Ο Αλέξης Καλοκαιρινός για τις 100 πρώτες μέρες της θητείας του: «Πετύχαμε μια ανοιχτή χρηματοδοτική γραμμή και όχι δάνειο που υποθηκεύει το μέλλον της πόλης»
Ο κ. Καλοκαιρινός με τον Κ. Μπογδανίδη

«Δεν υπάρχει καμία υποθήκευση του μέλλοντος του Ηρακλείου με το δάνειο. Έπρεπε να κινηθούμε γρήγορα και αυτό κάναμε. Είναι μια χρηματοδοτική γραμμή, παίρνουμε χρήματα όποτε τα θέλουμε», τόνισε ο Αλέξης Καλοκαιρινός εξηγώντας τη θέση της δημοτικής Αρχής για τα οικονομικά και μιλώντας για τις πρώτες 100 ημέρες παραμονής του στην ηγεσία του Δήμου Ηρακλείου.

Ο δήμαρχος δήλωσε, μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 και στον Κώστα Μπογδανίδη, πως δεν νομίζει πως αυτές οι 100 ημέρες άλλαξαν τον κόσμο, ούτε και θα περίμενε κανείς να τον αλλάξουν, ωστόσο δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να αλλάξουν πολλά πράγματα.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν έχει κανένα άγχος για την υστεροφημία του, αλλά ούτε και για το πόσες θητείες θα του εμπιστευθούν οι πολίτες. Απαντώντας με χιούμορ στο χιούμορ για το αν θέλει να μείνει 20 και πλέον χρόνια δήμαρχος τόνισε: «Ως τα 79 είναι μια καλή ηλικία για να παραμένω στο Δήμο»! «Αλήθεια, δεν με απασχολεί η υστεροφημία», τόνισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Με απασχολεί να γίνει έργο κι αυτό ίσως να δώσει πλεονέκτημα στην πόλη. Δεν έχω άγχος να συνδέσω το όνομά μου με συγκεκριμένα έργα. Την παρουσίαση και την συνεισφορά μου θα ήθελα να συνδέσω».

Εξέφρασε την θέλησή του η δημοτική Αρχή να είναι ιδιαίτερα διεκδικητική, ενώ παρουσίασε ένα όραμα μέσα από το οποίο «πολλά καλά μπορούν να γίνουν στην πόλη». «Είναι έκτακτη συνθήκη να ξεκινάς χωρίς προϋπολογισμό, να πρέπει να τον καταρτίσεις και για να τον ισοσκελίσεις να πάρεις δάνειο» ανέφερε ο δήμαρχος για να προσθέσει: «Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, διότι δεν θέλαμε να θέσουμε σε διακινδύνευση το έργο του Δήμου.

Κι αυτό θεωρούμε ότι το έχουμε κερδίσει». Σε σχετική ερώτηση απάντησε πως «είχαμε μεν να πληρώσουμε φυσικά τους μισθούς του Ιανουαρίου, αλλά θα κινδυνεύαμε σε ένα βάθος τριμήνου ή τετράμηνου να μην έχουμε. Η μεγάλη επιβάρυνση οφείλεται σε μια υπερφόρτωση του Τεχνικού Προγράμματος, αλλά αυτό δεν ήταν το μόνο πρόβλημα». Και υποστήριξε ότι «εμείς προσπαθήσαμε να δώσουμε με καθαρότητα και νηφαλιότητα την πραγματική κατάσταση. Η γραμμή μου ήταν να μην κρύψουμε τίποτα, αλλά να είμαστε αποφασιστικοί για να προχωρήσουμε από εδώ και πέρα».

Η απόφαση για το δάνειο

Για την απόφασή του να προχωρήσουν οι διαδικασίες δανεισμού των 27 εκατομμυρίων είπε: «Αυτό το αποφάσισα όταν είχα πλήρη εικόνα των οικονομικών του Δήμου που δεν μπορούσα να έχω αν δεν υπήρχε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου», τόνισε αναφερόμενος στην επιλογή του να δανειστεί, προσθέτοντας για την εικόνα που είχε: «Είχα την εικόνα μιας δυσχέρειας κι ενός προϋπολογισμού που ενδεχομένως να έπρεπε να αναθεωρηθεί από την επόμενη ημέρα. Πετύχαμε μια ανοικτή χρηματοδοτική γραμμή.

Παίρνουμε χρήματα όποτε τα χρειαζόμαστε. Δεν έχουμε ποινή. Δεν χρειάζεται να πάρουμε όλα τα χρήματα. Ήταν, κατά την κρίση μου, το μόνο που θα μπορούσε κανείς να επιλέξει. Έχουμε ακούσει πολλές εναλλακτικές, αλλά δεν οδηγούσαν σε βιώσιμη λύση». Για τα άλλα σενάρια είπε πως η «Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα μπορούσε να είναι λύση, αλλά σε βάθος χρόνου, γιατί οι διαδικασίες θα καθυστερούσαν. Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι ένα πολύ καλό χρηματοδοτικό εργαλείο».

