Σύμφωνα με τον διεθνή πραγματογνώμονα Νίκο Σπανό, το Λ.Σ. θα έπρεπε να επέμβει
Σύμφωνα με τον διεθνή πραγματογνώμονα Νίκο Σπανό, το Λ.Σ. θα έπρεπε να επέμβει

Δύο «παράλληλες» έρευνες, σε θάλασσα και ξηρά, βρίσκονται σε εξέλιξη για το τραγικό ναυάγιο που σημειώθηκε προχθες, ανοιχτά της Πύλου, με επίσημο απολογισμό έως τώρα 78 νεκρούς. Καθώς στο σκάφος επέβαιναν εκατοντάδες μετανάστες, υπάρχει φόβος πως αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί κατά πολύ. Παράλληλα, έως αυτή την ώρα οι διασωθέντες ανέρχονται σε 104.

Την ώρα που οι επιχειρήσεις του Λιμενικού για τυχόν εντοπισμό και διάσωση αγνοουμένων συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, οι αρμόδιες αρχές έχουν εστιάσει στους διασωθέντες προκειμένου να διαπιστώσουν αν μεταξύ αυτών υπάρχουν και διακινητές.

Στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας μεταφέρθηκαν 6-7 άτομα από την ομάδα των διασωθέντων. Κρίθηκαν ύποπτα εξαιτίας της συμπεριφοράς τους και τα στελέχη του Λιμενικού εξετάζουν το ενδεχόμενο να ήταν μεταξύ των διακινητών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καπετάνιος του παλιού αλιευτικού συγκαταλέγεται μεταξύ των αγνοουμένων.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Οσον αφορά το επιχειρησιακό πεδίο στη θάλασσα, σύμφωνα με το Λιμενικό, στην περιοχή επιχειρούν 6 παραπλέοντα πλοία, 2 σκάφη του Λιμενικού Σώματος και 1 ελικόπτερο.

Η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, που έχει ενεργοποιηθεί, θα συλλέξει δείγματα DNA από τις σορούς ώστε να γίνει η ταυτοποίησή τους, σύμφωνα με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου, μιλώντας στο kathimerini.gr δήλωσε σχετικά:

«H έρευνα συνεχίζεται. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 2 πλωτά και 6 παραπλέοντα μέσα. Εχουμε και συνδρομή εναέριου μέσου της Frontex. Η αλήθεια είναι ότι οι ελπίδες πια είναι λιγοστές. Ομως, επειδή ο καιρός είναι πολύ καλός, η έρευνα θα συνεχιστεί. Και ακριβώς επειδή ο καιρός είναι καλός θα ακολουθήσουμε το πρωτόκολλο και θα διευρυνθεί η ακτίνα των ερευνών, ακολουθώντας την πορεία των ανέμων στην προσπάθεια εξεύρεσης ατόμων. Είναι μια διαδικασία δυναμική. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις γύρω από ναυάγιο που έχουν γίνει στη Μεσόγειο».

Οι διασωθέντες που δεν χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο της πόλης πέρασαν το βράδυ στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που έχει δημιουργηθεί μπροστά από το λιμάνι της Καλαμάτας.

Απόγνωση

Σε απόγνωση οι διασωθέντες 
του ναυαγίου
Σε απόγνωση

Βλέμματα χαμένα, σώματα ταλαιπωρημένα και αφυδατωμένα, απόγνωση, πανικός, απελπισία.

Με αυτά τα λόγια περιγράφουν διασώστες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στο kathimerini.gr τις εικόνες που αντίκρισαν όταν έσπευσαν στο λιμάνι της Καλαμάτας προκειμένου να βοηθήσουν τους διασωθέντες από το φονικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη ακόμα και για τα πιο έμπειρα στελέχη του διασωστικού οργανισμού. Οι λέξεις δύσκολα βγαίνουν από το στόμα τους. Οι εικόνες που είδαν και αυτά που άκουσαν σίγουρα θα τους ακολουθούν για καιρό.

«Είναι δύσκολο να περιγράψεις αυτά που έζησες»

Μια διασώστρια που έσπευσε από τους πρώτους στην περιοχή για να προσφέρει τη βοήθεια της είναι η Σταυρούλα Μπάμπαλη, επικεφαλής της επιχείρησης που έστησε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στη Μεσσηνία.

Η κ. Μπάμπαλη, μιλώντας στην «Κ», έκανε λόγο για καταστάσεις πρωτοφανείς, τις οποίες δεν είχε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα.

«Είναι δύσκολο να περιγράψεις αυτά που έζησες. Στην Καλαμάτα δεν έχουμε αντιμετωπίσει παρόμοιο συμβάν. Από τη μία χαίρεσαι που βοηθάς τους ανθρώπους και από την άλλη δεν αντέχεις όταν τους βλέπεις σε πανικό και σε απόγνωση με μάτια να διερωτώνται “πού είμαι, πού θα με πάτε, τι θα πάθω;”. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση», περιέγραψε.

