Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Ως θετική εξέλιξη είδε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την απόφαση της Τουρκίας να «παγώσει» τις έρευνες σε ελληνικά χωρικά ύδατα, αν και κατέστησε σαφές πως η όποια διαπραγμάτευση με την Τουρκία αφορά στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και τις θαλάσσιες ζώνες και μόνο.

«Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει πάντοτε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τον διάλογο είναι η έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας για να προσθέσει:

«Δεν μπορούμε να συζητάμε όταν μια πλευρά προβαίνει σε ενέργειες που είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

Στην κατεύθυνση αυτή, επισήμανε πως η Ελλάδα θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό όταν η παγκόσμια αυτή θέση γίνεται αντιληπτή και από την τουρκική πλευρά.

Ο Έλληνας υπουργός δήλωσε παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία, όχι υπό το κράτος απειλών, προσβολών και δημιουργίας τετελεσμένων.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του, ο υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε απερίφραστα τις πολιτικές της τουρκικής κυβέρνησης, όπως άλλωστε τις καταδικάζει και όλη η Ευρώπη. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας, τονίζοντας πως «η Ευρώπη άφωνη βλέπει έναν θρησκευτικό λειτουργό να ανακαταλαμβάνει με μια νέο-οθωμανική σπάθα ένα μουσείο, το οποίο έχει ιδρύσει ο ίδιος ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας».

Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως η Τουρκία παραβιάζει ένα σύγχρονο σύμβολο διαπολιτισμικού διαλόγου, για να το μετατρέψει αχρείαστα σε τέμενος.

Καυτηριάζοντας περαιτέρω την ενέργεια αυτή της γείτονος χώρας, είπε πως η Τουρκία δίνει την εντύπωση πως επιστρέφει στον 15ο ή στον 16ο αιώνα και επισήμανε πως η Ευρώπη καταδικάζει τις νέο – επεκτατικές πολιτικές της Τουρκίας σε βάρος όλων των γειτόνων, καθώς και όλες τις ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε πως Ελλάδα και Ισπανία έχουν παρόμοια αντίληψη, αυτή του σεβασμού των διεθνών κανόνων, του σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας και της ετοιμότητας να επιλύσουν τις διαφορές μας με διάλογο και καλή πίστη, γιατί όλα αυτά αποτελούν κομμάτι του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι στο τελευταίο συμβούλιο οι υπουργοί Εξωτερικών ζήτησαν από τις υπηρεσίες της Ένωσης την εκπόνηση ενός κειμένου επιλογών. Θα περιλαμβάνει αυστηρές κυρώσεις στην περίπτωση που η Τουρκία εμμείνει στην παράνομη και επικίνδυνη για την ειρήνη και τη σταθερότητα συμπεριφορά της, διευκρίνισε.

Αναφερόμενος στην ατζέντα για τη Λιβύη, ο Νίκος Δένδιας επικαλούμενος τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικό να στηριχθεί από όλους έμπρακτα η επιχείρηση Ειρήνη. «Η επιτυχία της επιχείρησης θα είναι η επιβολή του εμπάργκο, δηλαδή ο φραγμός στην εισαγωγή όπλων και τζιχαντιστών μαχητών στη Λιβύη.

Είναι απαραίτητο βήμα για να επέλθει ειρήνευση στη χώρα αυτή. Αποτυχία μας στη Λιβύη, μετατροπή της Λιβύης σε failed state είναι τεράστιο πρόβλημα για την ΕΕ. Θα αποτελεί ένα πρόβλημα στο μαλακό υπογάστριο της ΕΕ» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.