η καθηγήτρια Γαλλικών και Ελληνικών από το Ηράκλειο, κ. Σοφία Καρφή.

Μέσα σε τρεις μόνο μήνες μπορεί να μάθει κανείς μία ξένη γλώσσα!
Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο μαγικό, αλλά τη μέθοδο ταχείας εκμάθησης γλωσσών στο διαδίκτυο που εφαρμόζει με επιτυχία η καθηγήτρια Γαλλικών και Ελληνικών από το Ηράκλειο, κ. Σοφία Καρφή.

«Τελικά δεν είναι οι γλώσσες τόσο δύσκολες αλλά οι μέθοδοι που εφαρμόζουμε για να τις μάθουμε κάνουν τη διαφορά» αναφέρει η ίδια σε συνέντευξή της στην «Π». Το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Πώς λειτουργεί η μέθοδος ταχείας εκμάθησης ξένων γλωσσών και από πού ξεκίνησε η εφαρμογή της;

«Η μέθοδος με την οποία δουλεύω πλέον αποκλειστικά είναι αποτέλεσμα έρευνας περισσότερο από 10 χρόνων του αγαπημένου όλων καθηγητή του ΑΠΘ Olivier Delhaye. Από εκείνον εκπαιδεύτηκα και χάρη σε αυτόν σήμερα κάποιος μαθαίνει μια οποιαδήποτε γλώσσα σε 3 ή 6 μήνες μόνο, ανάλογα με το χρόνο που διαθέτει για διάβασμα στο σπίτι.

Οι μαθητές μας μαθαίνουν τη γλώσσα, όπως ένα παιδί μαθαίνει τη μητρική του, χωρίς να διδάσκεται αναλυτικά όλους τους κανόνες γραμματικής. Ο καθηγητής μας λέει ότι λειτουργεί όπως μαθαίνουμε να κάνουμε ποδήλατο χωρίς να γνωρίζουμε όλα τα μηχανικά μέρη του ποδηλάτου.

Ο μαθητής είναι ενεργός και καλείται συχνά να πάρει το ρόλο του δασκάλου στο μάθημα. Λοιπόν, όταν διδάσκεις, μαθαίνεις! Σε κάθε μάθημα ο μαθητής μιλάει για μια ώρα, φυσικά στη γλώσσα που μαθαίνει, κι έτσι κάπου στο 4ο μάθημα, όταν ζει στο εξωτερικό, είναι ήδη έτοιμος να βγει έξω και να τη χρησιμοποιήσει σε καθημερινούς διαλόγους».

Έχει εφαρμογή σε όλες τις γλώσσες, ακόμα και σε εκείνες που θεωρούνται ιδιαίτερα δύσκολες, όπως τα Ελληνικά και τα Κινέζικα;

«Ακριβώς όπως το λέτε, σε όλες τις γλώσσες. Εδώ και ενάμιση χρόνο που ζω στο εξωτερικό διδάσκω κι Ελληνικά σε ξένους.

Η μόνη διαφορά είναι ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος, περίπου ο διπλάσιος σε σχέση με τα Γαλλικά ή τα Ολλανδικά που μαθαίνω αυτό τον καιρό.

Τελικά δεν είναι οι γλώσσες τόσο δύσκολες αλλά οι μέθοδοι που εφαρμόζουμε για να τις μάθουμε κάνουν τη διαφορά.

Κι αυτή είναι μια από τις πεποιθήσεις που θα μας κρατήσουν πίσω ή θα μας ωθήσουν να ψάξουμε πώς να ζήσουμε, να μάθουμε, να εργαστούμε πιο αποτελεσματικά. Από κει και πέρα, όποιος ψάχνει βρίσκει».

Μπορεί να τη χρησιμοποιήσει και ένας ανήλικος μαθητής ή απευθύνεται μόνο σε ενήλικες;

«Προς το παρόν δουλεύουμε μόνο με ενήλικες γιατί χρειάζεται ο μαθητής να αναλάβει την ευθύνη των αποτελεσμάτων που θέλει να έχει και να έχει κίνητρο για να το κάνει.

