Διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα έλαβε χθες το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα, Mohamed Younis Menfi, γεγονός που πυροδότησε αντιδράσεις από την πλευρά της Λιβύης και της Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται ότι στον Λίβυο πρέσβη είχε δοθεί προθεσμία έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης για να παραδώσει στο Υπουργείο Εξωτερικών το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.
Ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας, επιβεβαίωσε χθες πως την ερχόμενη Τετάρτη ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης θα βρίσκεται στην Αθήνα.
Μητσοτάκης: «Περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης με την Τουρκία»
Παρά την ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης, υπογράμμισε χθες το μεσημέρι από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.
«Τα κείμενα που επικαλείται η Άγκυρα για θαλάσσιες ζώνες, δεν παράγουν νομικό αποτέλεσμα. Είναι ανιστόρητα και αγεωγράφητα καθώς καταργούν ελληνικά νησιά, ενώ οδήγησαν και την Τουρκία σε πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση.
Ακόμα και εντός ΝΑΤΟ, που πάντα τηρούσε ίσες αποστάσεις, ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση γείτονος χώρας, με πρώτο τον πρόεδρο Μακρόν που έθεσε φραγμό στην επιθετικότητα της γείτονος», είπε.
«Προετοιμαζόμαστε και εμείς προφανώς για τα επόμενα βήματά μας. Χθες μόνοι τους ενέκριναν ένα χαρτί που έγραψαν μόνοι τους. Δεν το αναγνωρίζει κανείς και δεν σημαίνει τίποτα. Είναι παράνομο, αλλά και δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να μην ισχύσει» πρόσθεσε.
«Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης έχει ήδη εκφράσει στον ΟΗΕ την κάθετη διαφωνία του για τη συμφωνία που υπέγραψε ο Λίβυος πρωθυπουργός. Η Λιβύη δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, οπότε δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνία.
Πολύ σημαντική η επίσκεψη. Εκτιμώ ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει» είπε. Λίγη ώρα νωρίτερα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, μεταξύ άλλων υπογράμμιζε ότι είναι απαραίτητη η σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖA αναφέρει, μεταξύ άλλων «αντί λοιπόν να παριστάνει τον θιγμένο, ας απαντήσει επί της ουσίας σε έστω ένα από τα καίρια ζητήματα που έχει θέσει η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως έχει χρέος να κάνει, όταν διαπιστώνει έλλειψη εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο».
Πυρά από Λιβύη και Τουρκία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μοχάμεντ Σιγιάλα δήλωσε χθες ότι η απόφαση της Ελλάδας να απελάσει τον Λίβυο πρεσβευτή είναι απαράδεκτη.
«Η κίνηση είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Σιγιάλα. Η Ελλάδα δεν έχει διπλωματική αντιπροσωπεία στη Λιβύη, αλλά η Λιβύη θα είχε ανταποδώσει την κίνηση αν είχε, είπε.
Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καταδίκασε την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει τον Λίβυο πρέσβη της Αθήνας «persona non grata» και να του ζητήσει να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε 72 ώρες.
«Η απέλαση ενός πρέσβη απλά και μόνο λόγω της συμφωνίας που υπογράψαμε δεν είναι ώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία. Είναι εξωφρενικό» είπε ο κ. Τσαβούσογλου.