Μήλος: Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για ακύρωση της άδειας ανέγερσης ξενοδοχείου στο Σαρακήνικο ο δήμος

Σάλος έχει ξεσπάσει μετά από την αποκάλυψη του protothema.gr για την ανέγερση ξενοδοχείου στη μοναδικού φυσικού κάλλους περιοχή Σαρακήνικο της Μήλου. Στον απόηχο των αντιδράσεων, η κυβέρνηση αντέδρασε, σταματώντας τις εργασίες, ενώ η Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα ελέγξει τη νομιμότητας της οικοδομικής άδειας που έλαβε η εταιρεία Unique Development. Στο ίδιο πλαίσιο και ο δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης, ο οποίος, όπως δηλώνει στο protothema.gr, έχει δώσει εντολή στις νομικές υπηρεσίες του Δήμου να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για ακύρωση της άδειας. Προσφυγή στη Δικαιοσύνη ετοιμάζουν και επιτροπές που έχουν συγκροτήσει κάτοικοι.

Η υπόθεση, πάντως, είναι χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίο μπορεί όποιος θέλει να διολισθήσει της προσοχής των αρμοδίων υπηρεσιών και να εκδώσει άδεια για να χτίσει… όπου θέλει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για παράδειγμα, η εταιρεία που χτίζει το πεντάστερο ξενοδοχείο στο διάσημο Σαρακήνικο, την περιοχή που έχει βραβευθεί ως μια από τις ομορφότερες του πλανήτη, χρειάστηκε να προσκομίσει τις σχετικές αδειοδοτήσεις στην Πολεοδομία, η οποία έδωσε όρους δόμησης και ο μηχανικός της μπόρεσε να βγάλει την οικοδομική άδεια. Φαίνεται παράλογο, είναι όμως τόσο απλό, αφού οι άδειες εκδίδονται αυτόματα από τον μηχανικό, όταν πρόκειται για κτίσματα κάτω των 3.000 τμ.

Τι θα συμβεί λοιπόν τώρα; Οι εργασίες που είχαν ξεκινήσει ήδη στην περιοχή, όπου έχει σχεδιαστεί να ανεγερθεί πεντάστερο ξενοδοχείο επιφάνειας 2.974 τμ, έχουν παγώσει, μέχρι να ελεγχθεί η νομιμότητά της από την υπηρεσία δόμησης της Μήλου. Η πρώτη ζημιά, βέβαια, έχει ήδη γίνει, αφού τα οικοδομικά συνεργεία είχαν ξεκινήσει τις εργασίες για την ανέγερση του ξενοδοχείου επάνω στον κατάλευκο, ηφαιστειογενή βράχο, ο οποίος και έχει σχεδιαστεί να τρυπηθεί και… τσιμεντωθεί. Πώς μπορεί να πήρε άδεια κάποιος για κάτι τέτοιο;

Πώς εκδόθηκε η άδεια

Η διαδικασία είναι απλή, όπως εξηγεί ο δήμαρχος Μήλου, ο οποίος ξεκαθαρίζει στο protothema.gr ότι δεν θα επιτρέψει το “έγκλημα” της καταστροφής μοναδικών φυσικών τοπίων του νησιού. Ο μηχανικός που θα ορίσει η εταιρεία, θα πρέπει να λάβει τις σχετικές αδειοδοτήσεις, όπως της αρχιτεκτονικής επιτροπής (η οποία χαράζει τον αιγιαλό και την παραλία με όποια κριτήρια κρίνει αυτή), της κτηματικής υπηρεσίας, της δασικής, τα περιβαλλοντικά, τις διευθετήσεις ρεμάτων, τους δρόμους κλπ.