‘Ομως είμαι σίγουρη πως μπορούμε να δούμε αποτελέσματα και σε έφηβους οι οποίοι πια χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με άνεση.

Αυτό που χρειάζεται είναι ένας μαθητής με όρεξη να μάθει τη γλώσσα της επιλογής του, ένας υπολογιστής και 5 περίπου ώρες διάβασμα την εβδομάδα.

Σε 3 ή 6 μήνες θα έχει πάρει ένα πολύ χρήσιμο μάθημα για τη ζωή του.

Ότι συχνά αυτό που νομίζουμε ότι δε γίνεται, πράγματι δε γίνεται μόνο του. Όμως μπορούμε να το κάνουμε εμείς να συμβεί!».

Το ενδιαφέρον

Ζείτε στην Ολλανδία, όπου κάνετε μαθήματα Ελληνικών. Υπάρχει ενδιαφέρον από τους Ολλανδούς για την ελληνική γλώσσα και τη χώρα μας γενικότερα;

«Υπάρχει πάντα ενδιαφέρον και για τη γλώσσα μας, παρά τη δυσκολία, αλλά και για τη χώρα μας. Οι άνθρωποι λατρεύουν το κλίμα μας, το φαγητό το οποίο δεν είναι καθόλου δεδομένο εδώ, κι εννοώ τη νοστιμιά!

Αγαπούν ό,τι σημαίνει γι’ αυτούς η Ελλάδα. Δε φανταζόμουν ότι θα υπήρχαν τόσα μαθήματα Ελληνικής γλώσσας στην Ολλανδία, ιδιωτικά αλλά και στο πανεπιστήμιο. Έχω μια Γαλλίδα μαθήτρια η οποία μαθαίνει Ελληνικά γιατί στην Ελλάδα έχει βρει αυτή τον δικό της παράδεισο.

Κι είναι ένα όνειρο να ζήσει στη χώρα μας που της ζεσταίνει την καρδιά. Αυτό που νιώθει αυτή η κοπέλα μπορεί η Ελλάδα να προσφέρει σε πολύ κόσμο και νομίζω ότι το κάνει.

Όλοι μας θα θέλαμε να έχουμε ένα τόσο όμορφο όνειρο μέσα μας ως καταφύγιο στις δυσκολίες. Κάνει τη ζωή μας λιγότερο πεζή».

Βλέπετε διαφορές στην καθημερινότητα των Ολλανδών σε σχέση με των Ελλήνων; Η ζωή είναι πιο εύκολη, υπάρχουν ευκαιρίες;

«Αυτό που βλέπω, επιφανειακά τουλάχιστον, είναι ένας λαός που τα έχει καταφέρει οικονομικά κι αυτό αυτομάτως αφήνει χώρο για ανάπτυξη κι εννοώ σε προσωπικό επίπεδο. Όταν δεν έχεις τόσα κοινωνικά θέματα, τόσα προσωπικά και οικονομικά προβλήματα να αντιμετωπίσεις στην καθημερινή ζωή όσα αντιμετωπίζει ο μέσος Έλληνας, τότε έχεις ενέργεια για να πας ένα βήμα πιο μπροστά τη ζωή σου και κατ’ επέκταση κι αυτή του περιβάλλοντός σου.

Ωστόσο, εδώ δεν υπάρχουν αργίες, μόνο ελάχιστες, οι άνθρωποι σε άλλη πόλη ζουν και σε άλλη δουλεύουν συνήθως, οπότε αυτό κάνει την καθημερινή ζωή δύσκολη σε πρακτικό επίπεδο. Όμως, η δουλειά των εργαζομένων αναγνωρίζεται, τηρούνται τα συμφωνηθέντα ωράρια εργασίας και κυριαρχεί η νοοτροπία της δυνατότητας να κάνουμε πράγματα, όχι της ανημπόριας και του φόβου που στην Ελλάδα μάς κόβει τα φτερά».

Βλέπουμε στη Γαλλία ότι γίνονται διαδηλώσεις με τα «Κίτρινα Γιλέκα». Στην Ολλανδία αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αντίστοιχα οικονομικά προβλήματα;

«Δούλεψα εθελοντικά πέρυσι σε μια αξιοπρεπέστατη δομή η οποία δίνει στέγη και φαγητό σε άστεγους κι εξαρτημένους από τα ναρκωτικά και τη δυνατότητα να βρουν μικρό και πολύ φτηνό σπίτι κάποια στιγμή. Οπότε στους δρόμους δε βλέπουμε τη φτώχεια η οποία όμως υπάρχει κι εδώ.

Νομίζω πως οι διαδηλώσεις σαν αυτές που γίνονται στη Γαλλία και στην Ελλάδα δε συμβαίνουν στην Ολλανδία. Μάλιστα ένας φίλος μας Γάλλος και φοιτητής μας σχολίασε προχτές τη γνώμη των νέων Ολλανδών για τα «Κίτρινα Γιλέκα».

Ενώ οι Έλληνες θαυμάζουν αυτές τις διεκδικήσεις των Γάλλων κι εμπνέονται για να βγουν στους δρόμους, οι Ολλανδοί τις κατακρίνουν.

Νομίζω πως αν δε ξέρεις τι θα πει μειώσεις μισθών και παρακμή του κράτους, είναι δύσκολο να καταλάβεις αυτούς τους ανθρώπους που είναι στους δρόμους για ένα καλύτερο σήμερα».

Ασχολείστε, ακόμα, με την ποίηση και τη λογοτεχνία. Τι αποτελεί έμπνευση για εσάς;

«Ναι, γράφω και μακάρι μέσα στο 2019 να καταφέρω να εκδώσω το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο «Απ’το βίωμα στην αγάπη».

Ενώ στη ζωή με εμπνέει η φωτεινή πλευρά των ανθρώπων, οι επιτυχίες τους και η αναζήτηση για κάτι καλύτερο, για να γράψω, μου είναι απαραίτητο το πιο ζοφερό κομμάτι του εαυτού μας. Οι φόβοι, οι πληγές μας, ο κακός χαρακτήρας μας».

Σκέφτεστε το ενδεχόμενο να επιστρέψετε στη χώρα μας;

«Ο πρώτος χρόνος στο εξωτερικό είναι χρόνος προσαρμογής.

Οπότε για να πω ότι γνώρισα άλλο τόπο, για να πω ότι βρήκα αυτά που γυρεύω χρειάζομαι παραπάνω καιρό.

Επίσης, απ’ ό,τι υποψιάζομαι, δεύτερη ζωή δεν έχει, όπως λέει κι ο ποιητής.

Οπότε μετά από 35 χρόνια στη χώρα μας, είναι δίκαιο απέναντι στον εαυτό μου να του συστήσω κι άλλους τόπους, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να γνωρίσω τη ζωή και τους ανθρώπους σφαιρικά κι όχι μονόπλευρα».

 

Λάτρης των ξένων γλωσσών

Η κ. Σοφία Καρφή είναι καθηγήτρια Γαλλικών-Ελληνικών, με ειδίκευση στην ταχεία εκμάθηση γλωσσών στο διαδίκτυο.

Έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο ΑΠΘ, ενώ είχε φοιτήσει για έξι μήνες στο Πανεπιστήμιο Βουργουνδίας μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus.

Έχει παρακολουθήσει εκπαίδευση για εξεταστές και διορθωτές για τις εξετάσεις των πτυχίων Delf-Dalf και για τελειοποίηση μεθοδολογίας στη διδασκαλία κι εκμάθηση των γλωσσών ΑΠΘ.

Έχει εργαστεί ως καθηγήτρια Γαλλικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο Ηράκλειο, έχει εργαστεί ως υπάλληλος εξυπηρέτησης πελατών με τη γαλλική γλώσσα, ΙΒΜ, Σλοβακία. Φέτος ίδρυσε την εταιρεία/ διαδικτυακό σχολείο ξένων γλωσσών, LM Language and Motivation στην Ολλανδία.

Μιλά  Ελληνικά, Γαλλικά, Αγγλικά, Ισπανικά και Ολλανδικά.