Μαζική και ενθουσιώδης ήταν η κεντρική προεκλογική εκδήλωση της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας για τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου στην κατάμεστη αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης». Ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Μανόλης Βασιλάκης αναφέρθηκε αρχικά στη συμβολική σημασία της δημοτικής αίθουσας, όπως ταιριάζει σε μια δημοτική παράταξη.
Είναι όπως είπε «η αγαπημένη μας αίθουσα, αφού εδώ πραγματοποιήσαμε τις 36 από τις 38 ομιλίες, που οργανώσαμε τα τελευταία δυόμιση χρόνια, από δω ξεκινήσαμε στις 16 Μαρτίου τον προεκλογικό μας αγώνα».
Ο κ. Βασιλάκης αρχικά αναφέρθηκε στην πλούσια ιστορία της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας από το 1994 μέχρι σήμερα, που την κατατάσσει στις μακροβιότερες δημοτικές παρατάξεις της χώρας. Συμμετείχε, όπως είπε με αμιγώς δικό της ψηφοδέλτιο στις δημοτικές εκλογές του 1994 και του 1998, στις οποίες κατέγραψε ποσοστά της τάξεως του 15%, εξέλεξε 3 δημοτικούς συμβούλους και έκανε πολλή δουλειά, με κριτική και προτάσεις, προς την υπό τον κ. Ασλάνη δημοτική Αρχή.
Ενδεικτικά ανέφερε τις προτάσεις για ανακύκλωση, μείωση του όγκου των απορριμμάτων και χουμοποίηση, για την απόκτηση της Φάμπρικας Ανωγειανάκη στην Αγία Τριάδα, για την πρόταση να τιμηθεί το έτος 2000 η επέτειος των 100 ετών από τη γέννηση του Γιώργου Σεφέρη και, όταν ο Δήμος αδράνησε, προχωρήσαμε στην οργάνωση ενός διημέρου που εκδόθηκε και σε βιβλίο. Αναφέρθηκε ακόμα στην πρόταση για την απόκτηση των αρχείων των δυνάμεων κατοχής, τα οποία, με τη συνεργασία του Μανόλη Καρέλλη, ήρθαν στη Βικελαία κατά τη θητεία του κ. Βασιλάκη ως προέδρου της Επιτροπής Εποπτείας της Βιβλιοθήκης.
Αυτές ήταν 4 μόνο από 40 και πλέον προτάσεις, που κατατέθηκαν τα 8 αυτά χρόνια, δείχνοντας ότι μία παράταξη μπορεί να είναι χρήσιμη και από την αντιπολίτευση.
Στη συνέχεια ο κ. Βασιλάκης αναφέρθηκε στις εκλογές των ετών 2002, 2006 και 2010 όπου η Ηράκλεια Πρωτοβουλία συνεργάστηκε με την παράταξη Ηράκλειο-Πρωτεύουσα Πόλη και μετέπειτα Ηράκλειο-Ανοιχτοί Ορίζοντες του κ. Γιάννη Κουράκη, έχοντας σημαντικό μερίδιο στο έργο, που επιτελέστηκε.
Ανέφερε ενδεικτικά την προσφορά του Κώστα Μαμουλάκη ως συντονιστή των Ολυμπιακών έργων, αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Πολεοδομίας και υπεύθυνου για το Πολιτιστικό Κέντρο, του Κώστα Βαρβεράκη ως προέδρου του νεοσύστατου 1ου (Κεντρικού) Διαμερίσματος, της Κικής Φανιουδάκη ως συμβούλου στο ίδιο Διαμέρισμα, στον Παναγιώτη Αναστασάκο στα Τεχνικά Έργα και στο Πολιτιστικό Κέντρο και στον Γιώργο Χυντηράκη στα πολιτιστικά.
Είπε επίσης για την ενασχόληση του με τη μελέτη και την ανέγερση του Πολιτιστικόυ Κέντρου από τη δημαρχία Κληρονόμου μέχρι την αρχή της δημαρχίας Λαμπρινού, όπου εργάστηκαν επίσης ο Γιώργος Κατσαράκης, ο Μιχάλης Ταρουδάκης και ο Μανόλης Σωμαράκης.
Ο κ. Βασιλάκης αναφέρθηκε ακόμη στις δραστηριότητές του ως αντιδημάρχου στην εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος στην Οικονομική Υπηρεσία, στην καταγραφή της δημοτικής περιουσίας, στη Βικελαία και στην Πολεοδομία. Επίσης μέλη της παράταξης συμμετείχαν ενεργά σε δημοτικές επιτροπές και Διοικητικά Συμβούλια δημοτικών επιχειρήσεων από την πρώτη θητεία της μέχρι σήμερα.
Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία δεν συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές του 2014, συνέχισε όμως να κάνει προτάσεις για σημαντικά θέματα της πόλης, ανάμεσα στα οποία, η διάνοιξη παραποτάμιας οδού στον Άι Γιάννη και απόκτηση χώρου 15 στρ. για αθλητικό κέντρο.
Επίσης ενδιαφέρθηκε για τη ρύπανση των υδάτων του Γιόφυρου, συμμετείχε στη διαβούλευση για το πάρκο Γεωργιάδη και το Πολιτιστικό Κέντρο. Επίσης πρότεινε την απόκτηση του χώρου απέναντι από το άγαλμα του Βενιζέλου με στόχο να επιτευχθεί η σύνδεση του πάρκου Γεωργιάδη με την πλατεία Ελευθερίας, και η διάσωση του «Ηρώου», κτηρίου με μεγάλη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία. Παράλληλα οργάνωσε έναν μεγάλο αριθμό ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων.