Την αίσθηση πως η Κρήτη τα τελευταία χρόνια προχωρά στον αυτόματο πιλότο έχει ο υποψήφιος περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη «Η Κρήτη Μπροστά» και διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής Βενιζέλειου Νοσοκομείου Χάρης Λυδάκης.
Σε μια αναλυτική συνέντευξη ο κ. Λυδάκης, εξηγεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της παράταξης του και του Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη, υποστηρίζει πως οι δράσεις της Περιφέρειας είναι σπασμωδικές, μιλά για τα μεγάλα προβλήματα της Κρήτης και παραθέτει συγκεκριμένες λύσεις, ειδικότερα για τον τομέα της Υγείας.
Ερ.: Κύριε Λυδάκη ποιος είναι ο λόγος που αποφασίσατε να συστρατευθείτε με τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη και την παράταξη «Η Κρήτη μπροστά»; Τι νομίζετε πώς μπορεί να προσφέρει η παράταξη σε επίπεδο αυτοδιοίκησης;
Απ.: Το νησί μας έχει αδιαμφισβήτητα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα. Η θέση του, το κλίμα του, το φυσικό κάλλος αλλά και η πρόσφατα ανακαλυφθείσα γεωφυσική ενεργειακή του περιουσία, θα μπορούσαν να το καταστήσουν ζηλευτό τόπο προορισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε την Κρήτη να προχωράει «στον αυτόματο πιλότο» στηριζόμενη μόνο στη δημιουργικότητα των κατοίκων της χωρίς ουσιαστική θεσμική υποστήριξη από την Περιφέρεια. Αντί των μεγάλων αναπτυξιακών έργων, που θα «απογείωναν» το νησί, η Περιφέρεια αναλώνεται σε «τροχονομικού τύπου» διανομή κονδυλίων με πελατειακό προσανατολισμό.
Η παράταξη «Η Κρήτη Μπροστά» με ηγέτη τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη εκπροσωπεί το «νέο». Όχι μόνον ηλικιακά, αλλά σημειολογικά. Ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης δίπλα στη φρεσκάδα της νεαρής ηλικίας, όρεξη για δουλειά, και ανοικτό ορίζοντα σκέψης, παραθέτει ταυτόχρονα επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και πολιτική εμπειρία τα τελευταία 4 χρόνια στην Περιφέρεια Κρήτης. Και το κυριότερο: διαθέτει την σημαντικότερη αρετή ενός πολιτικού, για να αποφασίσει κάποιος άλλος να του εναποθέσει την εμπιστοσύνη του: διαθέτει ειλικρίνεια.
Η ιδιότητα μου – ως επί 20ετία λειτουργού της Δημόσιας Υγείας, (Ιατρός Παθολόγος στο Βενιζέλειο νοσοκομείο) – θεωρώ ότι ενισχύει το Συνδυασμό του Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη με το κύρος ενός αξιόπιστου ιατρού-επαγγελματία που έχει προσφέρει με αξιοπρέπεια στην πόλη μας τις ιατρικές του υπηρεσίες, και γνωρίζει πώς να υπηρετήσει το Δημόσιο συμφέρον.
Ερ.: Η παράταξη του κ. Αρναουτάκη υποστηρίζει πως έχουν γίνει πάρα πολλές δράσεις στον τομέα της Δημόσιας Υγείας. Λόγω της ιδιότητας, αλλά και των γνώσεων σας στο αντικείμενο, πώς κρίνετε τις ως τώρα ενέργειες σε επίπεδο Περιφέρειας; Τι περισσότερο ενδεχομένως ή τι διαφορετικό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί;
Απ.: Η Περιφέρεια ασκεί δραστηριότητες τύπου «κοινωνικής μέριμνας» (λειτουργία ΚΑΠΗ, παιδικοί – βρεφονηπιακοί σταθμοί, άδειες και εγκρίσεις υπηρεσιών υγειονομικού ελέγχου) και επιχορηγήσεις αποσπασματικών δράσεων χωρίς γενικότερο σχέδιο. Υπάρχει διάχυτη η τάση να περιορίζονται οι δράσεις στη διοικητική και γραφειοκρατική διεκπεραίωση των ζητημάτων, ενώ ελάχιστα είναι τα παραδείγματα όπου η τοπική αυτοδιοίκηση λαμβάνει πραγματικό ενεργό ρόλο στη διαχείριση ζητημάτων Δημόσιας Υγείας.
Δραστηριότητες, οι οποίες είναι υποψήφιες για άμεση υπαγωγή στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας (με την κατάλληλη νομοθετική προπαρασκευή), είναι:
Α) το συνολικό δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας ( Κέντρα Υγείας, οικογενειακοί ιατροί – μεμονωμένων ή συμπράξεων επαγγελματιών υγείας, μονάδες ηλικιωμένων, αποκατάστασης και λοιπές δομές).