Αναφορικά με την κατάσταση των ανθρώπων που διασώθηκαν, η Στ. Μπάμπαλη είπε πως είναι πολύ ταλαιπωρημένοι, προσθέτοντας ότι πολλοί από αυτούς φέρουν εγκαύματα λόγω της πολυήμερης έκθεσης στον ήλιο, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και έχουν νοσήσει από πνευμονία.

Αναζητούν τα παιδιά τους

Ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και γραμματέας των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης, που περιέθαλψε διασωθέντες, έχει δεχτεί πολλά τηλεφωνήματα και μηνύματα από άγνωστους αριθμούς που αγωνιούν για τους δικούς τους.

«Υπήρχε καταιγισμός τηλεφωνημάτων και φωτογραφιών που μου έστελναν συγγενείς των αγνοουμένων με την ελπίδα μήπως γνωρίζω αν ζουν. Έμαθα ότι πολλοί ήταν από το ίδιο χωριό. Αυτό που μου έλεγαν στα μηνύματα είναι αν έχω δει αυτά τα παιδιά».

 

Φόβοι για κλειδωμένους στα αμπάρια
του αλιευτικού, που ανεβάζουν τον αριθμό
των νεκρών πολύ πάνω από τους 78 που έχουν ανασυρθεί

Όσον αφορά τους διασωθέντες και αυτοί αγωνιούν γιατί μαζί τους ταξίδευαν και μέλη των οικογενειών τους. Όπως αναφέρει ο κ. Μάκαρης κάποιοι από τους διασωθέντες που περιέθαλψε του ζήτησαν το τηλέφωνό του για να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους.

«Μου είπαν ότι επέβαιναν 750 άτομα» είπε. Το πρώτο πράγμα που ήθελαν ήταν να μιλήσουν με τους οικείους τους. Ήταν συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή όπως καταλαβαίνετε».

Τόνισε πως κάποιοι του αποκάλυψαν ότι υπήρχαν παιδιά στα αμπάρια. «Κάποιοι είπαν για 100, άλλοι για 20, άλλοι για 30. Προφανώς, δεν είχαν καμιά εικόνα τι γινόταν στα αμπάρια».

Νίκος Σπανός: «Το Λιμενικό θα έπρεπε να επέμβει»

Ερωτήματα διατυπώνονται σχετικά με τη στάση που τήρησε το Λιμενικό Σώμα στο πολύνεκρο ναυάγιο, το οποίο σημειώθηκε στα ανοιχτά της Πύλου. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ναύαρχος Λιμενικού εν αποστρατεία και διεθνής πραγματογνώμονας Νίκος Σπανός τόνισε ότι το Λιμενικό θα έπρεπε να επέμβει ακόμα κι αν το προσωπικό του πλοίου αρνήθηκε να δεχθεί βοήθεια.

«Το πλοίο ήταν ένα πλωτό νεκροταφείο, σκάφος πολύ παλιό χωρίς καθόλου πιστοποιητικά. Η τραγωδία είναι ανείπωτη», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Συνήθως τα γυναικόπαιδα σε τέτοιου είδους ταξίδια τα βάζουν στο κάτω μέρος του πλοίου, ώστε να προστατεύονται περισσότερο από τους άνδρες που είναι στο κατάστρωμα.  Τους κλειδώνουν για να μην μπορούν να μετακινηθούν. Βρίσκονται σε μια φυλακή μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους», συμπλήρωσε.

Νέα φωτογραφία έδωσε το Λιμενικό Σώμα για το μοιραίο 
σκάφος

Ο Νίκος Σπανός σημείωσε ότι η Ιταλία παρέδωσε το περιστατικό στη χώρας μας κι ότι το Λιμενικό θα έπρεπε να δράσει εφόσον το πλοίο βρισκόταν σε κίνδυνο. «Βρέθηκαν νοτιοανατολικά της Πύλου. Το Υπουργείο Ναυτιλίας ενημερώθηκε μέσω Frontex.

Μπήκε στο δικό μας FIR, οπότε η Ιταλία παρέδωσε το περιστατικό σε μας αφού στο δικό μας χώρο λάμβανε χώρα. Το σκάφος βρισκόταν σε κίνδυνο, ακόμα κι αν ήταν μπουνάτσα. Είναι σε κίνδυνο γιατί είναι ένα πλοίο που δεν έχει πιστοποιητικά, είναι ακυβέρνητο και έχει πάνω ανθρώπους που είναι κρεμασμένοι σαν τα σταφύλια. Αρά πρέπει να δράσει άμεσα η ελληνική πολιτεία. Θα πρέπει να οργανώσει το επιχειρησιακό της σχέδιο, πλωτά μέσα πρέπει να σπεύσουν στην περιοχή έτσι ώστε να αποβιβάσουν τον κόσμο σε άλλα σκάφη».