Εφόσον τύποις πληρούνται οι προϋποθέσεις, δηλαδή όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση η περιοχή του Σαρακήνικου δεν έχει κηρυχθεί φυσικό μνημείο, αρχαιολογικό μνημείο, δάσος κλπ, τα σχετικά έγγραφα (οι αδειοδοτήσεις) κατατίθενται στην τοπική Πολεοδομία. Στη συγκεκριμένη Πολεοδομία, εξηγεί στο protothema.gr ο κ. Μανώλης Μικέλης, υπάρχει μόνο μία υπάλληλος, η οποία είναι και Έπαρχος. Η Πολεοδομία είναι αυτοτελές τμήμα και ο Δήμος έχει τη διοικητική ευθύνη μόνο, χωρίς τη δυνατότητα παρέμβασης ή έστω γνωμοδότησης.
Η Πολεοδομία, το μόνο που ουσιαστικά μπορεί να κάνει, είναι να ελέγξει εάν υπάρχουν όλες οι άδειες και να δώσει τους όρους δόμησης. Πρόκειται ουσιαστικά για μια τυπική, διεκπεραιωτική διαδικασία, μετά από την οποία ο μηχανικός της εταιρείας μπορεί να εκδώσει αυτόματα -όπως προβλέπει ο νόμος- την οικοδομική άδεια.

“Να το απαλλοτριώσουμε”

Κάτι τέτοιο έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση. “Είναι εγκληματικό”, λέει στο protothema.gr ο κ. Μικέλης. “Δεν πρόκειται να το επιτρέψω. Είναι χρέος μου, ως δήμαρχος να προστατεύσω τις ομορφιές και τον χαρακτήρα του νησιού, ακόμα και αν χρειαστεί να δώσω τη ζωή μου. Ήδη βρισκόμασταν σε επαφή για το θέμα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, όμως τώρα, έχω δώσει εντολή στον νομικό μας να κινήσει όλες τις διαδικασίες για να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη ώστε να σταματήσει αυτό το έγκλημα, αλλά και άλλα παρόμοια που συντελούνται στο νησί, ακόμα και πάνω σε υδροβιότοπους και αρχαιολογικά κτίσματα”.

Καθώς μετά από την αποκάλυψη του protothema.gr η κυβέρνηση αντέδρασε, αναστέλλοντας όλες τις εργασίες μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα του έργου, ο δήμαρχος Μήλου λέει ότι είναι πρόθυμος να κάνει οτιδήποτε για να διασώσει το μοναδικού φυσικού κάλλους τοπίο του Σαρακήνικου. “Υπάρχουν λύσεις”, λέει. “Θα μπορούσαμε να το απαλλοτριώσουμε. Θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε χρήματα και να το αγοράσουμε εμείς, ο Δήμος και να το μετατρέψουμε σε δημοτική περιουσία, ώστε να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μπορέσει να το καταστρέψει, ότι δεν θα αλλάξει ο χαρακτήρας του νησιού και ότι θα μείνει ως περιουσία των επόμενων γενεών της Μήλου”.

Πάντως για την περίπτωση του Σαρακήνικου, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Οι κάτοικοι λένε ότι η περιοχή που σκάφτηκε, δεν είναι μόνο αδιανόητης ομορφιάς, αλλά και μεγάλης ιστορικής σημασίας. Είναι, όπως λένε, γεμάτη από προϊστορικά απολιθώματα τα οποία και φυσικά καταστρέφονται με την έναρξη των εργασιών, ενώ εγείρεται και θέμα όχλησης της προστατευόμενης μεσογειακής φώκιας Monachus-Monachus, η οποία έχει (και) στο Σαρακήνικο ένα από τα “λημέρια” της.

Οι κάτοικοι της Μήλου έχουν ξεσηκωθεί και οργανώνονται σε επιτροπές, με σκοπό να εμποδίσουν, όπως λένε, την καταστροφή ενός από τα πιο όμορφα τοπία του πλανήτη. Ετοιμάζονται και αυτοί να προσφύγουν ομαδικά στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να μη χτιστεί το ξενοδοχείο επάνω στα ηφαιστειακά βράχια, αλλά και να ζητήσουν από την UNESCO να παρέμβει, χαρακτηρίζοντας το Σαρακήνικο -όπως και άλλες περιοχές της Μήλου- μνημείο μοναδικού φυσικού πλούτου, “κλειδώνοντας” έτσι ότι κανείς δεν θα μπορεί να παρέμβει… τσιμεντώνοντάς το.