Β) Η κοινοτική ψυχική υγεία (πχ. Κοινοτικές Ψυχιατρικές πρωτοβάθμιες δομές, κινητές Ψυχιατρικές μονάδες κλπ),
Γ) Η συνολική ανάληψη της ευθύνης διεξαγωγής της καμπάνιας πρωτογενούς πρόληψης σε επίπεδο πληθυσμού πχ, για καρδιαγγειακά νοσήματα, υγιεινή διατροφή, αντικαπνιστικός αγώνας κλπ.
Δ) Η αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Επείγουσας Ιατρικής (ασθενοφόρα ΕΚΑΒ) καθώς και εξασφάλιση διαδικασίας υλοποίησης τοπικής υπηρεσίας αεροδιακομιδών εντός της Κρήτης με μισθωμένα ελικόπτερα για εξυπηρέτηση απομακρυσμένων περιοχών.
Ε) Η προώθηση Ιατρικού Τουρισμού – μέσω συνεργατικών επιχειρηματικών σχημάτων, αναδεικνύοντας την υγεία ως σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για το νησί μας.
ΣΤ) Ειδική προτεραιότητα για τα θέματα ΑΜΕΑ (άτομα με ειδικές ανάγκες) . Ο σεβασμός και η υλοποίηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 2007 και 2012 , για τα δικαιώματα ισοτιμίας των ΑΜΕΑ, και που έχουν γίνει νόμος του Ελληνικού κράτους από το 2014, πρέπει να φροντίσει η Περιφέρεια να υλοποιηθούν στην καθημερινότητα της ζωής των ΑΜΕΑ στο νησί.
Ερ.: Ποια πιστεύετε ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της Περιφέρειας και ποιες οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές;
Απ.: Η μεγαλύτερη πρόκληση που πρέπει να απαντήσουμε άμεσα είναι η προώθηση της ανάπτυξης, με επικέντρωση στους βασικούς πυλώνες: τον πρωτογενή τομέα (αγροτο-κτηνοτροφία), τουρισμό, επιχειρηματικότητα (κυρίως νεανική). Η ανάπτυξη των υποδομών (ΒΟΑΚ, διασύνδεση λιμανιών – αεροδρομίων) αποτελούν βασικό εργαλείο για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων. Σημαντικές επίσης προτεραιότητες αποτελούν η διαχείριση των ενεργειακών θεμάτων και των απορριμμάτων, η Ψηφιακή ολοκλήρωση, καθώς και η θεσμική αναβάθμιση του ρόλου της Περιφέρειας προς την κατεύθυνση της ανάληψης περισσότερων αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος, με την ταυτόχρονη μεταφορά αντίστοιχων πόρων, σύμφωνα με την αντίστοιχη συνταγματική επιταγή (άρθρο 102 του Συντάγματος) – πχ. ΕΝΦΙΑ.
Ερ.: Εφόσον εκλεγείτε στο περιφερειακό Συμβούλιο ως περιφερειακός σύμβουλος, ποιες θα είναι οι δικές σας προτεραιότητες και πώς θα σταθείτε σε ένα νέο σχήμα όπου θα χρειάζονται σαφέστατα ευρείες συνεργασίες και συναινέσεις;
Απ.: Η επιτυχία ενός ηγέτη εξαρτάται πάντα από την ικανότητά του να διαχειρίζεται με τον βέλτιστο τρόπο τις υπάρχουσες δυνατότητες και δεδομένους υλικούς και ανθρώπινους πόρους. Μέσα στο θεσμικό περιβάλλον του Κλεισθένη (της απλής αναλογικής) οι συνεργασίες και συναινέσεις προβάλλουν ως αναγκαιότητα.
Ως επαγγελματίας στον ιατρικό χώρο επί δεκαετίες, και μάλιστα ως εργαζόμενος σε ηγετική θέση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου (δύο από τα πλέον απαιτητικά και πολυάσχολα τμήματα εξυπηρέτησης των – κατά τεκμήριο αδυνάμων κοινωνικά – συμπολιτών μας), θεωρώ ότι έχω αποκτήσει την κατάλληλη εμπειρία για να ανταποκριθώ με επιτυχία σε δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες (κρίσης) συνεργαζόμενος και εμπνέοντας τους συνεργάτες με «πνεύμα ομάδας», για το καλύτερο αποτέλεσμα για τον εξυπηρετούμενο πολίτη.
Οι γενικές προτεραιότητες άσκησης πολιτικής (σαν νέα ηγεσία) αναφέρθηκαν παραπάνω (πρωτογενής τομέας, τουρισμός, επιχειρηματικότητα). Ως επαγγελματίας υγείας, προσωπικά θεωρώ ότι μπορώ να δώσω τον αγώνα μου για να έχει η Περιφέρεια περισσότερο ανεξάρτητη και δυναμική παρουσία στην τοπική Υγεία, δίνοντας στους πολίτες τη δυνατότητα να αποφασίζουν και να ελέγχουν περισσότερο τη διαδικασία πχ για την καθημερινή πρωτοβάθμια φροντίδα.