Το όραμά του για τη χώρα παρουσίασε από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι έχει υπογράψει ένα τέταρτο, πολύ σκληρό Μνημόνιο, αλλά και για το ότι είναι απόλυτα υπεύθυνη για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς των 360 ευρώ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε τις μεταξύ άλλων τις προτάσεις και τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας στους τομείς της επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης και της οικονομίας, ενώ αναφέρθηκε επίσης στις πιθανότητες συνεργασιών με άλλα κόμματα, όπως επίσης και στον τρόπο διακυβέρνησης του ως επόμενου πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε ακόμα για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20%, αλλά και για σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε πως η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει δεσμευθεί απέναντι στους εταίρους για ακόμα σκληρότερα μέτρα και για πρόσθετη μείωση των συντάξεων, τονίζοντας πως ο ίδιος θα καταφέρει να πετύχει καλύτερους οικονομικούς δείκτες, διότι θα πείσει τους εταίρους πως οι λύσεις στην οικονομία δεν έρχονται μέσω περικοπών που υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μέσω δομικών μεταρρυθμίσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκ νέου στη «γενιά των 360 ευρώ», λέγοντας πως η κυβέρνηση ανέχεται τις συμβάσεις ελαστικής απασχόλησης. Από την πλευρά του υποσχέθηκε δε ότι η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα καθιερώσει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Ο Κυριάκος Μητσοράκης υποστήριξε πως οι ιδιωτικές επενδύσεις αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, τονίζοντας πως θα εφαρμόσει ένα απλοποιημένο αδειοδοτικό πλαίσιο.
«Δεν φοράω τη μία το κοστούμι του επενδυτή και την άλλη το αμπέχονο του διαδηλωτή» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνοντας ευθείες βολές ενάντια στη διπολική στάση που τηρεί συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφορικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές, υποστήριξε πως αυτή δεν έγινε με καθαρό τρόπο, αφού δεν θα χρειάζονταν αντίμετρα. Όπως τόνισε ο ίδιος, αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέκοπτε την πορεία της χώρας, μια καθαρή έξοδος στις αγορές θα είχε επιτευχθεί χωρίς αντίμετρα ήδη από το 2015.
Όπως είπε «κάποιοι θέλουν να ξεχάσουμε τι έγινε στο πρώτο εξάμηνο του 2015, ότι λόγω των εκλογών δεν θα τους κυνηγάει το αποτύπωμα της πολιτικής τους. Αυτή η περιπέτεια μας στοίχισε δύο μνημόνια».
Για το χρυσωρυχείο στις Σκουριές είπε ότι η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας θέλει την επένδυση και σημείωσε ότι το θέμα έγινε αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν 2.500 θέσεις εργασίας. «Κάποιοι θέλουν να εξασφαλίσουν εχέγγυα αριστεροσύνης απέναντι στις συνιστώσες τους» υποστήριξε.
Στα θέματα της Παιδείας, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι πρέπει να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος και να επιτραπούν μη κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια.
«Οι νόμοι Μπαλτά, Φίλη, Γαβρόγλου, θα καταργηθούν» είπε για μία ακόμη φορά.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η αλλαγή προσέγγισης της Νέας Δημοκρατίας στα πανεπιστήμια θα ξεκινήσει από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ό
πως είπε, δεν θέλει να βλέπει την εικόνα ρύπανσης που παρουσιάζουν τα δημόσια πανεπιστήμια και για το λόγο αυτό δεν θα υπάρχουν πλέον αφίσες της ΔΑΠ στα πανεπιστήμια.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον εαυτό του έναν μετριοπαθή φιλελεύθερο πολιτικό και ανέφερε πως «ο κ. Τσίπρας επέλεξε να συνεργαστεί με τον κ. Καμμένο που κινείται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας».
Στην ερώτηση εάν μετεκλογικά η ΝΔ θα μπορούσε να συνεργαστεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες η απάντησή του ήταν μονολεκτική: «Όχι».
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι στις επόμενες εκλογές θα υπάρξει πλειοψηφία ώστε να αποφευχθεί νέα αναμέτρηση με απλή αναλογική.