Ο  ναύαρχος Λιμενικού εν αποστρατεία επέμεινε ότι το Λιμενικό θα έπρεπε να δράσει, ακόμα κι αν το προσωπικό αρνήθηκε να δεχθεί βοήθεια.  «Είναι σαν να μου λέτε ότι σας βλέπω να πνίγεστε και δεν θα σας βοηθήσω. Είμαστε υποχρεωμένοι. Δεν ρωτάμε το προσωπικό σε ένα ακυβέρνητο σκάφος που κινδυνεύει αν χρειάζεται βοήθεια. Βοήθεια χρειάζονται και με το παραπάνω, αφού το σκάφος είναι ακυβέρνητο. Ακυβέρνητο σημαίνει ότι είναι σε κίνδυνο. Έπρεπε να πράξουμε τα δέοντα, ώστε το σκάφος να πάει σε ένα ασφαλές αγκυροβόλι».

Σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό σκέλος ανέφερε ότι υπήρχε ναυγοσωστικό σκάφος στο Γύθειο. «Στο Γύθειο υπήρχε σκάφος που μπορούσε να βοηθήσει, είναι ναυαγοσωστικό. Οφείλουμε να πούμε στο ναυαγοσωστικό να τρέξει στην περιοχή.

Είχαμε χρόνο να το κάνουμε αυτό. Θα μπορούσε να φιλοξενήσει τους ανθρώπους, μέχρι και νοσοκομείο έχει μέσα. Θα μπορούσε ένα τέτοιο σκάφος ή δύο τέτοια να το στηρίξουν εφόσον έχει πάρει κλίση».

Για τα αίτια του ναυαγίου σημείωσε ότι «κάποιος από τους διακινητές έβαλε νερό από μια βάνα, μπήκε πλημμύρισε, πήρε κλίση και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα βυθίστηκε λόγω του βάρους του».

Παρέμβαση Ντογιάκου για το πολύνεκρο ναυάγιο

O εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος όρισε αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου προκειμένου να εποπτεύσει τις έρευνες για τη θαλάσσια τραγωδία ανοιχτά της Πύλου.

Ειδικότερα, με εντολή του Ισίδωρου Ντογιάκου, η εποπτεία των ερευνών και ανακριτικών πράξεων που διενεργούνται για το πολύνεκρο ναυάγιο με 78 θύματα και εκατοντάδες αγνοούμενους θα γίνει από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεώργιο Οικονόμου.

Ήδη, στην Καλαμάτα, όπου και διενεργούνται οι έρευνες για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση διακινητών μεταξύ των διασωθέντων, καθώς και για τον προσδιορισμό των συνθηκών του τραγικού ναυαγίου, βρίσκεται και εποπτεύει όλων των διαδικασιών η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Καλαμάτας, Πολυξένη Τσούλη.

Φόβοι για 
κλειδωμένους 
στα αμπάρια 
του αλιευτικού, 
που ανεβάζουν 
τον αριθμό 
των νεκρών πολύ 
πάνω από τους 78 
που έχουν ανασυρθεί
Ερωτήματα

Αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση για τέλεση κακουργημάτων που σχετίζονται με το ναυάγιο της Πύλου και τους δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους, ζητά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας. Ο Κώστας Μαργέλης, με δήλωσή του, θέτει μια σειρά από αμείλικτα ερωτήματα που σχετίζονται με τις ενέργειες του Λιμενικού Σώματος, καθώς δεν έλεγξε το σκάφος και δεν διέσωσε τους ανθρώπους αυτούς.

Όπως επισημαίνει, «προκύπτουν τεράστιες ποινικές ευθύνες των ελληνικών λιμενικών Αρχών και των λοιπών παραγόντων», ενώ ζητά από την εισαγγελέα Πρωτοδικών να διατάξει προκαταρκτική εξέταση για κακουργήματα, ιδίως της ανθρωποκτονίας με παράλειψη κατά συρροή…

Πρέπει να σημειωθεί ότι η στάση του Λιμενικού έχει προκαλέσει σειρά από ερωτήματα, κυρίως για τον τρόπο που ενήργησε στο τραγικό περιστατικό, όπως γιατί το Λιμενικό κινητοποίησε τον μηχανισμό εντοπισμού σχεδόν τρεις ώρες αφότου ειδοποιήθηκε και γιατί περίμενε ώρες ώσπου να αρχίσει η επιχείρηση διάσωσης.