Από την επόμενη χρονιά θα δοθεί η δυνατότητα σε μη κρατικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να λειτουργήσουν στη χώρα μας, με «πολύ αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια», όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος έκανε λόγο για «ιστορική μεταρρύθμιση» αναφερόμενος στο σχέδιο για την λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 10 ξένα πανεπιστήμια -κάποια από αυτά, από τα γνωστότερα παγκοσμίως- έχουν προαναγγείλει το ενδιαφέρον τους για παρουσία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, τα μη κρατικά Πανεπιστήμια «έρχονται να αποκαταστήσουν μια ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία: «Παραμένουμε από τις ελάχιστες χώρες του πλανήτη που συνεχίζουμε να υψώνουμε τέτοια τείχη στην εκπαίδευση» σημείωσε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική τοποθέτησή του, στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για φέτος.
Όπως είπε, τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, θα μπορούν να λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων από τα οποία έχει ήδη εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ τα προγράμμα σπουδών τους θα εγκρίνονται με βάση αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια. Οι εγκαταστάσεις τους θα πρέπει κι αυτές να τηρούν συγκεκριμένες αυστηρές προϋποθέσεις.
Αναφέρθηκε ακόμα στην οικονομική διάσταση του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι τα χρήματα που ξοδευουν οι οικογένειες για να σπουδάσουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό θα μπορούσαν να παραμείνουν στη χώρα και να συνεισφέρουν στην οικονομία και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Κύπρου, όπου τα ιδιωτικά ΑΕΙ συνεισφέρουν σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο δίνει την προοπτική ο τόπος να γίνει κέντρο προσέλκυσης φοιτητών αλλά και να μείνουν στην πατρίδα πολλοί από τους 40.000 νέους που επιλέγουν να φύγουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού», ενώ αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Κύπρου, που προχώρησε στη μεταρρύθμιση εδώ και χρόνια, με τη συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων.
«Κάνουμε ένα πρώτο θεμελιώδες βήμα στον δρόμο και για την αναθεώρηση του άρθου 16 με έναν τρόπο που θα ανταποκρίνεται στα δεδομένα του 21ου αιώνα», κατέληξε και επανέλαβε πως προτεραιότητα παραμένει το δημόσιο Πανεπιστήμιο, «που θα έχει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία και με πρόσθετη χρηματοδότηση θα μπορεί να διευρεύνει τις συνεργασίες με κορυφαία διεθνή ιδρύματα».
ΚΚΕ: “Αιτία πολέμου”
«Πρόκληση» και «επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ το σχέδιο της κυβέρνησης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Όπως επισημαίνει ο Περισσός σε ανακοίνωσή του οι σημερινές κυβερνητικές ανακοινώσεις «χτυπούν την αξία του πτυχίου, ενισχύουν την εμπορευματοποίηση της παιδείας, ενώ η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση κρίνεται ακόμα περισσότερο από το “πορτοφόλι” κάθε οικογένειας».
«Είναι εκ του πονηρού η αναφορά της κυβέρνησης ότι με αυτό τον τρόπο, δήθεν, “καταργούνται τα τείχη” στην εκπαίδευση. Τα πραγματικά τείχη στην εκπαίδευση τα βρίσκουν μπροστά τους οι χιλιάδες νέοι και νέες που σπουδάζουν στα δημόσια πανεπιστήμια και βιώνουν καθημερινά την υποβάθμιση σπουδών και πτυχίων» αναφέρει το κόμμα.
Σημειώνει ακόμη πως το νομοσχέδιο «που παραπλανητικά τιτλοφορείται ως «ελεύθερο πανεπιστήμιο», μια «ελευθερία» υπηρετεί: την αγοραπωλησία πτυχίων, τόσο με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, όσο και με την επέκταση της εμπορευματοποίησης στα δημόσια: διπλά και κοινά πτυχία με πανεπιστήμια εξωτερικού, ξενόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα». Αυτός, σύμφωνα με το ΚΚΕ, «είναι ο λόγος της πρεμούρας της κυβέρνησης, να παρακάμψει το άρθρο 16 του συντάγματος, με αξιοποίηση του επικίνδυνου για όλα τα θέματα άρθρου 28, μέχρι να είναι δυνατή η αναθεώρησή του».
ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ: “Από το 2025 η λειτουργία των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων”
«Από την έναρξη της ακαδημαϊκής περιόδου 2025/2026 και σε κάθε περίπτωση έως το τέλος αυτής της κυβερνητικής περιόδου θα είμαστε έτοιμοι να δούμε να λειτουργούν τα παραρτήματα των ξένων ιδρυμάτων στην Ελλάδα» δήλωσε στην τηλεόραση του ALPHA TV, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης.
