ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ

Στην εφ’όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι έχει στείλει επιστολή στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα στη σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη. Και τόνισε ότι η χώρα μας θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία για τη Λιβύη αν δεν προβλέπει την ακύρωση του μνημονίου της με την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία απομονώνεται και γι’ αυτό προκαλεί, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες. Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό παραδέχθηκε ότι αν γνώριζε όσα ξέρει σήμερα προ εξαμήνου, δεν θα είχε καταργήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ωστόσο τόνισε ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τις δομές θα προχωρήσει παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται.

Τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι στην εκκένωση των καταλήψεων στο Κουκάκι, με τη ρίψη τσιμεντόλιθων εναντίον των αστυνομικών διαπράχθηκαν κακουργήματα, ενώ προανήγγειλε ως πιθανή την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021, ενώ θα αρχίσει να μειώνεται από φέτος.

Θα υπάρχει στήριξη από τις ΗΠΑ σε περίπτωση θερμού επεισοδίου. Το θέμα είναι να μην φτάσουμε εκεί. Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες. Σε δύο εβδομάδες θα δω τον κ.Μακρόν που έχει δείξει έμπρακτη στήριξη στην Ελλάδα. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε να διαχειρισθούμε δύσκολη και έντονα κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο, αλλά μπορούμε να διαχειρισθούμε.

Υπάρχει παρέμβαση από τις ΗΠΑ. Δεν μας επιβάλλουν καμία διαμεσολάβηση, ξέρουμε να χειριστούμε την Τουρκία. Τακτικές επικοινωνίες και επαφές Αμερικανών αξιωματούχων στην περιοχή υπήρχαν και θα υπάρχουν.  Για το θέμα της Λιβύης εμείς είπαμε ότι η Τουρκία υπογράφει παράνομη συμφωνία και παράνομα στέλνει στρατεύματα.

Για τη συνάντηση με τον Τραμπ και αν γνώριζε τι γίνεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας: Αμερική δεν είναι μόνο ο Τραμπ. Μπορούμε να μιλήσουμε ανά πάσα στιγμή, έχω καλή προσωπική σχέση με τον Μάικ Πομπέο, υπάρχει διακομματική στήριξη από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Το είδαμε και με την ψήφιση του East Med Act. Είχα συναντήσει και στο Λονδίνο τον πρόεδρο Τραμπ, είχαμε μια καλή χημεία.