ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Με σύνθημα «Ο αγώνας τώρα ξεκινάει» και με  μεγάλη συμμετοχή των Κρητικών πραγματοποιήθηκε  η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο, χθες, ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου  για την αλλαγή του καθεστώτος που τα διέπει.

Μάλιστα η συγκέντρωση του Ηρακλείου, όπως ανέφεραν στην «Π» οι οργανωτές, ήταν η μεγαλύτερη από όλες τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στη χώρα για τον σκοπό αυτό. Εργαζόμενοι στο μουσείο και γενικότερα στο ΥΠΠΟΑ, εκπρόσωποι φορέων και απλοί πολίτες είπαν «όχι»  στη μετατροπή του Μουσείου μαζί με άλλα τέσσερα μεγάλα μουσεία  σε ΝΠΔΔ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης  εκπροσωποι  πολλών φορέων έκαναν τοποθετήσεις ενάντια στον μακροχρόνιο δανεισμό αρχαιοτήτων, «την εμπορευματοποίηση και την απαξίωση του πολιτισμού» όπως είπαν χαρακτηριστικά ενώ παρευρέθηκαν βουλευτές,  εκπρόσωποι κομμάτων κ.λπ.

Στο πλευρό των εργαζομένων στέκονται: Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου,το  Δημοτικό Συμβούλιο Γόρτυνας, η Αρχιεπισκοπή Κρήτης, η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ηρακλείου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ, η ΑΔΕΔΥ, το  Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ηρακλείου, το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, η Ένωση Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου,

η  Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου, η Αθλητική Ένωση Ασιτών, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το Παράρτημα Ηρακλείου, το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, η Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Ανατολικής Κρήτης και το Σωματείο Ιατρικών Επισκεπτών Κρήτης που  ενώνει τη φωνή του με την Επιτροπή Αγώνα των Εργαζομένων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου,

εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στα δίκαια αιτήματα των αρχαιολόγων, συντηρητών, διοικητικού και φυλακτικού προσωπικού για τη διατήρηση και ενίσχυση του δημόσιου και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Επίσης η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ), που προκήρυξε δίωρη στάση εργασίας 12:00 – 14:00 για τη διευκόλυνση της συμμετοχής εκπαιδευτικών και μαθητών.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Παρουσίες με ιδιαίτερη σημασία

Ιδιαίτερες στη χθεσινή εκδήλωση ήταν πολλές παρούσιες  με ξεχωριστή σημασία, όπως η κ. Μαρία Βλαζάκη, επίτημη γεν. διευθύντρια Αρχαιοτήτων και  Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το «παρών» έδωσαν άνθρωποι που έχουν υπηρετήσει στο μουσείο Ηρακλείου όπως ο κ. Αντώνης Βασιλάκης, επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων,  ο Γιώργος Ρεθυμνιωτάκης που ήταν προϊστάμενος του μουσείου και η νυν προϊσταμένη  του   κ. Στέλλα Μανδαλάκη. Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία της κ. Μαρίας Πλουμίδου.

Η κ. Πλουμίδου μίλησε για τον αγώνα των εργαζομενων στο μουσείο, ζήτησε από τον κρητικό λαό ν’ αντισταθεί ενώ αναφέρθηκε και στον αγώνα των Κρητικών το 1979.

Μετά τη συγκέντρωση έξω από το Μουσείο ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου, που κατέληξε στα Λιοντάρια. Εργαζόμενοι και πολίτες περικύκλωσαν με πανό την κρήνη Μοροζίνη εις ένδειξη διαμαρτυρίας.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

«Ευχαριστούμε τον κόσμο που αγκάλιασε το μουσείο του»

«Ήταν μια συγκλονιστική συγκέντρωση. Ευχαριστούμε τον κόσμο που αγκάλιασε το μουσείο του και απέδειξε περίτρανα ότι το θέμα αυτό τον ενδιαφέρει. Οι αγώνες ξεκινούν τώρα για να μείνει το νομοσχέδιο στα χαρτιά» τόνισε μιλώντας στην «Π» η κ. Μαρία Μαρή,  αρχαιολόγος, εκπρόσωπος  Τοπικού Παραρτήματος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Εκτός από τη χθεσινή  24ωρη απεργία     από τον ΣΕΑ προκηρύσσονται επιπλέον δύο 24ωρες κυλιόμενες απεργίες σήμερα  Τρίτη 13/2/2023 και αύριο  Τετάρτη 14/2/2023, ημέρες προγραμματισμένης συνεδρίασης του ΚΑΣ, με σκοπό τη μη διεξαγωγή των συνεδριάσεων. «Σε περίπτωση αλλαγής της ημερομηνίας των συνεδριάσεων του ΚΑΣ από την πολιτική ηγεσία, οι ημερομηνίες των απεργιών θα μεταφερθούν αναλόγως», προσθέτει η ίδια ανακοίνωση. Επίσης, χθες πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις μαζί με τα άλλα σωματεία του ΥΠΠΟΑ,  στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Αύριο έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Την Τετάρτη 15/2 στις 5μ.μ. θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας  έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός.  «Καλούμε όλους τους αγωνιζόμενους κλάδους και όλο τον κόσμο του πολιτισμού σε κοινή κινητοποίηση για την υπεράσπιση του πολιτισμού και των εργαζόμενων του» τονίζει η ανακοίνωση του ΣΕΑ.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Πανελλαδική απεργία-αποχή

