προεκλογική» μου εκστρατεία που προσπάθησα, όσο γίνεται, να κρατηθεί σε ένα άλλο επίπεδο, και να έχει «Ευρωπαϊκό» περιεχόμενο. Έτσι την Δευτέρα, 20 Μαΐου, στο Πολύκεντρο Νεολαίας και ώρα 7 μμ. μια ξεχωριστή εκδήλωση, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η Ευρώπη και εμείς» περιμένει τους Ηρακλειώτες. Απευθύνομαι λοιπόν στους αναγνώστες σας, και τους καλώ να τιμήσουν με την παρουσία τους αυτήν την εκδήλωση, που θα ξεφύγει ελπίζω από τα καθιερωμένα.