Μητσοτάκης - Φώφη ΚΕΔΕ

Τη δέσμευσή του ότι δεν θα επιτρέψει να γίνουν οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με απλή αναλογική και ότι θα επαναφέρει το ισχύον σύστημα, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κοινό συνέδριο της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.

Αν οι αυτοδιοικητικές εκλογές γίνουν με απλή αναλογική, υποστήριξε, θα διαλυθεί το βασικό κύτταρο της κοινωνίας, καθώς θα οδηγήσει σε ακυβερνησία και θα πλήξει τον θεσμό της αυτοδιοίκησης.

«Οι εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική γιατί η κυβέρνηση θα συντριβεί στις ευρωεκλογές και θα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές πριν από τις αυτοδιοικητικές» συνέχισε.

Όπως είπε «οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν μπορούν να γίνουν μαζί με τις βουλευτικές εκλογές. Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι δεν μπορούν να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές, αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τις βουλευτικές εκλογές. Η αποδοχή ότι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 σημαίνει ότι οι εθνικές εκλογές θα έχουν γίνει νωρίτερα και η κυβέρνηση θα έχει ηττηθεί».

Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα επαναφέρει αμέσως τον ισχύοντα νόμο και θα ανοίξει διάλογο με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για τη βελτίωσή του στη συνέχεια.

«Με τις κάλπες και τα εκλογικά συστήματα παίζουν όσοι φοβούνται την ετυμηγορία του λαού.

Εμείς αντιμετωπίζουμε την Αυτοδιοίκηση σαν την πρώτη βαθμίδα της δημοκρατίας που συμβάλλει στον στόχο της ανάπτυξης» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και, απευθυνόμενος προς τους δημάρχους και περιφερειάρχες, πρόσθεσε ότι «η κεντρική πολιτική σκηνή επιδεικνύει καχυποψία, ακόμη και εχθρότητα προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Είσαστε όμηροι ενός συγκεντρωτικού κράτους που σας στερεί το οξυγόνο».

Ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό, που δεν ήταν στο συνέδριο, και στην κυβέρνηση ανέφερε ότι «η κυβέρνηση αντί να θέσει ένα σχέδιο για την αναδιοργάνωση της αυτοδιοίκησης προτίμησε μισόλογα και επέλεξε την αυτοδιοίκηση σαν πεδίο για κομματικούς τακτικισμούς.

Θέλει να σας χρησιμοποιήσει για τα σχέδιά της και τους στόχους της. Δεν έχει ερείσματα στην αυτοδιοίκηση και θέλει να προκαλέσει τη μέγιστη δυνατή αναστάτωση, αλλοιώνοντας το εκλογικό σύστημα και παίζοντας με τον χρόνο των εκλογών».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης και μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση.

 

Διαφωνεί και η Φώφη

Την αντίρρησή της για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην αυτοδιοίκηση, με αιχμή την καθιέρωση της απλής αναλογικής, χωρίς ευρύτερες μεταρρυθμίσεις κι αρμοδιότητες, εξέφρασε από το βήμα του κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ, η Φώφη Γεννηματά, από όπου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ταχθεί κατά της απλής αναλογικής.

«Οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση εκθέτουν την απλή αναλογική και συκοφαντούν τον “Κλεισθένη”» ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, ολοκληρώνοντας την ομιλία της, ενώ προηγουμένως τόνισε:  «Αν ερχόμαστε αποσπασματικά πρώτα να εξαγγέλλουμε τι θα γκρεμίσουμε, για παράδειγμα τον «Καλλικράτη», και στη συνέχεια να προτείνουμε αλλαγές εκλογικών νόμων με στόχο την ενίσχυση των κομματικών μας ερεισμάτων στο χώρο, τότε βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο».

Η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μόνη αρχή την εργαλειακή αντίληψη για τους θεσμούς συμμετοχικής δημοκρατίας, τους οποίους, όπως υποστήριξε, «τους θεωρεί κάστρα προς κατάληψη και επιδιώκει συμμαχίες χωρίς αρχές και στόχους, στο όνομα της συναλλαγής και της αύξησης της κομματικής επιρροής. Δεν είναι αυτή η ανάγκη του θεσμού και του τόπου. Δείτε για παράδειγμα την απλή αναλογική που προτείνει στους ΟΤΑ. Χωρίς ανακατανομή εξουσιών, διαλύει κάθε δυνατότητα άσκησης τοπικής εξουσίας και τους μετατρέπει σε χώρο συναλλαγής και παραλυτικής ισορροπίας.  Ας σκεφτούμε τι σημαίνει για τους δημότες, η αδυναμία να παίρνονται αποφάσεις για να προχωρήσουν έργα συντήρησης τοπικών υποδομών ή για να εφαρμοστούν οι αναγκαίες προνοιακές και κοινωνικές πολιτικές».

Η κ. Γεννηματά διαφώνησε και με τη χρονική μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον θεσμό ως περίπου κινητή εορτή, σύμφωνα με τις ανάγκες της.

Ξεκαθάρισε εμφατικά ότι συνιστά κουτοπονηριά καθώς θεωρεί ότι αυτό είναι πρόκριμα επαναφοράς του εκλογικού νόμου για τις εθνικές εκλογές. «Νομίζω ότι είναι χάσιμο χρόνου» υπογράμμισε.

Υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» καθώς, όπως είπε, αποτέλεσε βάση για μια αυτοδιοίκηση με λόγο και ρόλο, με αρμοδιότητες και πόρους, βασικό πυλώνα για την υπέρβαση της κρίσης, την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας, την κοινωνική συνοχή, τη διεύρυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής.

Επέκρινε την κυβέρνηση πως αντιμετώπισε τη μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη” ως «μνημονιακό θεσμό» και γι’ αυτό εγκαταλείφθηκε στην τύχη του, ενώ σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων οδήγησε σε αφαίρεση αρμοδιοτήτων και πόρων και σε διόγκωση της γραφειοκρατίας.

«Τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει μια νέα νομοθετική παρέμβαση. Λέει πολλά για “δημοκρατία”, για “διαφάνεια”, αλλά νόμο δεν έχουμε δει ακόμη. Ουσιαστικά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αλλάξουν το σύστημα εκλογής των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων. Θα με ρωτήσει κάποιος. Και αυτό είναι κακό;

»Απαντώ ευθέως. Το ζητούμενο είναι να στηρίξουμε τον θεσμό και όχι να του προσθέσουμε νέα προβλήματα, οδηγώντας στην αποδυνάμωσή του. Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος απαιτεί ευρύτερες αλλαγές για την αναβάθμιση των θεσμών και οπωσδήποτε συναινέσεις» υπογράμμισε.