Περιχαρής μετά τη νίκη του ο Αλ. Καλοκαιρινός
Περιχαρής μετά τη νίκη του ο Αλ. Καλοκαιρινός

Πανηγυρική νίκη πέτυχε η Αλέξης Καλοκαιρινός στο Δήμο Ηρακλείου επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις αλλά και τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι «καθαρίζει» με τον πρώτο γύρο και πετυχαίνει να κερδίσει τη Λότζια. Με την ενσωμάτωση του 82% των εκλογικών τμημάτων πέτυχε να συγκεντρώσει το 47% των ψήφων του εκλογικού σώματος, ένα βήμα πίσω ο Μιχάλης Καραμαλάκης που επίσης κατέγραψε μια πολύ καλή εμφάνιση, πετυχαίνοντας να συγκεντρώσει ένα ποσοστό της τάξεως του 35,54% των ψήφων.

Στην τρίτη θέση η Μαρία Καναβάκη η οποία συγκέντρωσε ένα ποσοστό 10,54% το οποίο της εξασφαλίζει την πολιτική εκπροσώπησή της στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Στην τέταρτη θέση ο Δημήτρης Δουλουφάκης, ο οποίος ως επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ενίσχυσε τις δυνάμεις της δημοτικής παράταξης ανεβάζοντας το ποσοστό της στο 6,96%.

Πώς ο Αλέξης Καλοκαιρινός κέρδισε τον Δήμο Ηρακλείου;

Αν κάτι απέδειξε εμφατικά ο Αλέξης Καλοκαιρινός σε όλη τη διάρκεια της καθόλου εύκολης και σίγουρα ανατρεπτικής προεκλογικής περιόδου που έζησε το Ηράκλειο, είναι ότι όχι απλώς θέλει να εκλεγεί Δήμαρχος Ηρακλείου, αλλά ότι το θέλει πάρα πολύ. Και απέδειξε ότι είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει το στόχο του με σχέδιο, μεθοδικότητα και αδιάλειπτο αγώνα. Ήταν ο πρώτος που άνοιξε την πολύμηνη κούρσα του προεκλογικού αγώνα καταθέτοντας δημόσια την απόφαση του να διεκδικήσει το Δήμο Ηρακλείου.

Η ανακοίνωση αυτή ήταν η αφετηρία μιας απόλυτα συντονισμένης προσπάθειας για την καταγραφή των προβλημάτων του Ηρακλείου στα οποία εμβάθυνε όχι μόνο σε θεωρητική βάση, αλλά και στην πράξη μέσα από επιτόπιες επισκέψεις, συναντήσεις, επαφές που του έδωσαν τη δυνατότητα να έχει μια συγκροτημένη εικόνα της πραγματικότητας.

Αλλεπάλληλες προσωπικές επισκέψεις σε χωριά σε γειτονιές σε περιοχές σε πλήρη εγκατάλειψη, συσκέψεις με φορείς και εκπροσώπους της κοινωνίας αποτέλεσαν μια εξαιρετική βάση δεδομένων για να μπορέσει να διαμορφώσει σχέδιο και προτάσεις για την επόμενη μέρα του Δήμου Ηρακλείου.

Η αναγνωρισιμότητα του ονόματος του και η αποδοχή του μέσα από την πολυεπίπεδη δραστηριότητα του, μόνο εφησυχαστικά δεν λειτούργησαν, διότι εξαρχής έδειξε τις προθέσεις του και την αποφασιστικότητα του να οδηγηθεί στην κάλπη με ένα πανίσχυρο ψηφοδέλτιο.

Για το σκοπό αυτό κατάφερε να ενώσει  διαφορετικούς πολιτικούς κόσμους, ενισχύοντας το ψηφοδέλτιο του με ισχυρές πολιτικές παρουσίες και από τη Ν.Δ. και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ. Την ίδια στιγμή κατάφερε να περιλάβει στο συνδυασμό του  ισχυρά πρόσωπα που είχαν καταγράψει στο παρελθόν μνημειώδεις συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου  που όμως στο σύνολο τους δέχτηκαν να τις αφήσουν πίσω τους και να  συνεργαστούν στο πλαίσιο της παράταξης «Δικαίωμα στην Πόλη» με στόχο την κατάκτηση της εξουσίας.

καραμαλακης
Ο Μ. Κοκολάκης

Η δεύτερη θέση του Μιχάλη Καραμαλάκη

Ο Μιχάλης Καραμαλάκης ήταν το πρόσωπο το οποίο ανακοίνωσε την εκλογική του κάθοδο στην «καρδιά» του καλοκαιριού, την ίδια ώρα που οι ανθυποψήφιοί του «έτρεχαν» ή ζεσταίνονταν για την κούρσα του προεκλογικού αγώνα. Ο ίδιος πέτυχε ένα σημαντικό άθλο, αφού μέσα σε 87 μέρες κατέβαλλε μια τεράστια προσπάθεια, στο άγνωρο για τον ίδιο περιβάλλον της αυτοδιοίκησης, να δηλώσει πολιτικά «παρών» να φτιάξει ψηφοδέλτιο από το μηδέν να διαμορφώσει  και να κάνει γνωστή την  αυτοδιοικητική του πρόταση.

Ήταν μια τεράστια πρόκληση για τον ίδιο, μια δύσκολη και ευαίσθητη μετάβαση που όπως αποδείχτηκε προχώρησε  χωρίς την μαζική στήριξη της Ν.Δ. αφού ο Λ. Αυγενάκης διοχέτευσε την πολιτική του δύναμη  στην πλευρά του Α. Καλοκαιρνού. Ο  κ. Καραμαλάκης κάτω από αυτές τις συνθήκες έμεινε ακάλυπτος από ένα σημαντικό κομμάτι του κόμματος που όπως αποδείχτηκε μόνο σαν μαξιλάρι δεν λειτούργησε για τη στήριξη του. Το αντίθετο…

Μέσα σε αυτό το δύσκολο πολιτικό περιβάλλον ο κ. Καραμαλάκης κατάφερε να σχηματίσει ένα αξιόμαχο ψηφοδέλτιο το οποίο έδειξε ότι κατάφερε γρήγορα να εδραιώσει ισχυρή παρουσία στην ενδοχώρα του Δήμου Ηρακλείου και έδωσε τη μάχη του απέναντι σε όχι εύκολους πολιτικούς αντιπάλους.

καναβακη
Ο Γ. Σέγκος

Η εξελικτική πορεία της Μ. Καναβάκη

Μέσα από συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις και χωρίς τις αναγκαίες εσωκομματικές  συνθέσεις που θα την έβγαζαν στα ανοικτά, γεννήθηκε και πορεύτηκε η παράταξη «Ηράκλειο για Σένα» της Μ. Καναβάκη, η οποία παρά τις αντιξοότητες με τις οποίες αναμετρήθηκε κατάφερε να σταθεί όρθια με ένα αξιοπρεπέστατο 10,54%, ποσοστό που της δίνει τη δυνατότητα να εκλέξει τρεις δημοτικούς συμβούλους.

Το στέλεχος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ασφαλώς δεν κατάφερε να συσπειρώσει τις πολιτικές δυνάμεις που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο όπως αυτές καταγράφηκαν στις εθνικές εκλογές, ωστόσο κατάφερε με τους δικούς της πολιτικούς όρους να δημιουργήσει νέα δεδομένα στη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου που επικυρώθηκαν με το ποσοστό που έλαβε.

Η κ. Καναβάκη μετά από δύο δημοτικές περιόδους σε κρίσιμα πόστα εξουσίας τα οποία υπηρέτησε ως αντιδήμαρχος στη δημοτική Αρχή, από τη νέα χρονιά θα κληθεί να υπηρετήσει το Δήμο Ηρακλείου  από μια νέα θέση στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Η ίδια αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «στον Δήμο Ηρακλείου έχουμε αποτέλεσμα. Αν και η σημαντική αποχή δεν είναι ευχάριστη, ούτε για την Αυτοδιοίκηση που αγαπάμε και υπηρετούμε, ούτε για το Ηράκλειο, τη δημοκρατική και προοδευτική μας πόλη. Εμείς καταφέραμε πολλά, πάρα πολλά. Σε ελάχιστο χρόνο “γεννήθηκε” μια νέα παράταξη, ελεύθερη, ανεξάρτητη, δεμένη και δυνατή.

Πίσω μας δεν έχουμε συστήματα, μηχανισμούς, συμφέροντα, κόμματα, πολιτικά και βουλευτικά γραφεία. Μας “πολέμησαν” πολλοί και πολύ. Όμως αντέξαμε. Είμαι πολύ περήφανη για την παράταξή μου κι ευχαριστώ μια μια τις υποψήφιες και έναν έναν τους υποψήφιους, όλοι ικανοί και άξιοι».

Ο ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΟΥΛΟΥΦΑΚΗΣ ΣΤΗΝ «Π» «Δεν υπάρχει πραγματικά τοπική αυτοδιοίκηση»

Ενισχυμένη η Λαϊκή Συσπείρωση

Σημαντική ενίσχυση στα εκλογικά ποσοστά της πέτυχε η «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Δημήτρη Δουλουφάκη, ο οποίος  για πρώτη φορά ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής σε μια ιστορική δημοτική παράταξη, που πολιτικά εκπροσωπείται από το ΚΚΕ.

