Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης

Αισιόδοξος για την ανατροπή του αποτελέσματος των ευρωεκλογών εμφανίζεται ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Ηγουμενίδης, αφού, όπως εκτιμά, είναι ρεαλιστικός στόχος καθώς κινητοποιείται ολοένα και περισσότερος κόσμος ώστε κανείς να μην μείνει απαθής ή αμέτοχος θεατής των κρίσιμων εξελίξεων. Ο ίδιος με συνέντευξή του στην «Π» μιλά για το διακύβευμα των εκλογών, για τα μεγάλα έργα της Κρήτης και την ατζέντα της επόμενης μέρας.

Ποιο κατά την άποψή σας είναι το διακύβευμα των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου;

«Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου αφορούν το μέλλον της χώρας. Όσο και να το διαψεύδει η αξιωματική αντιπολίτευση, ήδη βιάζεται να βάλει χέρι στο μαξιλάρι των 37 δισ. με στόχο τον διακαή της πόθο για πιστοληπτική γραμμή στήριξης, δηλαδή ένα νέο μνημονιακό μοντέλο, για το οποίο ο άνθρωπος των δανειστών στην Ελλάδα και εκφραστής της πιο άτεγκτης οικονομικής πολιτικής, ο πρώην ΥΠΟΙΚ κ. Στουρνάρας, έχει προϊδεάσει μέσα από τις εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Σε κάθε περίπτωση, η 7η Ιουλίου είναι η κρισιμότερη μάχη για να μη χαθούν όλες οι προηγούμενες κατακτήσεις του ελληνικού λαού ενάντια στις ημέρες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για να μπει φραγμός στον κοινωνικό «Αρμαγεδώνα» της φιλομνημονιακής ομάδας του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία με όρους ρεβανσισμού ετοιμάζει κοστούμια, παρέα με την οικονομική ελίτ που διακυβέρνησε επί δεκαετίες τη χώρα. Αυτό ακριβώς κρίνεται την Κυριακή».

Η εκτίμησή σας είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναχαιτίσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και να διαχειριστεί το κρίσιμο ζήτημα της αποχής;

«Καθένας που μπαίνει σε μια μάχη, δεν μπαίνει για να χάσει. Βάζει τα δυνατά του για να την κερδίσει. Τον Μάιο ήταν το «μήνυμα» προς την κυβέρνηση, τώρα όμως είναι η απόφαση για τη ζωή μας. Γι’ αυτό και όσο πλησιάζουμε στην κάλπη γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι άλλη η μάχη των ευρωεκλογών και άλλη των εθνικών εκλογών. Η ανατροπή του αποτελέσματος των ευρωεκλογών είναι ρεαλιστικός στόχος και γι’ αυτό κινητοποιείται ολοένα και περισσότερος κόσμος ώστε κανείς να μην μείνει απαθής ή αμέτοχος θεατής των κρίσιμων εξελίξεων. Είναι σημαντικό ότι μια σημαντική μερίδα κόσμου εντείνει το “παρών“ στις εκδηλώσεις, με παλμό στην κουβέντα των περιοδειών μας, προτείνοντας ιδέες και λύσεις για το αύριο της χώρας».

Θέλω να ρωτήσω, σε τοπικό επίπεδο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να διαχειριστεί αποτελεσματικά το αναπτυξιακό έλλειμμα έργων και παρεμβάσεων που έχει ανάγκη η κοινωνία της Κρήτης;

