Η νέα ηγεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις;
και την

Η σαρωτική αλλαγή στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ την Παρασκευή συνιστά μια επιλογή πλήρους αλλαγής αντίληψης και νοοτροπίας για τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως τόνισε ανώτατη πηγή του ΥΕΘΑ στο «ΘΕΜΑ», η νέα ηγεσία έχει εντελώς διαφορετική νοοτροπία, «δεν είναι ότι απλώς αλλάξαμε, βάλαμε κάποιους άλλους να κάνουν την ίδια δουλειά, αλλά αλλάξαμε για να κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό».

Και αυτό το διαφορετικό μοντέλο αφορά και τους εξοπλισμούς όπου πλέον η λογική δεν είναι να «ψωνίζουμε από το ράφι ή τη βιτρίνα», αλλά προτεραιότητα είναι να δούμε τι έχουμε, να το συντηρήσουμε και να το κάνουμε ετοιμοπόλεμο, να υπάρξουν επαναξιολόγηση, επαναξιοποίηση και προτεραιοποίηση των εξοπλισμών στις ανάγκες της νέας εποχής.

Η αποστράτευση του στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου έπειτα από τέσσερα χρόνια στην κρίσιμη θέση του ΑΓΕΕΘΑ σηματοδοτεί επίσης την αλλαγή του αρκετά συγκεντρωτικού μοντέλου που υπήρξε μέχρι τώρα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε με θερμά λόγια για τον τέως Αρχηγό, καθώς η θητεία του συνέπεσε με μεγάλες κρίσεις, όπως εκείνη του Εβρου αλλά και με την Τουρκία το 2020, την πανδημία, τις φυσικές καταστροφές, ενώ ο ίδιος συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η νέα ηγεσία αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της αναδιάρθρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, τη διαμόρφωση νέου εξοπλιστικού σχεδιασμού, με στόχο βεβαίως την αντιμετώπιση των παλιών και των νέου είδους απειλών.

Νέα προσέγγιση

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας στο μήνυμά του τόνισε ότι η επιλογή της νέας ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων σηματοδοτεί τη νέα προσέγγιση της κυβέρνησης για την εθνική ασφάλεια, την εθνική στρατηγική για τις Ένοπλες Δυνάμεις του 2030. Ένα σύγχρονο αμυντικό δόγμα.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, «στόχος της αλλαγής που ξεκίνησε με την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ο πολύπλευρος εκσυγχρονισμός τους, με προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα και τις ανάγκες, μια εθνική προσπάθεια για την αποτελεσματική θωράκιση της πατρίδας μας απέναντι σε κάθε μορφής απειλή, συμβατική ή υβριδική».

Ο κ. Δένδιας περιέγραψε και τους τρεις πυλώνες αυτής της αλλαγής: την πλήρη αναδιοργάνωση της δομής και της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, την επικαιροποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και την αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κλείσιμο

Ανώτατη πηγή επιμένει ότι δεν είναι τόσο τα πρόσωπα, αλλά η νέα νοοτροπία που υιοθετείται πλέον και ο σχεδιασμός που έχει συζητηθεί και έχει συμφωνηθεί με τη νέα ηγεσία. Πρέπει να υπάρξει ενδυνάμωση των διοικητών σε ενδιάμεσες και μικρές μονάδες ώστε να έχουν αυτονομία στο πεδίο.

Πρέπει να γίνει πλήρης αναδιάρθρωση δυνάμεων, καθώς δημιουργείται πρόβλημα όταν η πληρότητα σε μονάδες είναι μόλις 25%. Πρέπει να υπάρξει διαφορετική θητεία διότι αν δεν υπάρχουν άνθρωποι δεν μπορεί να αξιοποιηθούν και οι εξοπλισμοί…

Η επιλογή του νέου ΑΓΕΕΘΑ Δημήτρη Χούπη εισάγει και ένα νέο μοντέλο καθώς είναι και διδάκτωρ του Πολυτεχνείου με ειδικότητα στις νέες τεχνολογίες, στην κυβερνοασφάλεια και τα Μη Επανδρωμένα Συστήματα, τομέα στον οποίο υποχρεωτικά θα πρέπει να υπάρξει στροφή.