Σε σχέση με την εικόνα που είχε ο δήμαρχος πριν αναλάβει καθήκοντα είπε πως δεν υπήρξε απόκρυψη κάποιας εικόνας ή συνθήκης. Αλλά άφησε αιχμές για τους χειρισμούς που έγιναν χωρίς πρόθεση. «Δεν λέω ότι μου απέκρυψαν κάποια εικόνα. Λέω ότι η εικόνα που σχημάτισα μέσα από τις υπηρεσίες ήταν μια εικόνα που δεν ξέρω αν την είχαν και οι άνθρωποι που χειρίζονταν τα οικονομικά και μου τη μετέφεραν. Καταλαβαίνω πώς κινήθηκε ο σεβαστός φίλος Μανώλης Βασιλάκης, όταν όμως έχεις μια ανάγκη ενός εκατομμυρίου κι εγγράφεις 100.000, μπορείς να έχεις έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Δεν ξέρω όμως πώς μπορείς να τον εκτελέσεις. Ειπώθηκε ότι τα προβλήματα ήταν μεγάλα. Κι είχε ειπωθεί πως θα χρειαζόταν κάποιο είδος χρηματοδοτικού εργαλείου».

Οι παρεμβάσεις

Για το αν υπάρχει υποθήκευση του μέλλοντος του Ηρακλείου και για τον αν υπήρξε κάποια παρέμβαση για να ληφθεί το δάνειο, ο κ. Καλοκαιρινός σημείωσε: «Δεν υπάρχει καμία υποθήκευση του μέλλοντος του Ηρακλείου. Δεν έχει καμία εγγραφή υποθήκης. Από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους γίνεται μια παρακράτηση ποσού. Όμως, οι πόροι είναι πολλαπλάσιοι των δόσεων του δανείου. Δεν χρειάστηκε καμία πολιτική παρέμβαση για να πάρουμε το δάνειο. Χρειάστηκε πολύ σοβαρή προσέγγιση και σοβαρή εμπλοκή του δημάρχου. Δώσαμε την αίσθηση πως είμαστε ενήμεροι, σοβαροί και ξέρουμε γιατί μιλάμε. Δεν ήταν προϊόν πολιτικής παρέμβασης». Για το αν οι δημότες θα επιβαρυνθούν από το δανεισμό του Δήμου ο δήμαρχος ανέφερε: «Τα τέλη που πληρώνουν οι δημότες είναι στο μέγιστο ποσοστό τους ανταποδοτικά. Ακόμα κι αν κάποιος το ήθελε, δεν θα μπορούσε να ζητήσει από τους δημότες να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση του δανείου. Προφανώς δεσμεύονται κάποιοι πόροι. Είναι μια αλήθεια. Το ζήτημα είναι πως το έργο που θα παραχθεί και η διεκδίκηση πόρων θα υπερκαλύψει τη διαφορά των δεσμεύσεων πόρων για την αποπληρωμή του δανείου. Συνολικά αυτό το οποίο θα γίνει είναι ένας εξορθολογισμός των δαπανών κι αυτό είναι που γίνεται μέσω του προϋπολογισμού που θα κριθεί την ερχόμενη Παρασκευή. Αυτό που, επίσης, γίνεται είναι κι ο εξορθολογισμός του ίδιου του Δήμου. Οι ανάγκες του Δήμου είναι πολλαπλάσιες των χρηματοδοτήσεων ούτως ή άλλως». Ο Αλέξης Καλοκαιρινός κατέστησε σαφές πως είναι σημαντικό για την ελληνική κοινωνία το να είναι βιώσιμος ο Δήμος Ηρακλείου, μέρος του οποίου είναι και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Και πρόσθεσε ότι έγιναν προσπάθειες να έρθουν κι άλλα χρήματα: «1,5 εκατομμύριο ευρώ που χρηματοδοτηθήκαμε για την επισκευή σχολικών κτηρίων είναι κάτι που το συζητήσαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών. Κι έτσι είχαμε μια εισροή χρημάτων. Είναι κάτι που θα γίνεται. Δεν είναι ρουσφέτια. Δεν είναι χάρες. Δεν είναι πολιτικές εξυπηρετήσεις. Ο Δήμος Ηρακλείου είναι σε θέση με τη δέουσα σοβαρότητα και οργάνωση να εισρέει πόρους». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλοκαιρινός: «Έχουμε ένα φιλόδοξο πλάνο που αν επιτευχθεί σε σημαντικό ποσοστό θα αποδώσει και σημαντικό έργο».

Εμβληματικά έργα

Ερωτηθείς για τα εμβληματικά έργα είπε: «Δεν είναι αυτοσκοπός μου να συνδέσω το όνομά μου με κάποιο εμβληματικό έργο στην πόλη», τόνισε ο Αλέξης Καλοκαιρινός αναφερόμενος στον σχεδιασμό και υλοποίηση εμβληματικών έργων για την πόλη, για να προσθέσει στη συνέχεια: «Η συνολική βελτίωση ποιότητας ζωής και να παραδώσουμε μια πιο λειτουργική και ανθρώπινη πόλη στα παιδιά μας είναι ένας εφικτός στόχος. Η προσβασιμότητα στην πόλη. Η διαχείριση των απορριμμάτων με απασχολεί ιδιαίτερα, το οποίο καταλήγει στην καθαρή πόλη, που μπορεί να είναι μία πόλη κυκλικής οικονομίας. Μπορεί να γίνει μια εμβληματική μαρίνα; Μπορεί. Μπορεί να γίνει ένα εμβληματικό έργο στο χώρο του πρώην αεροδρομίου; Μπορεί. Αυτά είναι εμβληματικά έργα που θα μπορούσαν να μπουν στο κάδρο. Είναι έργα που θέλουν όμως τεράστια ποσά. Αυτά που μπορούν να γίνουν απαιτούν μεγάλες χρηματοδοτήσεις κι αυτά που πρέπει να γίνουν όμως απαιτούν μεγάλες χρηματοδοτήσεις. Θα πρέπει να γίνει απολύτως σαφές πως με τους πόρους που έχουν οι Δήμοι οι υποχρεώσεις δεν καλύπτονται».

Παιδικές χαρές

Τον προβληματισμό του, αλλά και την πρόθεση του να λειτουργήσουν σωστά όλες οι παιδικές χαρές του Δήμου ανέφερε ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Αλέξης Καλοκαιρινός. Ο κ. Καλοκαιρινός εξέφρασε το ενδιαφέρον του να βρεθούν λύσεις, λέγοντας ωστόσο πως για να λειτουργήσουν μόνο με βάση όλες τις προδιαγραφές χρειάζονται μισό εκατομμύριο ευρώ το χρόνο. «Πού βρίσκονται αυτά τα χρήματα;» διερωτήθηκε ο δήμαρχος Ηρακλείου για να προσθέσει: «Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον με αντικειμενική δυσχέρεια να καλυφθούν οι υποχρεώσεις. Που είναι δύσκολο, αλλά το βρίσκω και συναρπαστικό. Είναι πολύ διαφορετικό να βλέπεις από απόσταση τα προβλήματα και πολύ διαφορετικό να βρίσκεσαι μέσα στη φωτιά. Τα μέτωπα είναι πάρα πολλά, αλλά δεν αισθάνομαι ότι αυτό με καταβάλλει. Έχω την εντύπωση ότι το ίδιο ισχύει και για την ομάδα».

«Η δημοτική ομάδα θα λειτουργήσει καλύτερα»!

Την πεποίθησή του πως η ομάδα λειτουργεί πάρα πολύ καλά, αλλά θα λειτουργήσει ακόμα καλύτερα μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του δανεισμού εξέφρασε ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός. «Η αίσθησή μου είναι ότι η ομάδα μπορεί να αποδώσει και αποδίδει. Νομίζω πως το να έχεις στο πλευρό σου τον δήμαρχο είναι ανακουφιστικό. Εξαρτάται βέβαια το αν βλέπεις πως τον δήμαρχο τον έχεις στο πλευρό σου ή στο κεφάλι σου. Ο δήμαρχος δεν είναι συγκεντρωτικός. Πρόκειται για ένα παιχνίδι ομάδας, που χρειάζεται διαρκή συντονισμό, διαρκή παρακολούθηση και έγκαιρη διόρθωση πορείας. Πάμε από την ερχόμενη εβδομάδα σε μια κανονικότητα, οπότε θεωρώ ότι πολλά προβλήματα συντονισμού και οργάνωσης θα λυθούν. Πάμε πιο ήρεμα και με εξασφάλιση της βάσης, που είναι η χρηματοδότηση. Η επόμενη ημέρα θα είναι καλύτερη».

Οι πρώτες δύσκολες ώρες

Αναφορές και στις «δύσκολες ώρες του» έκανε ο κ. Καλοκαιρινός, ο οποίος και δήλωσε: «Υπήρξαν δύσκολες ώρες, αλλά θα σας έλεγα ότι οι πιο δύσκολες είναι οι ώρες που αισθάνεσαι ότι πρέπει να διαχειριστείς ταυτόχρονα πάρα πολλά πράγματα. Είναι μια θέση που χρειάζεται αντανακλαστικά και καθαρό μυαλό. Όταν πάρα πολλά συσσωρεύονται, δημιουργείται μια δυσκολία. Για μένα είναι συναρπαστικό. Είναι μεγάλη τιμή και μεγάλη συγκίνηση να έχω εκλεγεί δήμαρχος αυτής της πόλης και γι’ αυτό αισθάνομαι πως είναι συναρπαστικό να προσπαθώ για την πόλη μου. Θα θέλαμε να έχουμε τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών».