Ο Ε. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ “Π”

Μέσα σε μια μέρα δεν μπορεί να σβήσει κανείς 42 χρόνια υπηρεσίας και δώδεκα χρόνια στη διοίκηση του ΤΕΙ Κρήτης, αρχικά ως αντιπρόεδρος δίπλα στην κ. Χαρά Αθανασάκη και από το 2008 ως και λίγες μέρες πριν πρόεδρος του Ιδρύματος.
«Προτίθεται να τιμήσω τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή, εφόσον μου απονεμηθεί» αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Π» ο κ. Ευάγγελος Καπετανάκης, ο οποίος παραδέχεται πως, αφού θα παραμείνει ενεργός για το ΤΕΙ, θα του μένει λίγος χρόνος «για όλες τις αγάπες μου στο Ρέθυμνο (τόπος προέλευσής μου) και το “δεύτερο σπίτι μου”, τις Αρχάνες».

Η συνέντευξη που παραχώρησε στην «Π» έχει ως εξής:

 

Ποιος ήταν ο κυριότερος στόχος σας όταν αναλάβατε τα ηνία του Ιδρύματος; Αισθάνεστε ότι τον πετύχατε;
«Να καταξιωθεί το ΤΕΙ Κρήτης ως το πρώτο μεταξύ των ομοτίμων του Ιδρυμάτων, των ΤΕΙ. Η καταξίωση αυτή να στηρίζεται στην προσφορά του σε σχέση με την καταστατική αποστολή του, στην υψηλή ποιότητα ανώτατης εκπαίδευσης και στα τρία επίπεδα (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό), στην αριστεία στην έρευνα και στη συμβολή του στη βιώσιμη οικονομική και στην κοινωνική ανάπτυξη του τόπου.

Ναι, θεωρώ ότι ο στόχος έχει ουσιαστικά επιτευχθεί. Οι καθηγητές / ερευνητές του Ιδρύματος, με την άριστη συνεργασία όλων των άλλων κλάδων του προσωπικού, εφαρμόζοντας την πολιτική του Ιδρύματος αλλά και με προσωπικές τους ιδέες και πρωτοβουλίες έχουν οδηγήσει το ΤΕΙ Κρήτης στην κορυφή.

Η προεδρία/ πρυτανεία του ΤΕΙ την τελευταία δεκαετία απλώς υποστήριξε το πολύ ισχυρό δυναμικό του Ιδρύματος, με μια συνεχή προσπάθεια εγκατάστασης μιας κουλτούρας σκοπού, ισονομίας, ηθικής στάσης, διαλεκτικών σχέσεων και ευγενούς άμιλλας, ώστε να βρίσκουν έδαφος και οι υγιείς ακαδημαϊκές φιλοδοξίες του προσωπικού μας και, μέσα από ήπια διοίκηση, “όλα τα λουλούδια να ανθίζουν”.

Ποια ήταν -και ίσως παραμένει για τις επόμενες διοικήσεις- η μεγαλύτερη πρόκληση και δυσκολία για εσάς;
«Εδώ θα έπρεπε αναφερθούν πρώτα οι οικονομικές δυσκολίες, που από φέτος εμφανίζονται ανυπέρβλητες, ίσως και η συνεκτικότερη λειτουργία του Ιδρύματος. Προσωπικά ως μεγαλύτερη πρόκληση θεωρώ την αναγνώριση από το Υπουργείο Παιδείας της πανεπιστημιακής λειτουργίας του ΤΕΙ Κρήτης. Η απελθούσα διοίκηση του ΤΕΙ έχει ήδη κάνει το αρχικό αίτημα και είμαι βέβαιος ότι και η σημερινή πρυτανεία θα συνεχίσει τη διαδικασία. Μοχλός για τον σκοπό αυτό θα είναι η ιδιαίτερη υψηλή, μετρήσιμη απόδοση και ποιότητα του Ιδρύματος και η πολύπλευρη αναγνώριση μεταξύ των ακαδημαϊκών / ερευνητικών ιδρυμάτων, των παραγωγικών και δημόσιων φορέων, αλλά και από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας».

