«Συμμερίζομαι απόλυτα τις ανησυχίες που διατυπώσατε δημόσια, σχετικά με την απαράδεκτη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη Δικαιοσύνη. Το κράτος δικαίου και η διάκριση των εξουσιών είναι θεμέλιο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η Δικαιοσύνη είναι το τελευταίο καταφύγιο του Έλληνα πολίτη, ειδικά του πιο αδύναμου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε χθες με το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως «η εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι η Δικαιοσύνη εργαλειοποείται και χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για δικούς της πολιτικούς σκοπούς υπονομεύει ευθέως την ποιότητα της δημοκρατίας».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε όλους τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και όλα τα δημοκρατικά κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
«Οι ίδιοι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης να υπερασπιστούν τη δική τους, κατοχυρωμένη συνταγματικά, ανεξαρτησία, να επιτελέσουν το καθήκον τους απερίσπαστοι και χωρίς να υποκύπτουν σε καμία πολιτική πίεση» συνέχισε και πρόσθεσε: «Καλώ προσωπικά τον πρωθυπουργό να σταματήσει να αποδέχεται συμπεριφορές υπουργών του τις οποίες δεν καταδικάζει, συμπεριφορές που στοχοποιούν ευθέως και ονομαστικά λειτουργούς και δημιουργούν πρωτοφανές προηγούμενο στη λειτουργία της δημοκρατίας. Βρισκόμαστε σε έναν ολισθηρό δρόμο υπονόμευσης των θεσμών στην πατρίδα μας. Αυτός ο ολισθηρός δρόμος θα πρέπει να σταματήσει. Και θα σταματήσει με συνεργασία όλων των εμπλεκομένων».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει να συζητήσουμε και για συνταγματικές αλλαγές για τη λειτουργία της δικαιοσύνης, ενώ κλείνοντας επανέλαβε το μείζον, όπως είπε, «την υποχρέωσή μας να υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου και τη διάκριση των εξουσιών».
«Δεν γίνεται στην Ελλάδα του 2019 να λέγονται και να ακούγονται πράγματα που δεν ακούγονται σε μια ευνομούμενη χώρα του δημοκρατικού κόσμου», υπογράμμισε.
Αναλυτικά η δήλωσή του προέδρου της ΝΔ:
«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα και που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας. Και θέλω να σας πω ότι συμμερίζομαι -και συμμεριζόμαστε ως Νέα Δημοκρατία- απόλυτα τις ανησυχίες τις οποίες για ακόμη μια φορά διατυπώσατε δημόσια σχετικά με την απαράδεκτη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στα τεκταινόμενα της Δικαιοσύνης.
Το κράτος δικαίου και η διάκριση των εξουσιών αποτελούν θεμέλια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Η δε Δικαιοσύνη αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο οποιουδήποτε Έλληνα πολίτη, ειδικά των πιο αδύναμων. H εντύπωση η οποία μπορεί να δημιουργείται ότι η Δικαιοσύνη εργαλειοποιείται, ότι χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για να προωθήσει τους δικούς της πολιτικούς σκοπούς, υπονομεύει ευθέως την ποιότητα της δημοκρατίας μας.
Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, καλούμε όλους τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης αλλά και όλα τα δημοκρατικά κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Οι ίδιοι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, πρώτα απ’ όλα, να υπερασπιστούν τη δική τους συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία. Να επιτελέσουν το καθήκον τους απερίσπαστοι, χωρίς να δέχονται και χωρίς να υποκύπτουν σε κανενός είδους πολιτική πίεση.
Καλούμε, επίσης, για ακόμα μια φορά την κυβέρνηση, και προσωπικά καλώ τον πρωθυπουργό να σταματήσει να αποδέχεται συμπεριφορές υπουργών του -τις οποίες δυστυχώς δεν καταδικάζει- οι οποίες στοχοποιούν ευθέως και ονομαστικά δικαστικούς λειτουργούς και δημιουργούν ένα πρωτοφανές προηγούμενο στη λειτουργία της δημοκρατίας μας.
Δυστυχώς, βρισκόμαστε σε έναν ολισθηρό δρόμο υπονόμευσης των θεσμών στην πατρίδα μας. Αυτός ο ολισθηρός δρόμος θα πρέπει να σταματήσει. Θα πρέπει να σταματήσει με συλλογική αντίδραση όλων των εμπλεκομένων: των λειτουργών της δικαιοσύνης αλλά και των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου ώστε να πουν επιτέλους ένα μεγάλο “όχι” σε αυτές τις πρακτικές.
Ως προς τα υπόλοιπα ζητήματα τα οποία σας αφορούν και τα οποία αφορούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, τα έχουμε συζητήσει στο παρελθόν θα μας δοθεί και σήμερα η ευκαιρία να τα συζητήσουμε και πάλι. Όπως θα συζητήσουμε -μιας και είναι εξαιρετικά επίκαιρο το ζήτημα- και τις προτάσεις τις δικές σας και τις προτάσεις τις δικές μας για τις συνταγματικές παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν στα κεφάλαια που αφορούν στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
Αλλά θα κλείσω επαναλαμβάνοντας το μείζον: την υποχρέωσή μας να υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου και τη διάκριση των εξουσιών. Δεν γίνεται στην Ελλάδα του 2019 να λέγονται και να ακούγονται πράγματα τα οποία δεν ταιριάζουν σε μια ευνομούμενη δημοκρατική χώρα του δυτικού κόσμου.
Και πάλι σας ευχαριστώ πάρα πολύ που είστε εδώ σήμερα και θα χαρώ να έχουμε μια ουσιαστική συζήτηση».