Μητσοτάκης Λιβύη
Από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης

Τη σπουδαιότητα ακύρωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου τόνισε από τη Λιβύη ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης, έστειλε σαφές μήνυμα από την Τρίπολη μετά το τέλος της επίσημης επίσκεψης του στη χώρα, κάνοντας σαφές ότι η «γεωγραφία καθορίζει το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων, και όχι οι τεχνητές γραμμές που κάποιοι τραβούν σε χάρτες».

«Για εμάς, πολύ σημαντικό είναι η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ, όπως ρητά έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός για να συνεχίσει επισημαίνοντας:

«Κατά συνέπεια, χαιρετίζω τη διάθεσή σας να μπορούμε να συζητήσουμε απευθείας και διμερώς ζητήματα που αφορούν την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών -ως οφείλουμε να κάνουμε ως γειτονικές χώρες- και να συνεχίσουμε μια συζήτηση η οποία διεκόπη το 2010. Πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί την πυξίδα με την οποία φιλικά κράτη λύνουν τέτοιου είδους διαφορές».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μεταβατικής Κυβέρνησης της Λιβύης Abdul Hamid Dbeibeh, επισήμανε, τη σπουδαιότητα της ελληνικής πρεσβείας στη χώρα, που προηγείται του ανοίγματος προξενείου.

«Ευελπιστούμε στη βελτίωση των σχέσεων μας, ειδικά στον εμπορικό τομέα», είπε ο Λίβυος πρωθυπουργός. Ως προς τις σχέσεις Λιβύης-Τουρκίας, ο κ. Dbeibeh σημείωσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία των δύο χωρών πρέπει να είναι επωφελής.

«Η Λιβύη φροντίζει τα συμφέροντα του λαού της, όπως κάθε χώρα» είπε, για να προσθέσει: «Ενθαρρύνουμε τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας και Λιβύης-Τουρκίας για τον καθορισμό ΑΟΖ των κρατών για να συνεχιστεί η συνεργασία των χωρών της ανατολικής Μεσογείου». Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για τη «διπλή επανεκκίνηση», τόσο της Λιβύης αλλά και των διμερών σχέσεων. Όπως είπε, αποδέχθηκε την πρόσκληση και ταξίδεψε για πρώτη φορά στη χώρα για έναν βασικό σκοπό: Να αναδείξει την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη ως ορόσημο της δυναμικής επανεκκίνησης των ελληνολιβυκών σχέσεων.

Λιβύη
Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι Λίβυοι στον Έλληνα πρωθυπουργό

«Είναι καιρός, νομίζω, να μείνουν πίσω μας όσα δοκίμασαν τις σχέσεις μας το προηγούμενο διάστημα» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει:

«Οι εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας μπορεί να περιόρισαν τις οικονομικές μας σχέσεις. Όμως, στην πραγματικότητα, η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Λιβύη ουδέποτε διακόπηκε. Και, σήμερα, που η πολιτική κατάσταση στη χώρα σταθεροποιείται, το ενδιαφέρον αυτό αναζωπυρώνεται. Με τον κ. Πρωθυπουργό -και με την ομάδα του, με τους Υπουργούς του- συζητήσαμε τις προοπτικές συνεργασίας μας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, οι θαλάσσιες μεταφορές, η υγεία. Αλλά υπάρχουν και άλλα πεδία, όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, όπου επίσης μπορούν να γίνουν πολλά.

Πρωταγωνιστεί, ασφαλώς και η πλήρης αποκατάσταση της ενεργειακής μας συνεργασίας. Που, μάλιστα, θα μπορούσε να επεκταθεί και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, όπου σήμερα διαμορφώνονται εξαιρετικές ευκαιρίες για δημόσιες και για ιδιωτικές επενδύσεις

Όπως, βέβαια, παραδοσιακός μας δεσμός είναι κι αυτός της άμυνας και της ασφάλειας. Κύριε Πρωθυπουργέ, περισσότεροι από 280 Λίβυοι αξιωματικοί έχουν αποφοιτήσει τις τελευταίες δεκαετίες από τις σχολές των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ενώ στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής έχουν εκπαιδευτεί και εκπαιδεύονται στελέχη της Λιβυκής Ακτοφυλακής κάτι το οποίο αποκτά και ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία καθώς η ακτοφυλακή σας πρωταγωνιστεί στην ανάσχεση μεταναστευτικών ροών. Συνεπώς και εδώ η συνεργασία μας έχει ισχυρές ρίζες και έχει και ευρύ μέλλον».