Δεν θέλησε να αποκαλύψει τις σκέψεις του σχετικά με το πρόσωπο που θα προτείνει η Ελλάδα για Επίτροπο στη νέα Κομισιόν που θα προκύψει μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που έδωσε στον ρ/σ Παραπολιτικά FM.Ερωτηθείς σχετικά, ο πρωθυπουργός – αφού στην κουβέντα «έπεσαν» διάφορα ονόματα που «παίζουν» για τη θέση (Σχοινάς, Σκυλακάκης, Τζιτζικώστας) – είπε ότι το πρόσωπο που θα επιλεγεί για Επίτροπος της Ελλάδας θα εξαρτηθεί και από τη σύνθεση της ίδιας της Κομισιόν, αν και τόνισε ότι η Αθήνα θα διεκδικήσει «δυνατό» χαρτοφυλάκιο.
Από την άλλη, και δεδομένου ότι η νυν πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία διεκδικεί και δεύτερη θητεία, δέχεται κριτική ακόμα και από το εσωτερικό του κόμματός της, του ΕΛΚ, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «το ΕΛΚ θα είναι το πρώτο κόμμα που θα επιλέξει τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, η επιλογή μας είναι η φον ντερ Λάιεν, δεν υπάρχει “plan B”».
Σχολιάζοντας, δε, τα σενάρια μιας μεγάλης συμμαχίας μετά τις ευρωεκλογές ακροδεξιών δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά την πρόταση της Μαρίν Λεπέν για συνεργασία με την Τζόρτζια Μελόνι, ο πρωθυπουργός είπε ότι «στην Ευρώπη είναι απαραίτητη η συμμαχία φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, δεν χρειαζόμαστε κόμματα επαναστατικής γυμναστικής».
Ακρίβεια
Σχετικά με το ζήτημα της ακρίβειας, και ειδικά για ανατιμήσεις στον καφέ, ο Κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι «η τιμή του καφέ ως πρώτης ύλης έχει αυξηθεί», και μάλλον απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στον καφέ, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είχε γίνει και στο παρελθόν και δεν είναι παρατηρηθεί αξιοσημείωτη μείωση στην τιμή του.
«Η αλήθεια είναι ότι έχουμε έναν επίμονο πληθωρισμό τροφίμων και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Πιστεύω ότι έχουμε στηρίξει από την εποχή της πανδημίας την ελληνική οικογένεια. Επιμένω στο να υπάρχει ευρωπαϊκή απάντηση στην τιμολόγηση από τις πολυεθνικές», είπε και σημείωσε δηκτικά ότι «είναι παράταιρο να μην στηρίζει η αριστερά την μάχη με τα μονοπώλια. Όταν κάτι είναι αντικειμένικά σωστό πρέπει να μπορούμε να χτίζουμε ένα εθνικό μέτωπο».
Σχετικά με το ζήτημα της στέγης και τη βραχυχρόνια μίσθωση, ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι ένα ζήτημα που μελετάμε γιατί μας απασχολεί η αύξηση της τιμής των ενοικίων. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις ώστε όσοι το έχουν μετατρέψει σε επιχειρηματική δραστηριότητα να φορολογούνται ανάλογα», προσθέτοντας, πάντως ότι «εξετάζουμε αν υπάρχει λογική για πρόσθετους περιορισμούς αλλά όχι σε όλη τη χώρα, αλλά σε πόλεις όπου υπάρχει πίεση στις τιμές των ενοικίων», αλλά και σημειώνοντας ότι «είναι σύνθετο πρόβλημα καθώς αυτό που μπορεί να είναι επιβάρυνση γι’ αυτόν που νοικιάζει είναι ώφελος για τον ιδιοκτήτη».
Επιστολική ψήφος
Ο πρωθυπουργός απέκλεισε παρέμβάσεις στον εκλογικό νόμο, ωστόσο, επανέλαβε ότι στη Βουλή θα έρθει εκ νέου η ρύθμιση για επέκταση του θεσμού της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, λέγοντας ότι «είναι ένα επίτευγμα δημοκρατίας, θεσμική τομή και για τους εντός και για τους εκτός Ελλάδος. Το ελληνικό κράτος οργάνωσε άψογια μια σύνθετη διαδικασία», και προσθέτοντας ότι «θα είναι από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα πάρουμε μετά τις ευρωεκλογές αλλά χρειάζονται 200 ψήφοι. Η πρόκληση είναι να ξεπεράσουμε τη συνταγματική ερμηνεία ώστε να δώσουμε την ευκαιρία και στους εντός της Ελλάδος να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές».
«Με την αποχή να υπάρχει, οποιοδήποτε μέτρο αυξάνει τη συμμετοχή είναι θετικό. Στις εθνικές εκλογές όποιος ψηφίσει θα το κάνει για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας», συμπλήρωσε και για τις ευρωεκλογές απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες «να πάνε να ψηφίσουν γιατί η κάλπη είναι άδεια και μπορεί να παίξει παράξενα παιχνίδια. Θυμηθείτε τις εκλογές του Ιουνίου και το 41% καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή και ανέβηκε έτσι το ποσοστό της αυτοδυναμίας».
Δεν απέκλεισε ανασχηματισμό
Σχετικά με το διακύβευμα των ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «όσο πιο ισχυρή είναι η εντολή που θα λάβουμε, τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Δεν θα γυρίσει η Ελλάδα στην εποχή των λεφτόδεντων. Είναι σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα ότι η χώρα έχει προχωρήσει». Επίσης, για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού μετά την ευρω-κάλπη, λέγοντας ότι «η απόδοση του κυβερνητικού σχήματος αξιολογείται συνέχεια. Δεν είμαι οπαδός των συχνών αλλαγών αλλά αν χρειαστεί παρέμβαση θα γίνει».
Σχολιάζοντας την αντιπολίτευση, όσον αφορά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «καλό είναι να είμαστε όλοι φιλόδοξοι και να θέλουμε να κερδίσουμε τις εκλογές. Το 41% μας το έδωσαν οι πολίτες και όταν μας επικρίνουν γι αυτό, επικρίνουν τους πολίτες. Όταν κάποιοι προεξοφλούν ότι θα είναι πρωθυπουργοί και μοιράζουν θέσεις, ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του», ενώ πιο δηκτικός ήταν για το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «δεν είναι δικό μου πρόβλημα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κερδίσει μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ».
Χαρά για Ολυμπιακό
Όσον αφορά στον χθεσινό τελικό του Conference League και τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Φιορεντίνα, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι αισθάνεται χαρούμενος, «ως Ολυμπιακός για τη μεγάλη επιτυχία της ομάδας, ως φίλαθλος για τη μεγάλη επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου 20 χρόνια μετά το 2004 και ως πρωθυπουργός γιατί διοργανώσαμε άρτια μια κορυφαία γιορτή του ποδοσφαίρου χωρίς κανένα παρατράγουδο και αυτή είναι η εικόνα που πρέπει να κυριαρχήσει και στο ελληνικό πρωτάθλημα».
Τέλος, ερωτηθείς με ποιον πολιτικό αρχηγό θα έπαιζε μπάσκετ, με ποιον θα ήθελε να ξεμείνει σε έρημο νησί και με ποιον θα πήγαινε στα μπουζούκια, είπε ότι «μπάσκετ θα ήθελα να παίξω με τον Νίκο Ανδρουλάκη, σε έρημο νησί θα ήθελα να πάω με τον Δημήτρη Κουτσούμπα για να καταλάβω τι κάνει κάποιον σήμερα να είναι κομμουνιστής και με τον Κασσελάκη θα πήγαινα στα μπουζούκια όχι για να δούμε ποιος είναι πιο λαϊκός αλλά επειδή αυτό μου έμεινε ως επιλογή».