Την Παναγία Σουμελά Βερμίου και την Τήνο επισκέφθηκαν, για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντίστοιχα.
Ο κ. Παυλόπουλος προσήλθε στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά προκειμένου να παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία και τη λιτανεία της εικόνας της Παναγίας, που αποτελεί ιερό προσκύνημα του Ποντιακού Ελληνισμού.
O πρόεδρος απέστειλε μήνυμα προς την Τουρκία με αφορμή και τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Οι Έλληνες, αποφασισμένοι και ενωμένοι, έχουν χρέος να αγωνιστούν, αφενός «για να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου» και αφετέρου «για ν’ αναγκαστούν οι θύτες να εκφράσουν τουλάχιστον μια «ταπεινή συγγνώμη», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο μνημόσυνο που τελέστηκε για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων, στις εκδηλώσεις εορτασμού της Κοίμησης της Θεοτόκου, στον Ιερό Ναό της Παναγίας Σουμελά, στο όρος Βέρμιο, στην Καστανιά Ημαθίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι ο φετινός εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά του Βερμίου αποκτά έναν «ιδιαίτερο, λαμπρό, εθνικό συμβολισμό», λόγω της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, την οποία, όπως υπογράμμισε, η ελληνική πολιτεία επισήμως μνημονεύει και αποδίδει (ν. 2193/1994) τις δέουσες τιμές στην μνήμη των θυμάτων. Ιδιαίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις ιστορικές υποχρεώσεις για το ελληνικό έθνος με αφορμή την επέτειο.
«Τούτο το Μνημόσυνο αποκτά φέτος ακόμη μεγαλύτερες ιστορικές διαστάσεις, δοθέντος ότι συμπίπτει με την συμπλήρωση εκατό ετών από την διάπραξη αυτού του στυγερού εγκλήματος, το οποίο, υπό τις συνθήκες βαρβαρότητας που το σημαδεύουν ανεξίτηλα, φέρει όλα τα στοιχεία του εγκλήματος κατά της Ανθρωπότητας» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε μεταξύ άλλων:
«Υπό τα δεδομένα αυτά εμείς, οι Έλληνες, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι κατανοούμε, στο ακέραιο, την σημασία αυτής της Επετείου, οφείλουμε να αγωνισθούμε, αποφασισμένοι και υπό όρους αρραγούς ενότητας, ιδίως για την επίτευξη των εξής στόχων : Πρώτον, για ν’ αναγνωρισθεί διεθνώς η Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, ως στίγμα βαρβαρότητας που θα μείνει χαραγμένο για πάντα στην ανθρώπινη μνήμη. Και, δεύτερον, για ν’ αναγκασθούν οι θύτες να εκφράσουν, τουλάχιστον, μιαν ειλικρινή αναδρομική συγγνώμη, αποκηρύσσοντας έτσι την ως τώρα ανίερη τακτική της αδίστακτης παραχάραξης των, κατά γενική ομολογία, αμάχητων ιστορικών τεκμηρίων».
Με το βλέμμα στους πυροσβέστες
Την αρχιερατική Θεία Λειτουργία στη Μεγαλόχαρη της Τήνου παρακολούθησε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ο οποίος νωρίτερα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. παναγιωτόπουλο, μετέβη με σκάφος του ΠΝ στο σημείο του τορπιλισμού του καταδρομικού «Έλλη».
Η σκέψη μας βρίσκεται στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από τις μεγάλες φωτιές, και κυρίως στους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης . Γι’ αυτούς δεν υπάρχουν αργίες και Σαββατοκύριακα, δίνουν τον αγώνα με αυτοπεποίθηση και αυτοθυσία, για να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών αλλά και το περιβάλλον, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη χθεσινή «διπλή εορτή» του Ελληνισμού, της Κοίμησης της Θεοτόκου αλλά και την τιμή προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, με αφορμή τον τορπιλισμό της «Έλλης» στις 15/8/1940.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αυτές τις μέρες παίρνουμε δύναμη και βρίσκουμε καταφύγιο στην πίστη μας, για να ατενίσουμε το μέλλον με σιγουριά και αισιοδοξία, για μια Ελλάδα που επιτέλους γυρίζει σελίδα.