ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν

Σφόδρα ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν τοποθετήθηκε για το ζήτημα από την Αγία Σοφία, σε δηλώσεις του με αφορμή την προσευχή της Παρασκευής, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία με τη Λιβύη.

«Δεν έχει καμία αξία η εφαρμογή της συμφωνίας αυτής. Όταν κοιτάζουμε την περιοχή δεν καταλαβαίνουμε τι κάνουν Ελλάδα και Αίγυπτος εκεί» είπε ο Τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει «δεν υπάρχει καμία ανάγκη να συζητήσουμε με εκείνους που δεν έχουν δικαιώματα, ιδιαίτερα στις θαλάσσιες ζώνες».

Άφησε, ακόμη, αιχμές και κατά της καγκελαρίου επισημαίνοντας ότι «μου ζήτησε να σταματήσουμε τις έρευνες για να διευκολύνουμε τις συζητήσεις. Της είπα ότι «δεν έχω εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και σε άλλους, αν τους εμπιστεύεστε εσείς τότε ας σταματήσουμε για μερικές εβδομάδες». Ξεκίνησαν τότε τριμερείς συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Γερμανίας. Ύστερα από αυτό τι θα συμβεί; Εμείς αποφασίσαμε, στέλνουμε το Μπαρμπαρός στην περιοχή να συνεχίσει την αποστολή του».

Το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός βρίσκεται αγκυροβολημένο απέναντι από την Αμμόχωστο.

Μπαράζ απειλών και προειδοποιήσεων

Η ακύρωση, ουσιαστικά, του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου έφερε, όπως ήταν αναμενόμενο, οργισμένες αντιδράσεις από την Άγκυρα, η οποία δεν έμεινε στο επίπεδο των δηλώσεων, αλλά προχώρησε και στην έκδοση NAVTEX για τις επόμενες ημέρες, ανεβάζοντας το θερμόμετρο.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις η νέα NAVTEX αφορά σε ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο, ανατολικά της Ρόδου.

«Η Λιβύη δεν θα επιτρέψει να παραβιαστούν τα δικαιώματα της στη θάλασσα»

Αντίδραση υπήρξε χθες και από την κυβέρνηση της Τρίπολης, τον τέταρτο παίκτη στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, με την Τρίπολη να υποστηρίζει ότι δεν θα δεχθεί τετελεσμένα αναφορικά με τα δικαιώματά της.

Υποστηρίζοντας ότι η Τρίπολη επιθυμεί «η Μεσόγειος να είναι μια λίμνη ειρήνης» και ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να παραβιάσει το δίκαιο της θάλασσας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαράτζ, Mohammed al-Kablav αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι η Τρίπολη «δεσμεύεται να εφαρμόσει το Μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε με την Τουρκία. Η Λιβύη καλεί όλες τις χώρες της Μεσογείου να συντονίσουν τη δικαιοδοσία της θάλασσας με κοινές αρχές και με βάση το διεθνές δίκαιο».

Μυστική συνάντηση Τσαβούσογλου-Ε.Ε. στη Μάλτα

Στη σκιά της υπογραφής της ΑΟΖ έρχεται στην επιφάνεια και ένα ραντεβού που είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Επισήμως στις Βρυξέλλες δεν ήταν γνωστή αυτή η συνάντηση, όμως, μετά το ραντεβού ο Μπορέλ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Σε αυτή τονίζεται ότι η Τουρκία «είναι ένας σημαντικός εταίρος για την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη θέλουν την ενδυνάμωση των σχέσεων ώστε να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων.

Κατά τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης, το ραντεβού έγινε σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν στις 23 Ιουλίου και ενόψει της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στη Γερμανία, 27-28 Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι η είδηση της υπογραφής ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου βρήκε τους Μπορέλ και Τσαβούσογλου εντός της συσκέψεως, με την πρώτη αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών να προκαλεί αίσθηση.