Με ευλάβεια, έντονη συγκινησιακή φόρτιση και έναν τόνο καλλιτεχνικής μεγαλοπρέπειας, η Ουρανούπολη Χαλκιδικής τίμησε τη Μεγάλη Παρασκευή μέσα από τον ξεχωριστό, σχεδόν μυστηριακό, στολισμό του Επιταφίου.
Ένα έργο που δεν αποτελεί απλώς μέρος των εορτασμών της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά έναν ζωντανό καμβά παράδοσης, πίστης και συλλογικής έκφρασης, που για άλλη μια χρονιά εντυπωσίασε και συγκίνησε χιλιάδες επισκέπτες.
Εδώ και είκοσι δύο συναπτά έτη, οι γυναίκες του χωριού έχουν αναγάγει τον στολισμό του Επιταφίου σε πραγματική ιεροτελεστία. Ένα μήνα πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινούν τα πρώτα βήματα – μελέτη σχεδίων από το Άγιο Όρος, προετοιμασία των λουλουδιών, επιλογή χρωμάτων και συνθέσεων – και καταλήγουν το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης να βάζουν τις τελευταίες πινελιές σε έναν Επιτάφιο που περισσότερο θυμίζει έργο υφασματοποιίας υψηλής τέχνης, παρά απλό θρησκευτικό στολισμό.
Και φέτος το σχέδιο είναι εμπνευσμένο από παλιό βυζαντινό χειρόγραφο του Αγίου Όρους
Όπως αναφέρουν στο halkidikinews.gr οι γυναίκες της Ουρανούπολης Χαλκιδικής, και φέτος το σχέδιο είναι εμπνευσμένο από παλιό βυζαντινό χειρόγραφο του Αγίου Όρους και το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία: περισσότερες από 200.000 χάντρες και πέρλες σε μωβ χρωματισμούς, ραμμένες μία προς μία, ενώ 30.000 μινιατούρες χρυσάνθεμα πλέχτηκαν με υπομονή και ακρίβεια σε κάθε επιφάνεια του Επιταφίου.
Το τελικό αποτέλεσμα;
Ένα εκκλησιαστικό αριστούργημα, που εκπέμπει μεγαλείο αλλά και βαθιά ταπείνωση, προσφερόμενο στον παθόντα και αναστάντα Χριστό.
Τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ κάτοικοι και επισκέπτες της Ουρανούπολης συμμετέχουν στην περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους του οικισμού, ενώ το Μεγάλο Σάββατο όλοι συγκεντρώνονται μπροστά από τον Πύργο του Προσφορίου στο λιμάνι για να ψάλλουν το «Χριστός Ανέστη».