«Ο εκλογικός νόμος θα ξαναλλάξει» είπε και σε περίπτωση που το κόμμα του δεν θα έχει πλειοψηφία 200 εδρών για άμεση αλλαγή διευκρίνισε ότι θα προτείνει ένα νέο και καινοτόμο εκλογικό σύστημα με στοιχεία ενισχυμένης αναλογικής που όμως δεν θα είναι απλή αναλογική.
Προανήγγειλε δε αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος.
Υποσχέθηκε αλλαγές, μειώσεις φόρων και επενδύσεις
Ο πρόεδρος της ΝΔ αποφεύγοντας να δεσμευτεί για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και τις ρήξεις που μπορεί να επιφέρουν αυτές ακόμα και στο ίδιο του το κόμμα, παρουσίασε ένα γενικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες για το πού θα βρει τα χρήματα για να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, τους φορολογικούς συντελεστές ή τι θα περιλαμβάνει η ρήτρα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης που θα προτείνει στους εταίρους. Παράλληλα, στην ομιλία του από το Βελλίδειο στο συνεδριακό κέντρο δεν έκανε καμία αναφορά στους συνταξιούχους και τις μειωμένες συντάξεις τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι οι επενδύσεις και οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν επιθυμεί την ιδιωτική επιχειρηματικότητα: «Εμείς δεν ανακαλύψαμε τώρα τις επενδύσεις. Εγώ δεν φοράω το κοστούμι του επενδυτή και την άλλη το αμπέχονο του διαδηλωτή».
Απαντώντας στην κυβέρνηση που τον κατηγόρησε χθες πως θα φέρει νέο μνημόνιο, απάντησε πως «το 4ο μνημόνιο βρίσκεται ήδη στην χώρα και φέρει τις υπογραφές του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου. Έχουν υπογράψει μέτρα 5,1 δισ. για μετά το τέλος του προγράμματος». Συγκεκριμένες απαντήσεις απέφυγε να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο για την ανανέωση του κόμματος του όσο και σχετικά με τον ποιον θα κυβέρνηση, τονίζοντας πως στα δύο θέματα «θα υπάρξουν εκπλήξεις».
Παρείχε πλήρη στήριξη στον Αδωνι Γεωργιάδη σημειώνοντας πως οι απόψεις του δεν είναι ακραίες. «Ο Αδωνις Γεωργιάδης είναι δική μου επιλογή. Μπορεί καμιά φορά να έχει πει και καμιά κουβέντα παραπάνω αλλά σε όλους μας έχει συμβεί αυτό».
“Η ΝΔ δεν έχει ταξικό πρόσημο και η αλληλεγγύη αποτελεί προϋπόθεση για μια συνεκτική κοινωνία. Για εμάς μία πολιτική αλληλεγγύης είναι πάνω από όλα η δημιουργία θέσεων εργασίας, δεν είναι τα επιδόματα που κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Να δημιουργήσουμε νέες δουλειές μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις, Αυτό σημαίνει σήμερα κοινωνική πολιτική. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ήταν
Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση πως “θεωρούν ότι επειδή μεσολάβησαν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου δε θα τους κηνυγάει η πολιτική τους. Η αλήθεια είναι ότι μας κόστισαν δύο μνημόνια. Οι Ελληνες αισθάνονται ότι βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι τον Ιανουάριο του 2015.
Αναφερόμενος στο συμβάν της μαζικής αντιγραφής στο Πανεπιστήμιο που προκάλεσε σάλο και πολιτικές αναταράξεις σε ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, ο κ.Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως είναι “απαράδεκτες οι πρακτικές αντιγραφής στα πανεπιστήμια εξ ου και η αντίδραση της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ. Δε διανοούμαστε ότι φοιτητικές παρατάξεις που εκπροσωπούν τη ΝΔ θα ενθαρρύνουν τέτοιες συμπεριφορές.
