εκλογική διαδικασία

Aπλοποίηση των εκλογικών διαδικασιών με την εναρμόνισή τους με σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, καθώς και χορήγηση αποζημίωσης στις εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τμημάτων και αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, προβλέπονται στο σχέδιο νόμου «Τροποποίηση της εκλογικής διαδικασίας και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Εσωτερικών, που τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση.

Να σημειωθεί ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση από το ίδιο υπουργείο, και το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος από τον τόπο κατοικίας τους.

Το σχέδιο νόμου για την εκλογική διαδικασία προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικής πύλης καταχώρισης υποψηφίων που αντικαθιστά την προηγούμενη επίδοση των δηλώσεων των συνδυασμών στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου με δικαστικό επιμελητή. Καταργείται η υποβολή υποψηφιοτήτων στα πρωτοδικεία της χώρας, και στη συνέχεια η δήλωση κατάρτισης συνδυασμών από τα κόμματα στον Άρειο Πάγο. Ομοίως η ανακήρυξη των βουλευτών γίνεται από τον  Άρειο Πάγο και όχι από τα πρωτοδικεία.

Ορίζεται συγκεκριμένη ημέρα της ψηφοφορίας σε όλη την επικράτεια, που θα είναι πάντα η τελευταία Κυριακή πριν τη συμπλήρωση των 30 ημερών από την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που ορίζει τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών.

Δίνεται η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης για τους ετεροδημότες που επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους, και πλέον δεν χρειάζεται να προσέρχονται στα ΚΕΠ.

Καθορίζεται ημερήσια αποζημίωση στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, προκειμένου να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα μη προσέλευσης ορισμένων μελών εφορευτικών επιτροπών, στα εκλογικά κέντρα που έχουν κληθεί να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, διάταξη που σχετίζεται με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, προκειμένου τα κόμματα να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια ώστε να συμπεριλάβουν στα σχετικά ψηφοδέλτια και υποψηφίους από την Ομογένεια. Λόγω της αύξησης αυτής, χάνουν από μία έδρα, ο Νότιος Τομέας Αθηνών, η Αχαΐα και η Α’ Αθηνών.

Οι εκλογικοί κατάλογοι κυρώνονται από το υπουργείο Εσωτερικών και αποστέλλονται στο οικείο Πρωτοδικείο, τον περιφερειάρχη και τον οικείο δήμο, μόνο αποθηκευμένοι σε ψηφιακό μέσο μοναδικής εγγραφής και όχι σε έντυπη μορφή. Καταργείται η υποχρέωση σφράγισης της κάλπης με σφραγίδα και προτείνεται το κλείδωμα αυτής.

Θεσμοθετείται η ταχεία μετάδοση του εκλογικού αποτελέσματος από τους δικαστικούς αντιπροσώπους μέσω κινητού ή ταμπλέτας, ενώ για πρώτη φορά οι δικαστικοί αντιπρόσωποι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας μεταδίδουν τον αριθμό των ψηφισάντων.