Οι αναμνήσεις

 

Ποια είναι η καλύτερη ανάμνησή σας από τα χρόνια της διοίκησης;
«Δύσκολο να ξεχωρίσω και δεν θα είχε απαραίτητα προσωπική χροιά: Η παρουσία (και βράβευση με το Βραβείο του ΤΕΙ Κρήτης) του παγκόσμια κορυφαίου μαθηματικού καθ. Δημήτρη Χριστοδούλου, οι πανευρωπαϊκές πρωτεύσεις και διακρίσεις ερευνητών μας, οι εκλογές πτυχιούχων μας σε πανεπιστημιακές θέσεις στο εξωτερικό, η διπλή βράβευση του Ιδρύματος για τα ξενόγλωσσα θερινά μεταπτυχιακά σχολεία: Δεύτερη θέση στην Ευρώπη, πρώτη θέση μεταξύ όλων των ΑΕΙ στην Ελλάδα. Μια προσωπική στιγμή μόνο: η τιμητική διάκριση που μου απονεμήθηκε φέτος από τη Σύνοδο των ΤΕΙ για 12-ετή προσφορά στην Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση».

Από την επίσκεψη του κ. Χριστοδούλου στις εγκαταστάσεις του TEI

Είστε αισιόδοξος για την επόμενη σελίδα στο Ίδρυμα αλλά και γενικότερα την τριτοβάθμια εκπαίδευση;
«Ναι, είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος, παρά την κρίση. Το ΤΕΙ Κρήτης διαθέτει προσωπικό με υψηλού επιπέδου προσόντα και πολύπλευρη διεθνή δραστηριότητα, έχει τις απαραίτητες υποδομές για ποιοτική εκπαίδευση και έρευνα και μακρόπνοες στοχεύσεις παραπέρα ανάπτυξης. Για το επόμενο διάστημα τα στελέχη του Ιδρύματος που προτίθενται να αναλάβουν τη διοίκησή του είναι ιδιαίτερα ικανοί καθηγητές/ ερευνητές με όλες τις απαραίτητες γνώσεις και ευρωπαϊκές εμπειρίες από στενές συνεργασίες με ανώτατα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα.»

Πώς θα γεμίζετε το χρόνο σας χωρίς το ΤΕΙ;
«Μαζί με τα ποικίλα, ευρύτερα προσωπικά ενδιαφέροντα, στο ΤΕΙ πάρα πολύ. Θα είμαι καταρχήν καθημερινά στο Ίδρυμα για όσο απαιτηθεί, για τυχόν πληροφόρηση της σημερινής πρυτανείας, εφόσον μου ζητηθεί για συνεχιζόμενες δράσεις. Επιστρέφω βέβαια στο εργαστήριό μου, εντομολογίας και γεωργικής φαρμακολογίας, στο πλαίσιο ευρύτερου Θεσμοθετημένου Εργαστηρίου Βιολογικών και Βιοτεχνολογικών Εφαρμογών του Τμήματος Γεωπόνων.

Όσο μου το επιτρέπουν οι δυνάμεις μου (μετά από 42 έτη δημόσιας υπηρεσίας!) προτίθεμαι να διδάξω προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα, αλλά και να συμμετάσχω στην παραπέρα ανάπτυξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών στο τμήμα και τη σχολή. Ανάγκη υπάρχει επίσης για προσφορά τεχνολογικών υπηρεσιών και προγραμμάτων δια βίου μάθησης σε φορείς και προσωπικό του πρωτογενούς τομέα. Με άλλα λόγια προτίθεται να τιμήσω τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή, εφόσον μου απονεμηθεί. Μετά από αυτά, μην με ρωτήσετε πόσος χρόνος θα μένει για όλες τις αγάπες μου στο Ρέθυμνο (τόπος προέλευσής μου) και το “δεύτερο σπίτι μου”, τις Αρχάνες».