Ν. Χριστοδουλίδης: «Μισό αιώνα η Τουρκία παραμένει ο εισβολέας»

Για «ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην σύγχρονη μεταπολεμική ιστορία της Ευρώπης» έκανε λόγο ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, στην ομιλία του ανήμερα της μαύρης επετείου των 50 ετών από την τουρκική εισβολή.

 

Ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε για την υλοποίηση ενός πάγιου τουρκικού στόχου, αυτού «της διαίρεσης και της δημογραφικής αλλοίωσης πέραν του ενός τρίτου της πατρίδας μας».

Πρόσθεσε ότι «οι θύμησες θυμού, ντροπής και απελπισίας παραμένουν όλα άσβεστα και γυροφέρνουν στις σκέψεις σαν χιλιάδες μέλισσες γύρω από το κουφάρι του τραγικού βασιλιά της Σαλαμίνας». «Μοιραία οι μνήμες ξαναζωντανεύουν κάθε καλοκαίρι στο άκουσμα των σειρηνών του πολέμου μαζί με το ρίγος συγκίνησης και μιας δύσκολης να την περιγράψεις με λόγια ανησυχίας για τον χρόνο που περνά χωρίς επιστροφή και χωρίς δικαίωση».

«Δεν ξεχνάμε»

Τόνισε ότι «πριν από 50 χρόνια η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο χαράσσοντας κατά τρόπο ιταμό την ιστορία τούτου του τόπου μαζί και του λαού του. Τραγικοί γονείς που έχασαν παιδιά, μάνες που έχασαν τους γιους τους, συγγενείς που σκορπίστηκαν έχοντας χάσει τους δικούς τους ανθρώπους, άνθρωποι που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Μπροστά σε όλους αυτούς στεκόμαστε καθημερινά με δέος και δεν ξεχνάμε».

«Βάρος ασήκωτο»

«Η φετινή μαύρη επέτειος μοιάζει με βάρος ασήκωτο, αδικία που μας πνίγει κατάφωρη» σημείωσε ο Κύπριος πρόεδρος. Και συμπλήρωσε: «Είναι πενήντα τα χρόνια και δυστυχώς είναι αδιανόητα πολλά. Μια ολόκληρη γενιά, η δική μου γενιά, μεγάλωσε στην προσφυγιά, στην κατοχή, γεννήθηκε και μεγάλωσε με τον πόλεμο και τις τραγικές συνέπειές του».

Επιπλέον, τόνισε ότι «μισό αιώνα μετά η Τουρκία παραμένει ο εισβολέας και ο παρανόμως κατέχων του 37% της γης μας».

Υπογράμμισε μάλιστα πως «οι πράξεις της Τουρκίας συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, του χάρτη του ΟΗΕ, της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Ο κυπριακός λαός αγωνίζεται»

«Ο κυπριακός λαός δεν ξέχασε, καρτερεί, ελπίζει, αγωνίζεται», σημείωσε στην ομιλία του ο Κύπριος πρόεδρος. «Μισό αιώνα μετά την πιο τραγική, πιο ολέθρια στιγμή της ιστορίας τούτου του τόπου, στέκομαι μπροστά σας, ως πρώτος πρόεδρος που γεννήθηκε λίγους μήνες πριν τον μαύρο Ιούλιο και μεγάλωσε μαζί με τα άλλα παιδιά του πολέμου».

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «δεν είναι η ώρα για αποτίμηση της ιστορίας. Δεν είναι η στιγμή για αναφορά σε λάθος, για αναφορά σε πατριώτες και προδότες». Μάλιστα, τόνισε ότι «δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση».

«Πρέπει να απαλλαγούμε από την κατοχή»

«Με την απαιτούμενη πολιτική βούληση και σε συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση στοχεύουμε σε μια λύση βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δήλωσε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι «πρέπει να απαλλαγούμε από την κατοχή, από την διαίρεση που διαβρώνει τις δυνάμεις και τις δυνατότητες της Κύπρου».

«Η μόνη υπόσχεση είναι η θωράκιση της διεθνούς υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.