Πρέπει να αλλάξει ο ρόλος των φοιτητικών παρατάξεων. Δεν είναι δουλειά τους να μετέχουν στη διοίκηση των πανεπιστημίων. Από αυτή γεννήθηκαν οι πελατειακές σχέσεις. Αυτά τα αφήνουμε πίσω μας. Στη δική μας φιλοσοφία δεν συμμετέχουν οι φοιτητές στην εκλογή πρυτάνεων. Η ΔΑΠ δεν έχει λογο να συμμετέχει σε φοιτητικές εκλογές που αφορούν στους λίγους και αποξενώνουν τους πολλούς. Να δοθεί έμφαση στη δημιουργία φοιτητικού συμβουλίου στο οποίο θα συμμετέχει η ΔΑΠ αλλά με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Δεν θέλω να ξαναδώ αφίσα της ΔΑΠ σε κανένα πανεπιστήμιο. Πρέπει να επιτρέπονται και μη κρατικά και ιδιωτικά ΑΕΙ στη χώρα. Οτιδήποτε άλλο είναι στρουθοκαμηλισμός. Δεν μπορούμε να αγνοούμε ότι 60 χιλιάδες φοιτητές φεύγουν στο εξωτερικό. Ομως η έμφαση εξακολουθεί να δίνεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Μέχρι να φτιαχτούν ιδιωτικά ΑΕΙ.
Οσον αφορά στην πολυθρύλητη “ανανέωση” του πολιτικού τοπίου, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί πως “από την πρώτη μέρα που εκλέχθηκα πρόεδρος της ΝΔ υλοποιώ ανανεώση του κόμματος σε ιδέες, προτάσεις και πρόσωπα. Στο ανοιχτό μητρώο στελεχών ο καθένας μπορεί να κάνει αίτηση. Εχουμε κάνει πάνω από 1300 συνεντεύξεις ανθρώπων που στο παρελθόν δε θα προσέγγιζαν έναν πολιτικό οργανισμό.
Σχετικά με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας το 2020, θεωρεί πως βρίσκεται “πολύ μακριά το ερώτημα πώς θα διασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξουν νέες κάλπες μετά τις επόμενες εκλογές. Παρόλα αυτα είναι πάγια η άποψή μου για αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών.
“Εμείς δεν κάνουμε καταστροφική αντιπολίτευση. Παράδειγμα, εγώ ζητώ από τους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα, δε τους λεω ότι θα τους πετάξω έξω. Στηρίζω την προοπτική της οικονομίας και της χώρας. Εχουμε ψηφίσει μεταρρυθμίσεις που θεωρούμε σωστές. Αλλά δεν πρόκειται χάριν μίας δήθεν συναίνεσης να συμφωνήσουμε με πολιτικές όπου διαφωνούμε κάθετα.
Εγώ δεν κανω αντιπολίτευση καμμένης γης. Ο πρωθυπουργός ήταν που ενθάρρυνε το κίνημα “Δεν Πληρώνω”. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είπε πριν από 30 χρόνια ότι το πραγματικό δίλημμα της χώρας μας είναι “μπροστά ή πίσω” κι όχι “αριστερά ή δεξιά” και αυτό έχει και σήμερα βάση. Δεν με ενδιαφέρει τι ψήφισαν οι συμπολίτες μας. Το κάλεσμά μας σπάει τα όρια τα παραδοσιακά της κεντροδεξιάς. Ειμαι βέβαιος ότι θα μας ψηφίσουν και συμπολίτες που ψηφίζουν ΝΔ για πρώτη φορά”.
Οσον αφορά στην παράλειψη της αναφοράς του ονόματος του Αλέξη Τσίπρα στις σαββατιάτικες δηλώσεις του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως “μίλησα χθες 63 λεπτά και θα μπορούσα να μιλήσω άλλα τόσα, γιατί έχω πολλά να πω για το σχέδιό μου για τη χώρα. Θελω να μιλήσω για το μέλλον, όχι για το παρελθόν. Θα έχω αρκετές ευκαιρίες να ασκήσω κριτική στον κ. Τσίπρα. Οι πολίτες άλλωστε γνωρίζουν το αποτύπωμα της πολιτικής του. Από εμένα περιμένουν να τους πείσω ότι έχω σχέδιο για τη χώρα, ότι έχω ομάδα. Για αυτό δε μίλησα χθες για τον κ. Τσίπρα. Θέλω να κοιτάω μπροστά και όχι πίσω”.
