Μινωική λάρνακα επέστρεψε στην Ελλάδα

Τρεις ελληνικές αρχαιότητες, μεταξύ των οποίων και μια μινωκή λάρνακα, οι οποίες επέστρεψαν  στην Ελλάδα  από το Μουσείο Michael Carlos του Πανεπιστημίου του Emory στην Ατλάντα των ΗΠΑ, φιλοξενούνται  από χθες στο Φετιχιέ Τζαμί των Αθηνών, στο πλαίσιο της έκθεσης «Ιστορίες με αίσιο τέλος». Η επιστροφή  των αρχαιοτήτων από την Ατλάντα   διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών  του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η έκθεση πραγματεύεται τη μακρά και δύσκολη πορεία επαναπατρισμού τριών ελληνικών αρχαιοτήτων.
Οι αρχαιότητες προέρχονται από τρεις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας, την Κρήτη, την Ήπειρο και την Αττική, έχοντας ένα κοινό στοιχείο. Πρόκειται για προϊόντα λαθρανασκαφών που διακινήθηκαν από κυκλώματα αρχαιοκαπήλων και εξήχθησαν παράνομα από τη χώρα μας, πριν καταλήξουν στο Μουσείο Carlos.
Πρόκειται για:

  1. Πήλινη μινωική λάρνακα του τύπου του λουτήρα, με διακόσμηση ψαριών στο εσωτερικό και στυλιζαρισμένου χταποδιού στο εξωτερικό που χρονολογείται στον 14ο αι. π.Χ.
  2. Μαρμάρινο άγαλμα νεαρής γυναικείας μορφής, που στηρίζεται με τον αριστερό  της αγκώνα σε υψηλό κορμό δένδρου και χρονολογείται στον 2ο αι. π.Χ. κα
  3. Μαρμάρινη ανδρική ιματιοφόρα μορφή καθισμένη σε δίφρο, προερχόμενη από τον ανάγλυφο διάκοσμο αττικού επιτύμβιου ναΐσκου του τρίτου τέταρτου του 4ου αι. π.Χ.