Ο ΣΕΑ προκηρύσσει   πανελλαδική απεργία-αποχή από τη διεκπεραίωση αλληλογραφίας με τους πολίτες και από τα διοικητικά καθήκοντα που σχετίζονται με τα ΕΣΠΑ και άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (εκτός μισθοδοσίας προσωπικού) από τη Δευτέρα  20/2/2023, για την ικανοποίηση επιπλέον των οικονομικών αιτημάτων και της άμεσης πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού.

Προσφυγή στο ΣτΕ

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με σκοπό την κατάργησή του. «Μέχρι την απόφαση του ΣτΕ, δεν αναγνωρίζουμε την ισχύ αυτού του νόμου.

Δεν μετέχουμε στην απογραφή και δεν συναινούμε στην αντισυνταγματική πράξη μεταφοράς της αναπαλλοτρίωτης περιουσίας του ελληνικού λαού, που είναι οι αρχαιότητες, στους ιδιώτες-μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων. Δεν δεχόμαστε εντολές από τους ιδιώτες-μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και κανέναν Γενικό Διευθυντή που θα τοποθετηθεί με απευθείας διορισμό από την Υπουργό Πολιτισμού» επισημαίνεται.

ΣΥΡΙΖΑ

Η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. από την αρχή είχε δηλώσει την αντίθεσή της στην πολιτική αυτή και στήριξε τον αγώνα των εργαζομένων για να μην υλοποιηθούν οι διατάξεις του. «Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τούτον τον αγώνα κι επαναλαμβάνουμε τη ρητή δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, ότι θα καταργηθεί ο συγκεκριμένος Νόμος, μετά τις εκλογές» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση.

 

Δηλώσεις Μενδώνη

Απαντήσεις σχετικά με το νομοσχέδιο για την τροποποίηση των πέντε μεγάλων δημόσιων μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), το οποίο ψηφίστηκε χθες  στη Βουλή, έδωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, έπειτα από εισηγήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης. Η υπουργός   υπενθύμισε πως, κατά το παρελθόν, υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ταχθεί υπέρ της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των δημόσιων μουσείων, ενώ κατήγγειλε πως οι αντιδράσεις ξεκίνησαν πριν ακόμη γίνει γνωστό το πλήρες περιεχόμενο του σχεδίου νόμου.

Μιλώντας για το σημαντικό θέμα της προσωρινής εξαγωγής μνημείων, η υπουργός είπε μεταξύ άλλων: «Η εξαγωγή των μνημείων είτε βραχύχρονη είτε μακρόχρονη δεν εισάγεται με το νομοσχέδιο, αλλά έχει ρυθμιστεί 21 χρόνια πριν με το Άρθρο 34 του ισχύοντος από το 2002 αρχαιολογικού νόμου.

Τι λέει το άρθρο; Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού ύστερα από γνώμη του συμβουλίου, μπορεί να επιτραπεί η προσωρινή εξαγωγή μνημείων με σκοπό την έκθεσή τους σε μουσειακούς ή παρεμφερείς χώρους εφόσον παρέχονται επαρκείς εγγυήσεις για την ασφαλή μεταφορά, έκθεση και επιστροφή τους και αφού σταθμιστεί η σημασία της έκθεσης για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Στην απόφαση αυτή προσδιορίζονται οι όροι της προσωρινής εξαγωγής και ιδίως η διάρκεια της. Μας λέει, δηλαδή, ο Αρχαιολογικός Νόμος, ότι η μόνιμη εξαγωγή των μνημείων απαγορεύεται ότι επιτρέπεται μόνο η προσωρινή εξαγωγή, ο χρόνος της οποίας προσδιορίζεται κατά περίπτωση με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού αφού προηγουμένως γνωμοδοτήσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Αυτά δεν τα λέει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα, τα λέει το Άρθρο 34 του αρχαιολογικού νόμου από το 2002. Τι λέει το σημερινό νομοσχέδιο; Άρθρο 13 παρ. 2Ζ, σας διαβάζω: “Η εξαγωγή αντικειμένων των συλλογών των μουσείων θα γίνεται σύμφωνα με τα άρθρα 34 του αρχαιολογικού νόμου”. Πού είναι, λοιπόν, το ύποπτο; Πού προβλέπεται η μόνιμη εξαγωγή των αρχαιοτήτων;».