Εξάλλου σε ανάρτησή του για την παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Πιερρακάκης επισήμανε για τα δημόσια πανεπιστήμια ότι τους «παρέχουμε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και τους αναγκαίους χρηματοδοτικούς πόρους, για να τους αξιοποιήσουν πληρέστερα, ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά».
Αναλυτικά αναφέρει: ‘’Παρουσιάσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την ανώτατη εκπαίδευση, που θέτει τις βάσεις για την άρση του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση και απαλλάσσει τα δημόσια ΑΕΙ από περιττή γραφειοκρατία, εισάγοντας μια σειρά καινοτομιών σε αυτά.
Με το νέο σχέδιο νόμου φιλοδοξούμε να θέσουμε τις βάσεις για ακόμα πιο εξωστρεφή δημόσια Πανεπιστήμια, ενισχύοντας τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα τους ώστε να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες της χώρας στους τομείς της γνώσης, της έρευνας και της καινοτομίας.
Τα δημόσια πανεπιστήμια βρίσκονται αυτονόητα στον πυρήνα της στρατηγικής μας. Γι’ αυτό και παρέχουμε στα δημόσια ιδρύματά μας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και τους αναγκαίους χρηματοδοτικούς πόρους, για να τους αξιοποιήσουν πληρέστερα, ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά.
Ταυτόχρονα, υλοποιούμε μια πολιτική ανοιχτών οριζόντων, που θα επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, μέσα από ένα πλαίσιο αυστηρών και συνάμα λειτουργικών ποιοτικών κριτηρίων που εξασφαλίζει ότι θα προσελκύσουμε υψηλού επιπέδου πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Με τις προδιαγραφές που θέτουμε για την ίδρυση μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων εστιάζουμε στον έλεγχο ποιότητας στις μη κρατικές δομές που θα παρέχουν υπηρεσίες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, αφήνοντας πίσω μάχες οπισθοφυλακής και επιλογές κλειστών συνόρων.
Με τον τρόπο αυτό, όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι μας, αλλά και νέοι από άλλες χώρες, θα έχουν τη δυνατότητα να σπουδάζουν στην Ελλάδα, βρίσκοντας εδώ τον ακαδημαϊκό προορισμό που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τα όνειρά τους”.
Ερωτήσεις – απαντήσεις αλλά όχι στη δημοσιότητα
- Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά -μη κρατικά- πανεπιστήμια δεν δόθηκε στη δημοσιότητα παρότι το πρωί παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ωστόσο το Υπουργείο Παιδείας χθες το απόγευμα δημοσιοποίησε έναν κατάλογο με ερωταπαντήσεις τόσο για τα μη κρατικά, όσο και για τους σχεδιασμούς του για τα δημόσια Πανεπιστήμια.
- Από τις ερωταπαντήσεις του Υπουργείου Παιδείας γίνεται γνωστό μεταξύ άλλων ότι έρχεται ψηφιοποίηση και των (δημοσίων) ΑΕΙ, αλλάζει ο νόμος Κεραμέως για τον τρόπο εκλογής των διοικήσεων στα ΑΕΙ, τα Πανεπιστήμια αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την ίδρυση, συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων, προαναγγέλεται ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο θα ωφεληθεί αθροιστικά με περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, και ενισχύεται η διεθνοποίησή του.
Με γιγαντοπανό έξω από τη Βουλή απάντησαν οι φοιτητές
Ένα τεράστιο πανό τοποθέτησαν Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας έξω από τη Βουλή την ώρα που το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια παρουσιαζόταν στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Oι φοιτητές έγραφαν: ‘’Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Δεν θα διαλύσετε τις σπουδές και τη ζωή μας». Oι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας διαμηνύουν πως με κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, καταλήψεις δεν θα αφήσουν να περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο.
Ως γνωστόν σε πανελλαδική συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών το περασμένο Σάββατο 16/12 στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, με τη συμμετοχή 126 φοιτητικών συλλόγων από όλη τη χώρα, οι φοιτητές ανακοίνωσαν την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για τη διασφάλιση δημόσιων και δωρεάν σπουδών. Σύμφωνα με την κοινή εισήγηση των 126 φοιτητικών συλλόγων προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι ‘’θα βρεθούν αποφασιστικά απέναντι στο νομοσχέδιο που ετοιμάζουν, ανακοινώνοντας ότι ετοιμάζουν Γενικές Συνελεύσεις, συλλαλητήρια και καταλήψεις σχολών από το Γενάρη”.