Η φρεσκάδα και η αγωνιστικότητα του επικεφαλής του συνδυασμού κ. Δουλουφάκη και το αντιπροσωπευτικό ψηφοδέλτιο που είχε συγκροτηθεί, δημιούργησε προσδοκίες για ακόμα μεγαλύτερα εκλογικά ποσοστά που δεν επιβεβαιώθηκαν ,γεγονός που ερμηνεύεται και από το δεδομένο ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές η ψήφος δεν είναι χαλαρή, αφού συνδέεται και με τις πιέσεις που δέχονται οι εκλογείς από το περιβάλλον τους για να στηρίξουν συγκεκριμένα πρόσωπα.

Η σταυροδοσία στους 4 συνδυασμούς

Τις πρώτες πρωινές ώρες από τον συνδυασμό του Αλέξη Καλοκαιρινού προηγούνταν οι (30 πρώτοι):

Γιαλιτάκης Νικόλαος του Γεωργίου

Σισαμάκης Γεώργιος του Ευάγγελου

Ρυακιωτάκης Παντελής του Θεοδοσίου

Παπαδάκη Σκαλίδη Ειρήνη (Ρένα) του Σταύρου

Αγριμανάκης Γεώργιος του Ιωάννη

Χρονάκη Δαφέρμου Φιλαρέτη του Αντωνίου

Αρχοντάκη Καλογεράκη Στυλιανή (Στέλα) του Χρήστου

Βαρβεράκης Κωνσταντίνος (Κώστας) του Ελευθερίου

Κιούλπαλης Ανέστης του Κλεάνθη

Καραντινός Γεώργιος του Ιωάννη

Τσατσάκης Αναστάσιος (Τάσος) του Μιχαήλ

Τσαγκαράκης Γεώργιος του Μάριου

Βοργιά Πελαγία (Λάγια) του Στυλιανού

Τσαπάκης Ιωάννης του Γεωργίου

Δουλγεράκη Αικατερίνη του Νικολάου

Χουρδάκη Αργυρή (Ρια) του Μηνά

Βουρεξάκης Γεώργιος του Κωνσταντίνου

Χαιρέτης Εμμανουήλ του Ιωάννη

Κονταράκης Νικόλαος του Εμμανουήλ

Παναγιωτάκη Μαρία (Μάρα) του Εμμανουήλ

Λαζανάκη Ζαμπία του Μιχαήλ

Σουρανάκης Εμμανουήλ του Μιχαήλ

Περβολαράκη Κολυβάκη Αικατερίνη του Γεωργίου

Σμπώκος Ιωάννης του Μαρίνου

Βλατάκης Αναστάσιος Γεώργιος του Μιχαήλ

Καλουδιώτη Μαρία του Νικολάου

Αποστολάκης Σπυρίδων του Γεωργίου

Καζάνης Ιωάννης του Εμμανουήλ

Γκαραντσίνι Τζιάν Αντρέα Πάολο του Τζιανφράνκο

Καραπιδάκης Γεώργιος του Νικολάου

Από τον συνδυασμό του κ. Καραμαλάκη οι δέκα πρώτοι ήταν:

Κοκοσαλάκης Στυλιανός (Κασαούλιος Στέλιος) του Γεωργίου

Ανδρεάκη Αντιγόνη του Μιχαήλ

Αρβανιτάκης Μιχαήλ του Παντελεήμων

Δεικτάκης Ιωάννης του Γεωργίου

Σφακιανάκης Γεώργιος του Ιωάννη

Παττακός Μαρίνος του Γεωργίου

Καλομοίρης Νικόλαος του Στυλιανού

Αντωνακάκη-Χαλβατζή Μαρία του Δημητρίου

Στεφανάκης Σταύρος του Κωνσταντίνου

Νιώτη Καδιανή του Γεωργίου

Από τον συνδυασμό της κ. Καναβάκη (οι πέντε πρώτοι):

Βαρδαβάς Κωνσταντίνος του Φαίδωνα

Σουλτάτος Ελευθέριος (Λευτέρης) του Μιχαήλ

Κανακαράκης Νεκτάριος του Εμμανουήλ

Βλαχάκης Γεώργιος του Ανδρέα

Δασκαλάκη Καλλιόπη ( Πόπη) του Κυριάκου

Και από τον συνδυασμό του κ. Δουλουφάκη (οι πέντε πρώτοι):

Ανδρουλάκη Κρυσταλένια (Λίνα) του Ιωάννη

Κούδας Βασίλειος του Κωνσταντίνου

Χόνδρος Νικόλαος του Κωνσταντίνου

Αναγνωστάκης Αναστάσιος του Σταύρου

Κοζής Αριστείδης του Κωνσταντίνου