Παρά τις διορθωτικές τροποποιήσεις που έχουν δρομολογηθεί στο νομοσχέδιο του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, το επίμαχο θέμα των παρεκκλίσεων πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις, από την πλευρά των ιδιοκτητών που διαμαρτύρονται έντονα τονίζοντας ότι «καίγεται» η αξία των ακινήτων τους.
Όπως είναι γνωστό το νομοσχέδιο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, στο πλαίσιο του οποίου φαίνεται ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός, αγωνία και διαμαρτυρίες για το μέλλον εκατοντάδων ακινήτων εκτός σχεδίου πόλης.
ΤΕΕ ΤΑΚ: Υπάρχουν διορθωτικές κινήσεις αλλά και πολλά «θολα» σημεία
«Το κείμενο της διαβούλευσης είναι βελτιωμένο αλλά υπάρχουν ανοικτά ζητήματα και ασαφή». Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ κ. Μιχάλης Χωραφάς, ο οποίος σημειώνει ότι αν κλείσουν αρνητικά κάποια κρίσιμα ζητήματα καταστρέφονται περιουσίες. Όπως σημειώνει υπάρχουν βελτιώσεις στο πεδίο που αφορά στα ακίνητα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων…
Μάλιστα, το ΤΕΕ ΤΑΚ άσκησε πίεση για να γίνουν αυτές οι αλλαγές και εν μέρη δικαιωνόμαστε από το νέο κείμενο, αλλά παραμένουν σημεία που χρήζουν ξεκαθαρίσματος ειδικά στη διάκριση των όρων δόμησης και τον περιορισμό μεταξύ περιοχών που έχουν και δεν έχουν χωροταξικό σχεδιασμό.
Όπως ο ίδιος σημειώνει, υπάρχουν διάφορα θολά σημεία και ασάφειες που δημιουργούν προβληματισμό. Έπειτα από τις προσπάθειες μας και την πίεση που ασκήσαμε για μεταβολές προστατεύτηκαν τουλάχιστον τα ακίνητα που είναι μεγαλύτερα των 4 στρεμμάτων. Έτσι με βάση τις διορθωτικές αλλαγές που έγιναν προστατεύονται.
Είναι σημαντική βελτίωση, αφού με βάση την αρχική εισήγηση του υπουργείου για να μπορούν να αξιοποιηθούν, έπρεπε να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά δηλαδή ελάχιστο μήκος προσώπου και ελάχιστο βάθος σε αναγνωρισμένο δρόμο (όπου υπάρχουν πολλά ζητήματα για το ποιοι θεωρούνται αναγνωρισμένοι δρόμοι). Αυτό λοιπόν έχει διορθωθεί και η απαγορεύσεις και οι περιορισμοί των παρεκκλίσεων αφορούν στα ακίνητα στα κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων.
Στα πάνω των τεσσάρων στρεμμάτων ακίνητα υπάρχει μια ασάφεια στο αν η μείωση συντελεστή δόμησης στα ακίνητα αυτά εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα ή μόνο στις περιοχές που στερούνται χωροταξικού σχεδιασμού δηλαδή εκεί που δεν υπάρχει ΣΧΟΑΠ ή Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
Για τα κάτω των 4 στρεμμάτων υπάρχει ένα περιθώριο δύο ετών ώστε να εκδοθεί οικοδομική άδεια και στο διάστημα αυτό δεν προσμετράται ο χρόνος έγκρισης δασαρχείου ή αρχαιολογίας αν οι υπηρεσίες αυτές καθυστερούν.
Δηλαδή ο πολίτης μπορεί να καταθέσει φάκελο στην πολεοδομία χωρίς την έγκριση του δασαρχείου (που βεβαιώνει ότι το ακίνητο του δεν είναι σε δασική έκταση) ή αντίστοιχα της αρχαιολογίας (που να πιστοποιεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για την οικοδομική αξιοποίηση της ιδιοκτησίας) και η υπηρεσία να παραλάβει το φάκελο αυτό.
Έτσι κατοχυρώνεται το δικαίωμα και η άδεια εγκρίνεται όταν συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία. Επίσης εδώ υπάρχει ένας προβληματισμός κατά πόσο η κατάργηση των παρεκκλίσεων αφορά ολόκληρη την Ελλάδα ή μόνο τις περιοχές που δεν έχουν ακόμα χωροταξικό σχεδιασμό.
«Καίγεται» η αξία των ακινήτων
Το άρθρο του νομοσχεδίου που αφορά στις παρεκκλίσεις είναι χωρίς υπερβολή καταστροφικό για όλους τους ιδιοκτήτες που αγόρασαν ακίνητα πριν 2009. Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτήτων Ακινήτων κ. Κώστας Αράπογλου, ο οποίος εξηγεί ότι την περίοδο εκείνη όταν ακόμα οι τιμές των ακινήτων ήταν ψηλά, υπήρξε κόσμος ο οποίος αγόρασε ακίνητα με την προοπτική να επενδύσει σε εκτός σχεδίου πόλης περιοχές αξιολογώντας ότι η επένδυση του προοπτικά θα πάρει μεγαλύτερη αξία.
Ωστόσο τώρα με βάση το σχέδιο νόμου για τις παρεκκλίσεις όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός σχεδίου πόλης έχουν ένα αυστηρό χρονικό περιορισμό για να μπορούν να εκδώσουν άδεια και να χτίσουν στο ακίνητο τους. Εάν μπορέσουν να χτίσουν μέσα στα στενά όρια που ο νόμος ορίζει η άδεια για δόμηση που θα μπορέσουν να αποκτήσουν θα είναι μειωμένη κατά 10%. Άρα χάνουν ουσιαστικά ένα σημαντικό μέρος της ωφέλειας που έχουν σήμερα σε σχέση με τους όρους δόμησης.
Αντίστοιχα, όσοι δεν έχουν το περιθώριο να εκδώσουν οικοδομική άδεια στερούνται τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το ακίνητο τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο κ. Αράπογλου τονίζει ότι είναι σημαντικός ο αριθμός των πολιτών οι οποίοι λόγω της επώδυνης οικονομικής συγκυρίας (την οποία διανύουμε μετά τους κλυδωνισμούς που προκαλεί η πανδημία), δεν έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν με αποτέλεσμα να ακυρώνεται η αξία του ακινήτου τους.