ο Αλέξης Τσίπρας

«Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι για το μέλλον της χώρας. Τα δύσκολα χρόνια έχουν μείνει πίσω μας. Το μεγάλο βήμα που έγινε το 2015 δεν έμεινε μετέωρο. Η χώρα βρίσκεται ήδη στη μεταμνημονιακή εποχή», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωσε ότι η χώρα και η οικονομία έχουν γυρίσει σελίδα και πως όμως κρίσιμα σταυροδρόμια και κρίσιμες μάχες είναι ακόμα μπροστά μας.

Ανέφερε ότι «φτάσαμε ως εδώ δίνοντας δύσκολες μάχες και γιατί το τιμόνι όλα αυτά τα χρόνια δεν το κρατούσαν για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία, αυτοί που αγνόησαν και περιφρόνησαν το λαό, αλλά όσοι τον ακούσαμε, τον σεβαστήκαμε και θεωρήσαμε ύψιστο καθήκον να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του».

Είπε στους βουλευτές ότι «έχουμε κάθε λόγο όχι απλά να αισθανόμαστε περήφανοι, αλλά πλέον και πιο δυνατοί για τις μάχες που έρχονται, γιατί οι μάχες που δώσαμε, οι νίκες που πετύχαμε, διαμόρφωσαν και μια νέα συλλογική αυτοπεποίθηση.

Όχι μόνο για την Αριστερά, αλλά συνολικά για την ελληνική κοινωνία». «Αποδείχθηκε ότι τελικά υπήρχε κι άλλος δρόμος από τον αυτόν της αιώνιας λιτότητας, της ασφυκτικής επιτροπείας και των διαρκών καταναγκασμών» σημείωσε.

Εντάσεις

Στο μεταξύ δημιουργήθηκαν επεισόδια στη συνεδρίαση. Η Αννέτα Καββαδία (που ανήκει στην ομάδα των 53) παίρνοντας τον λόγο «φωτογράφισε» τη Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

«Πρέπει να τηρούμε το εμπάργκο» είπε αναφερόμενη στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΣΚΑΪ – το οποίο «έσπασε» η κα Μεγαλοοικονόμου – και ζήτησε «να προσέχουμε τις δημόσιες παρεμβάσεις μας και να μην κάνουμε παρεμβάσεις lifestyle». Η προερχόμενη από την Ενωση Κεντρώων Θ. Μεγαλοοικονόμου, αντέδρασε θιγμένη. ««Εχω ξεπεράσει τα όριά μου έχω ψηφίσει πράγματα με τα οποία είχα διαφωνίες αλλά επειδή αποφάσισα να πάω με τους τίμιους ακολούθησα τη γραμμή. Εγώ στήριξα τον ΣΥΡΙΖΑ σε ψηφοφορίες, αν είναι παραιτούμαι τώρα» φέρεται να απάντησε οργισμένη.

Ο Παύλος Πολάκης παρενέβη στην κόντρα και έσπευσε να πάρει το μέρος της Μεγαλοοικονόμου: «Ερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Δεν είναι σωστό να κουνάμε το δάχτυλο. Και εγώ έχω διαφωνήσει σε κάποια νομοσχέδια και με μένα διαφωνείτε, ο καθένας κουβαλάει ένα φορτίο».

Στην παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας ανταπάντησε η Αννέτα Καββαδία: «Οπως εσύ, και πολλοί άλλοι έχουμε ψηφίσει πράγματα που δεν θέλαμε. Αν νιώθουμε ότι δεν πρέπει να μιλάμε ανοιχτά, τότε πού; Δεν δέχομαι να με εγκαλείτε, γιατί ασκώ κριτική, γιατί αν δεν μιλήσω εδώ, πού θα τα πω; Υπάρχει κοινός στόχος, είναι κοινή η προσπάθεια γιατί να απολογούμαστε όταν ασκούμε κριτική;» τόνισε.

Στη συνεδρίαση υπήρξε και διάλογος μεταξύ του πρώην και του νυν υπουργού Δικαιοσύνης. Ο Σταύρος Κοντονής είπε πως και ο ίδιος είχε επιχειρήσει αλλαγές στον Ποινικό Κώδικά, αλλά δεν το δέχθηκε η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, είπε πως θα έχει συνάντηση με τους τομεάρχες των υπολοίπων κομμάτων. «Αν δεν γίνουν οι αλλαγές, απλά δεν θα κατατεθεί ο νόμος» συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως οι προτάσεις δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί για το θέμα.

Γκρίνια για το ουδετερόθρησκο

Εντονα αντέδρασε και η βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη η οποία φέρεται να επανέφερε το θέμα της διαρροής του ψηφοδελτίου της κατά την πρώτη ψηφοφορία της Συνταγματικής Αναθεώρησης κατηγορώντας μάλιστα τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδη ότι σε πλήρη συνεργασία με τον βουλευτή της ΝΔ Ιάσωνα Φωτήλα, ως μέλη της εφορευτικής επιτροπής για την ψηφοφορία της συνταγματικής αναθεώρησης, φωτογράφισαν το ψηφοδέλτιο της και το διέρρευσαν σε φιλικά ΜΜΕ, προκειμένου να την εκθέσουν.Ο κ. Βούτσης φέρεται να απάντησε πως η διαρροή έγινε από την αντιπολίτευση.

Ωστόσο η Νίνα Κασιμάτη εξέφρασε τις διαφωνίες της για το άρθρο 3 της αναθεώρησης του Συντάγματος αναφορικά με το ουδετερόθρησκο κράτος. «Εγώ προέρχομαι από τον Νεό Αγωνιστή.

Αλλα είχαμε πει το 2012 δεν ήταν συλλογικές αποφάσεις αυτά που ψηφίσαμε» φέρεται να είπε. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη ψηφοφορία το επίμαχο άρθρο είχε περάσει με την ψήφο του Γρηγόρη Ψαριανού, καθώς Νίνα Κασσιμάτη και Γιάννης Μιχελογιαννάκης είχαν ψηφίσει “κατά”.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επεσήμανε ότι τυχόν καταψήφιση του άρθρου 3 «θα φανεί ως ενέργεια που μας διχάζει την ώρα που ο αντίπαλος καιροφυλακτεί για να αναδείξει ότι έχουμε εσωτερικά προβλήματα και διαλυόμαστε». Ενώ απαντώντας στην Νίνα Κασιμάτη είπε πως «όσα είχαμε ψηφίσει στα συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ πιο προωθημένα».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, βασικός άξονας της συζήτησης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ολοκλήρωση της αυριανής διαδικασίας στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση και η ψήφισή της, όπως και την προηγούμενη φορά. Κατά τη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν τριάντα μέλη, και εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην αυριανή, δεύτερη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Ολομέλεια.

Η παρέμβαση Τσίπρα

Σε παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας, προς το τέλος της συνεδρίασης, φέρεται να είπε πως ο κάθε βουλευτής έχει τη συνείδησή του, όμως «έχουμε την πιο σκληροτράχηλη Κοινοβουλευτική Ομάδα». «Περάσαμε από 40 κύματα, ίσως είμαστε η πιο ανθεκτική κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση. Ψηφίσαμε πράγματα με τα οποία είχαμε αντίθετη άποψη, αλλά επιτύχαμε τα μεγάλα, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια» είπε αρχικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα του ουδετερόθρησκου και το άρθρο 3 της Συνταγματικής Αναθεώρησης είπε ακόμη: «Καταλαβαίνω ότι υπάρχει κόπωση, αλλά είμαστε στο τέλος της διαδρομής και δεν μας αξίζει, ούτε θα αφήσουμε να πουν ότι χάσαμε σε ένα θέμα που εμείς αναδείξαμε» για να καταλήξει με νουθεσίες στους βουλευτές του: «Να μην τα γκρεμίσουμε όλα στο τέλος, να μην δώσουμε την ευκαιρία να μιλήσουν για συντριπτική ήττα».