Ανασχηματισμός…ακρίβειας , αγροτικών και…μετανάστευσης μπορεί να χαρακτηριστεί αυτός που μόλις ανακοίνωσε ο κ.Μητσοτάκης.
Ένας ανασχηματισμός στοχευμένος ίσως και με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και άνευρος χωρίς ίσως βασικό προσανατολισμό αφού τα μεγάλα ή κρίσιμα υπουργεία , τα καίρια, όπως το Οικονομίας, Προστασίας του Πολίτη , το Υγείας και τα «βολικά» ΄Άμυνας και Εξωτερικών παρέμειναν τα ίδια. Χωρίς αλλαγές.
Το κακό αποτέλεσμα και τα…e -mails πλήρωσε το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά όχι και η κ.Κεραμέως που πήγε στο Εργασίας να κάνει το…αγροτικό της, ενώ το μάρμαρο πλήρωσε και ο κ.Σκρέκας που διαχειριζόταν τα ζητήματα της ακρίβειας.
Στο ίδιο υπουργείο πλήρωσε τα σπασμένα όλη η ομάδα αφού έφυγε από το κυβερνητικό σχήμα και ο Μάξιμος Σενετάκης που δεν είχε μεν καμία σχέση με το θέμα της ακρίβειας (χειριζόταν την Έρευνα) αλλά πλήρωσε και τον…Λευτέρη Αυγενάκη που έφυγε τόσο λόγω αγροτικών όσο και κακού αποτελέσματος στο Ηράκλειο!
Το εντυπωσιακό είναι ότι όλη η Κρήτη έμεινε με ένα υφυπουργό, τον κ.Κεφαλογιάννη, ενώ έμεινε η κρητικής καταγωγής κ.Αγαπηδάκη που δεν έπαιξε…πενιά στο Λασίθι το οποίο επίσης χάθηκε για τη ΝΔ!
Συνολικά αλλαγές είχαμε στο Ανάπτυξης, στο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο Εσωτερικών, στο Μετανάστευσης και πέραν τούτου ουδέν!
Οι μικρές αλλαγές
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει λίγες παρεμβάσεις, απομακρύνοντας μόνο τέσσερις υπουργούς, δύο που σχετίζονται με το άσχημο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών – Κώστας Σκρέκας λόγω ακρίβειας, Λευτέρης Αυγενάκης, λόγω αγροτών και Ηρακλείου που δεν έφερε καλό αποτέλεσμα και ασχέτως του εκλογικού αποτελέσματος: o Δημήτρης Καιρίδης στο Μετανάστευσης και η Δόμνα Μιχαηλίδου στο Εργασίας.
Επίσης, η απομάκρυνση του υφυπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, εκτιμάται ότι σχετίζεται με την οργή που εξέφρασαν στην κάλπη οι ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω του νέου συστήματος φορολόγησής τους.
Στην κυβέρνηση επανέρχονται ο Τάκης Θεοδωρικάκος στο κρίσιμο υπουργείο Ανάπτυξης (για την ακρίβεια), ο Κώστας Τσιάρας στο Αγροτικής Ανάπτυξης – για τον… εξευμενισμό της Θεσσαλίας, μεταξύ άλλων – και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στο Μετανάστευσης, προφανώς για ενίσχυση της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα.
Για τις θέσεις των υφυπουργών αξιοποιούνται πρόσωπα από την γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα όπως ο Ιάσωνας Φωτήλας στο Πολιτισμού, ο Κώστας Καραγκούνης στο Εργασίας, ο Χρήστος Κέλλας στο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Κώστας Γκιουλέκας για θέματα Μακεδονίας-Θράκης. Με κριτήρια όχι γεωγραφικά, αλλά εργατικότητας και αποτελεσματικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό την Έρευνα και την Καινοτομία αναλαμβάνει η Ζωή Ράπτη και το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής η Κατερίνα Παπακώστα (το 3ο στέλεχος από τη Θεσσαλία που μπαίνει στη νέα κυβέρνηση).
Στο Μέγαρο Μαξίμου οι δύο αποχωρήσεις των προηγούμενων μηνών καλύπτονται με την προσθήκη του επί χρόνια στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, Γιώργου Μυλωνάκη, που μέχρι σήμερα ήταν Γενικός Γραμματέας της Βουλής και αναλαμβάνει Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ. Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική επιλογή, ενώ στη θέση του παραμένει ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής, με τις ίδιες αρμοδιότητες.