Οσον αφορά στο κατά πόσο διεκδικεί την αυτοδυναμία, ο αρχηγός της Ν.Δ. λέει: “Η ΝΔ διεκδικεί το καλύτερο δυνατό ποσοστό. Και σε περίπτωση που είναι αυτοδύναμη, πάλι θα επιχειρήσει να πετύχει διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία με διάθεση ευρύτερης συνεννόησης πάνω σε μία σειρά σημαντικά ζητήματα. Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ δε συμπεριλαμβάνεται στα κόμματα με τα οποία επιζητώ να συνεννοηθώ την επόμενη ημέρα”.
ΣΥΡΙΖΑ: “Αδιόρθωτος, ρίχνει μπαλοθιές”
Σε υψηλούς τόνους σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, αναφέροντας ότι «δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τον ακραία νεοφιλελεύθερο και ξεδιάντροπα λαϊκιστή κ. Μητσοτάκη».
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ο κ. Μητσοτάκης παραμένει σταθερά αδιόρθωτος», σημειώνοντας: «Αφού επί δύο χρόνια ζητούσε επίμονα εκλογές (!), που φυσικά δεν του “βγήκαν”, σήμερα πιστεύει ότι η ελληνική κοινωνία θα στηρίξει τις ακραία νεοφιλελεύθερες θέσεις του που απευθύνονται στην κρατικοδίαιτη ολιγαρχία. Δηλαδή την ελίτ που έφερε τη χώρα στη χρεοκοπία».
Υπογραμμίζει επίσης ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για νέο, τέταρτο μνημόνιο, διέπρεψε, για μια ακόμα φορά στο ρόλο του ως πλασιέ επιχειρηματικών συμφερόντων, επέδειξε τη μέγιστη δυνατή προθυμία του στις πιο ακραίες απαιτήσεις των δανειστών, ενώ απέτυχε να πάρει αποστάσεις από την ακροδεξιά καλύπτοντας και πάλι τον αντιπρόεδρό του κ. Γεωργιάδη».
«Και βέβαια», σημειώνει επιπρόσθετα ο ΣΥΡΙΖΑ «ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έδωσε καμία απάντηση για τα σημερινά δημοσιεύματα (Documento, rpntv.gr) αφού πρώτα δεν άφησε κανένα περιθώριο για ερώτηση σχετικά με το επίμαχο ζήτημα της αποπληρωμής των δανείων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ της ΝΔ».
«Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τον ακραία νεοφιλελεύθερο και ξεδιάντροπα λαϊκιστή κ. Μητσοτάκη» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το υπουργείο
«Είναι εμφανής ο στόχος του κ. Μητσοτάκη, να απαξιωθεί πλήρως ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης και να αρχίσει η ιδιωτικοποίησή της», ανέφερε το Υπουργείο Παιδείας με αφορμή τις αναφορές στην ομιλία του προέδρου της Ν.Δ. στη ΔΕΘ για την παιδεία.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης «επιχείρησε να παρουσιάσει το μη σχέδιό του για την παιδεία με μπαλοθιές».
«Παρότι είχε υποσχεθεί να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο για το Λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δεν είπε λέξη και προτίμησε τον εύκολο δρόμο των αφορισμών και των αποσπασματικών εξαγγελιών. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αναβάθμιση του Λυκείου και η σιωπή του κ. Μητσοτάκη δείχνει είτε ότι αγνοεί το αίτημα για αναβάθμιση του Λυκείου είτε ότι δεν έχει να πει κάτι ουσιαστικό. Και στις δύο περιπτώσεις, όπως έγινε σαφές και με τις δηλώσεις του τις τελευταίες μέρες, φαίνεται να έχει μία ανησυχητική άγνοια για τα προβλήματα της Παιδείας» προστίθεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Εξάλλου, το Υπουργείο σχολίασε ότι τα όσα ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης δείχνουν το στίγμα των προθέσεών του, ότι «όλα υπόκεινται στους νόμους της αγοράς και οι «πελάτες» θα πρέπει να το γνωρίζουν».
«Προχθές καλούσε τους καθηγητές πανεπιστημίου να γίνουν επιχειρηματίες. Χθες ανακοίνωνε ότι τα σχολεία θα γίνουν επιχειρηματικές μονάδες. Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί υπήρξε τόση μεγάλη αντίδραση από τη Ν.Δ. σε κάθε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, μιας και η φιλοσοφία των νομοσχεδίων ήταν να σταματήσει η απορρύθμιση και να καθιερωθούν ακαδημαϊκοί κανόνες» καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου.