Η επανάκαμψη πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα και σχεδιασμό, δεν είναι, όμως, της παρούσης.
Το παραπάνω τόνισε χθες ο λοιμωξιολόγος, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος σημείωσε, ωστόσο, ότι φαίνεται να επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων και στην Ελλάδα το επίπεδο της θνησιμότητας είναι ευνοϊκό. “Μπήκε φρένο”, είπε χαρακτηριστικά.
«Ο ιός έχει δημιουργήσει φόβο. Πρέπει να ανταποκρινόμαστε συνεχώς σε αυτό που βλέπουμε. Απαιτείται συμμόρφωση με τα μέτρα», ανέφερε και επεσήμανε πως δεν πρέπει να υπάρχει ακόμα εφησυχασμός. «Πρέπει όλοι να δείξουμε κουράγιο”, είπε.
Χθες ανακοίνωσε 20 νέα κρούσματα, συνολικά 1.755 καταγεγραμμένους ασθενείς και έξι θανάτους, φθάνοντας του 79 συνολικά. Πάνω από 1.289.000 κρούσματα έχουν σημειωθεί παγκοσμίως με τις ΗΠΑ να ξεπερνούν τα 337.000 κρούσματα και τους 9.000 νεκρούς.
Το 45% των περιπτώσεων έχει σημειωθεί στην Ιταλία και την Ισπανία, όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, ενώ προσέθεσε πως στη Γαλλία οι περισσότεροι θάνατοι έχουν καταγραφεί σε γηροκομεία.
Τα 361 κρούσματα από τα 1.755 στη χώρα μας συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό. Συνολικά, έχουν διενεργηθεί 26.193 εργαστηριακοί έλεγχοι. 90 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Το 79% των νοσούντων είναι άνδρες, ενώ το 71% των θανόντων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ήταν μεγάλης ηλικίας. Από τους 79 νεκρούς οι 23 ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία των θυμάτων είναι τα 73 έτη.
Ο κ. Τσιόδρας στη συνέχεια θέλησε να τοποθετηθεί για τις περιπτώσεις νέων που νόσησαν σοβαρά ή/και κατέληξαν. «Είναι ένας ιός που δεν έχουμε ανοσία και οι νέοι νοσούν», είπε.
Στην Ιταλία, όπως είπε για παράδειγμα, οι νέοι που νοσούν είναι ηλικίας 19 ετών και άνω, ενώ στις ΗΠΑ οι νεότερες ηλικίες νοσούντων είναι 20-44 ετών.
Στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι ηλικίες των νοσούντων κυμαίνονται από τα 40 έως τα 64 έτη. Σχετικά με την παθογένεια της νόσου, μίλησε, επίσης, ο καθηγητής τονίζοντας πως σε πολλές περιπτώσεις θανάτων νέων ευθύνονται τα γονίδια.
Κάποιες μελέτες έδειξαν πώς ειδικά γονίδια, όπως εκείνο του υποδοχέα, στα οποία έχουν συμβεί κάποιες παραλλαγές, καταστούν ευκολότερη την είσοδο του ιού στον οργανισμό.
«Ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό μπορεί να οδηγήσει σε μια μαζική καταιγίδα φλεγμονής που μπορεί να κατακλύσει τον πνεύμονα», είπε ο κ. Τσιόδρας. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις οι νέοι δεν παίρνουν μέτρα προφύλαξης γιατί φοβούνται λιγότερο.
Τέλος, ανακοίνωσε πως έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες για αιματολογικούς και ογκολογικούς ασθενείς και ειδικά μέτρα για τα αποθέματα αίματος.
Ειδική αναφορά έκανε στον Ανδρέα, από την Κρήτη, αλλά και το Σάββα, από τη Βόρειο Ελλάδα, που προχώρησαν σε δωρεά μυελού των οστών.