«Η τελευταία 4ετία αποτελεί ιστορική καμπή για τα λεγόμενα “μικρά” και “μεγάλα” έργα της Κρήτης. Μέσα σε 4 χρόνια πραγματοποιήθηκαν όσα δεν έγιναν δεκαετίες ολόκληρες. Εκτός από τις μελέτες για τα έργα αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης στον Δήμο Ηρακλείου, που το καλοκαίρι του 2015 τις βρήκαμε “θαμμένες” στα “συρτάρια” των αρμοδίων και που σήμερα χρηματοδοτούνται, ενδεικτικά σας αναφέρω το έργο Χερσόνησος – Γούρνες, το «κρητικό γεφύρι της Άρτας» και  πολύπαθο οδικό έργο Ηράκλειο–Μεσσαρά, που η παράδοσή του σηματοδότησε το οριστικό τέλος σε μια εποχή υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα, αλλά και το συμβολικό και πραγματικό γεγονός της κύρωσης με όρους δημοσίου συμφέροντος της σύμβασης για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι. Σε πυκνό πολιτικό χρόνο και σε συνθήκες κρίσης υλοποιήσαμε το μέγιστο».

Ποιοι είναι οι στόχοι του κόμματός σας στον κρίσιμο τομέα της υγείας  και ποιο είναι το σύγχρονο μοντέλο που κατά την άποψή σας πρέπει να θεμελιωθεί ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας;

«Κόντρα στην ατζέντα της ΝΔ για επαγγελματικό μάνατζμεντ στην υγεία που αποτυπώνεται στο πρόγραμμά της, σήμερα μπαίνουν για τον ΣΥΡΙΖΑ 4 βασικοί στόχοι: 1. Η περαιτέρω ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας 2. Ο ρεαλιστικός προγραμματισμός προσλήψεων για το τρέχον και για τα επόμενα έτη (10.000 γιατροί-νοσηλευτές-λοιπό προσωπικό για το 2019-2022). 3. Η συνέχιση ανανέωσης υποδομών και εξοπλισμού του ΕΣΥ. 4. Οι δαπάνες για την υγεία στο τέλος της τετραετίας να ανέρχονται στο 6% του ΑΕΠ, δηλαδή στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ειδικά για την Κρήτη, μπαίνει ο εφικτός στόχος για «κανένα περιστατικό εκτός Κρήτης», δηλαδή ο στόχος της υγειονομικής αυτοτέλειας του νησιού. Το σύγχρονο μοντέλο της υγείας παραμένει άκρως μεροληπτικό υπέρ της δημόσιας και δωρεάν υγείας για όλους».

Υπάρχουν κάποια έργα που φέρουν το προσωπικό σας πολιτικό αποτύπωμα, όπως για παράδειγμα αυτό της διασφάλισης της χρηματοδότησης της αντικατάστασης των δικτύων του νερού στο Ηράκλειο, ενώ παράλληλα έχετε ασχοληθεί ενεργά και με άλλα κρίσιμα θέματα όπως αυτό των αυθαιρέτων. Στην ατζέντα της επόμενης βουλευτικής περιόδου, εφόσον εκλεγείτε, ποιες εκτιμάτε ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητές σας;  

«Όπως έχει αποδειχτεί, δεν αρκεί απλώς η νομοθέτηση ή το “ξεκλείδωμα” ενός έργου, αλλά και η αδιάκοπη παρακολούθηση μέχρι την τελευταία “πινελιά”. Πρέπει να μην εφησυχάσουμε στο έργο της αντικατάστασης-επέκτασης του δικτύου ύδρευσης της πόλης του Ηρακλείου μέχρι την ολοκλήρωσή του, ενώ στην ατζέντα της επόμενης περιόδου μπαίνει υποχρεωτικά το ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης υδάτινων πόρων στην Κρήτη σε αγαστή συνέχεια με το δίπτυχο “ενέργεια και νερό” για τη διασφάλιση της ενεργειακής αυτάρκειας. Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται η ορθή υλοποίηση του νέου νόμου για το δομημένο περιβάλλον, το ζήτημα των εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησιών, η επιτακτική προστασία και ανάδειξη των ιστορικών δημόσιων κτηρίων της πόλης, το κύριο θέμα της έκτασης του νυν αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», ενώ ήρθε η ώρα μετά την ψήφιση του νέου νόμου για τον θεματικό τουρισμό να αναδειχθούν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για τον τουρισμό στην Κρήτη. Σε κάθε περίπτωση, μάς περιμένει μπόλικη δουλειά».