Βουλή

Πέρασε τελικά από τη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Μπορεί η ψήφιση του Σχεδίου νόμου να πραγματοποιήθηκε με αρκετές εντάσεις, διαρροές κυβερνητικών βουλευτών και ηχηρές απουσίες, ωστόσο η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει το σχέδιο τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων, ξεπερνώντας ακόμα και τον «σκόπελο» του επίμαχου άρθρου 3 για την αλλαγή φύλου από τα 15.

Η ψηφοφορία είχε και άρωμα Κρήτης, αφού ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης απουσίαζε από την ψηφοφορία, ενώ ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου, που επίσης απουσίαζε, έθεσε θέμα δεδηλωμένης. Ο λόγος που ο Βασίλης Κεγκέρογλου έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα, ήταν διότι το επίμαχο άρθρο 3 πέρασε με 147 ψήφους λόγω απουσίας βουλευτών. Ο βουλευτής ωστόσο υποστήριξε πως τίθεται θέμα δεδηλωμένης: «Η πλειοψηφία είναι 153, εάν κάτω από τους 150 ψηφίζουν, προφανώς δεν υπάρχει δεδηλωμένη», είπε.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπερψήφισαν επί της αρχής το σχέδιο νόμου, αν και ορισμένοι διαφοροποιήθηκαν σε επιμέρους άρθρα και στην τροπολογία. Ειδικότερα, η Γεωργία Γεννιά από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το άρθρο 3 και η Νίνα Κασιμάτη καταψήφισε την τροπολογία. Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δήλωσε «παρών» στο άρθρο 3. Ο Δημήτρης Καμμένος, η Μαρία Κόλλια, ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Γιώργος Λαζαρίδης καταψήφισαν τα άρθρα 1 – 7. Ο Κώστας Κατσίκης υπερψήφισε μόνο την τροπολογία. Η Έλενα Κουντουρά καταψήφισε την τροπολογία. Από τους μουσουλμάνους βουλευτές, οι τρεις από τον ΣΥΡΙΖΑ -Χ. Ζεμπέκ, Μ. Μουσταφά και Αϊχ. Καραγουσούφ, καθώς και ο Αχμ. Ιλχάν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψήφισαν την τροπολογία.

Παρά τις απουσίες και τις διαφοροποιήσεις ωστόσο που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτιμούν την όλη διαδικασία θετικά, ενώ στελέχη του κόμματος διαμηνύουν πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα εξηγήσεων από τους βουλευτές οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν σε σχέση με τη στάση της κυβέρνησης. Παρ’ όλα αυτά, θεωρείται δεδομένο πως το συγκεκριμένο θέμα θα τεθεί επί τάπητος στο πλαίσιο συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το γεγονός ότι επί της αρχής το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε με ευρύτερη πλειοψηφία, αλλά και το ότι το επίμαχο άρθρο 3 τελικά υπερψηφίστηκε, θεωρείται μεγάλη νίκη για την Κουμουνδούρου.

Αρκετά χαλαρά βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ όμως και τη στάση που κράτησαν στη διάρκεια της ψηφοφορίας οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, θεωρώντας πως δεν τίθεται κανένα θέμα κυβερνητικής συνοχής. Στο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδουν τις διαφοροποιήσεις στις ξεχωριστές αφετηρίες των δύο κομμάτων, ενώ τονίζουν πως με δεδομένο ότι τηρείται η προγραμματική συμφωνία, δεν υπάρχει κανένα θέμα τριβής των συγκυβερνώντων κομμάτων.

Αναφορικά με τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πηγές της Κουμουνδούρου καυτηριάζουν την απουσία της Φώφης Γεννηματά στην Κρήτη, ενώ υπερθεματίζουν τη θετική στάση που τήρησε απέναντι στο σχέδιο νόμου ο Σταύρος Θεοδωράκης.