Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κοινοβουλίου προτείνεται ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας γυναίκα, η οποία μάλιστα αποτελεί και προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με διάγγελμα που πραγματοποίησε χθες στις 7.00 το απόγευμα από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε για υποψήφια Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επιλογή του ως προσωπικό στοίχημα, ενώ υποστήριξε ότι υποδηλώνει την γενικότερη πολιτική στόχευση της παράταξης του για ευρείες συνεναίσεις.

«Με ευθύνη και τόλμη ανακοινώνω σήμερα την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας και είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου» ανέφερε στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας γυναίκα Πρόεδρο, η οποία μάλιστα δεν προέρχεται από την πολιτική οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας.

«Σε μια εποχή που ο τόπος μας αφήνει πίσω την κρίση και κάνει πράξη την εθνική του αναγέννηση, έκρινα ότι το πρόσωπο του ανώτατου άρχοντα πρέπει να συμβαδίζει με αυτήν την πορεία: Όλοι μαζί ανοίγουμε ένα μεγάλο παράθυρο στο μέλλον. Με πρώτον, τον πρώτο πολίτη» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι μία εξαίρετη νομικός με διεθνείς περγαμηνές και λαμπρή πορεία στο ανώτατο δικαστήριο.

«Διακρίνεται για τη μετριοπάθειά της. Την ευθυκρισία της. Αλλά και το ενδιαφέρον της για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, με τα οποία έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μία ανώτατη δικαστής στο ύπατο αξίωμα της χώρας, σηματοδοτεί την προσήλωσή μας στην Δικαιοσύνη ως κεντρικού αρμού της Δημοκρατίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός για να προσθέσει:

«Τη διάθεση της κοινωνίας να αρθεί πάνω από διχασμούς και κομματισμούς και να ζήσει με κανόνες, ασφάλεια και ευημερία.  Αλλά και στο μέτωπο των διεθνών μας σχέσεων, αναδεικνύει το σταθερό προσανατολισμό της Ελλάδος να αντιμετωπίζει τις εθνικές προκλήσεις ειρηνικά και πάντα με γνώμονα το Δίκαιο.

Δεν είναι πολλές οι εμβληματικές ευκαιρίες που έχει ένας πρωθυπουργός να αφήσει το προσωπικό του αποτύπωμα για το μέλλον. Η επιλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι μια από αυτές. Και είμαι περήφανος που την εισηγούμαι, ως ένα τολμηρό βήμα όλων μας προς το αύριο.

Σέβομαι απόλυτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, που ολοκληρώνει τη θητεία του. Προβληματίστηκα πολύ. Όμως, είμαι σίγουρος ότι η τελική μου απόφαση είναι η ορθή».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κ. Σακελλαροπούλου πρόταση ενωτική, υπερκομματική και προοδευτική που έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών, τιμώντας στο πρόσωπό της την σύγχρονη Ελληνίδα.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να εξετάσουν την προσωπικότητα της, την κοινωνική της παρουσία, αλλά και την προσπάθεια της για να εκκινήσει από την Ξάνθη και αυτοδημιούργητη να κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση.

 

Ποια είναι η  κ. Σακελλαροπούλου

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του Συμβουλίου της Επικρατείας, εκτός από πρώτη γυναίκα προτεινόμενη για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Γεννήθηκε το 1956 και από τον Οκτώβριο του 2018 βρίσκεται στη θέση του προέδρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, αλλά έλκει την καταγωγή της από τη Σταυρούπολη της Ξάνθης.

Οι πρώτες σπουδές της στη Νομική, ήταν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ συνέχισε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της στο Δημόσιο Δίκαιο και στο Πανεπιστήμιο της Γαλλίας Paris II.

Το 1982 διορίσθηκε εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 1988 προήχθη στον βαθμό του παρέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ΄ Τμήμα. Το 2000 προήχθη στον βαθμό του συμβούλου και τοποθετήθηκε στο Ε’ Τμήμα. Το 2015 προήχθη στον βαθμό του αντιπροέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ´ Τμήμα, ως αναπληρώτρια πρόεδρος. Το 2018 προήχθη στον βαθμό του προέδρου του δικαστηρίου.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας  κατά το διάστημα 1989-1990 παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, PARIS II.

Την περίοδο 1985-1986 διατέλεσε Γενική Γραμματέας στην Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρος της Ένωσης για τις περιόδους 1993-1995 και 2000-2001. Την περίοδο από το 2006-2008, ήταν Αντιπρόεδρος στην Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου.

Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής κατά τη διάρκεια 1993-1995.

Δίδαξε δίκαιο περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Ορίσθηκε μέλος της επιτροπής Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Διαγωνισμού της σχολής αυτής και διετέλεσε μέλος του συμβουλίου σπουδών.

Διετέλεσε πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών. Από τον Μάρτιο του 2015 είναι πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος».

Ιδιαίτερα ευαίσθητη σε περιβαλλοντικά θέματα, ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, η διάσωση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ως διατηρητέων.

Γνωρίζει άριστα αγγλικά και γαλλικά.

Έχει συγγράψει άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος και έχει εισηγηθεί σχετικά θέματα σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου μένει στο κέντρο της Αθήνας, είναι διαζευγμένη κι έχει ένα παιδί.

 

“Άκρως τιμητική η πρόταση  του πρωθυπουργού”

Άκρως τιμητική, χαρακτήρισε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου με δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να την προτείνει εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα».

Η δήλωση της κυρίας Σακελλαροπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

«Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άκρως τιμητική επιλογή να με προτείνει, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα.

Με αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση και, σε περίπτωση εκλογής μου, θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να υπηρετήσω το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα.

Θεωρώ αυτονόητο και δηλώνω ότι, από τη στιγμή αυτή, απέχω από την άσκηση των δικαστικών μου καθηκόντων».

 

 

Οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Με σκεπτικισμό, αλλά και συνεδρίαση των οργάνων τους, υποδέχθηκαν την πρόταση Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Στη συνεδρίαση των κομματικών του οργάνων αναμένεται να λάβει απόφαση σε σχέση με τη στήριξη ή όχι της πρότασης Μητσοτάκη για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας η αξιωματική αντιπολίτευση. Ωστόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρώτη αντίδραση του απέφυγε την οποιαδήποτε νύξη για το πρόσωπο που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

«Σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη που λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε το θεσμό του Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα της εκλογής με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας, ανέφεραν πηγές  της Κουμουνδούρου.

Σήμερα στις 3.00 το μεσημέρι πραγματοποιείται παράλληλα η συνεδρίαση στο Κίνημα Αλλαγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΚΙΝΑΛ διάκειται θετικά για την υποψηφιότητα ενώ η Ελληνική Λύση στην πρώτη αντίδρασή της έκανε λόγο για αριστεροφοβία της Νέας Δημοκρατίας και παρέπεμψε τις τελικές αποφάσεις του κόμματος μετά τη συνεδρίαση των οργάνων.

«Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου αποδεικνύει την “αριστεροφοβία” της ΝΔ! Μία ερώτηση. Ποιος την γνωρίζει στον πλανήτη, ώστε να ληφθεί υπ’ όψιν η άποψή της στα διεθνή θέματα;» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης.

Αργά σήμερα το απόγευμα, μετά την διευρυμένη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, θα δοθεί η απάντηση-πρόταση του ΜέΡΑ25 για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανέφεραν κομματικές πηγές.