Η ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΗΤΕΡΩΝ ΣΑΛΙΜΑ ΑΓΑ ΧΑΝ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ “Π”

Όνειρο ζωής που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα είναι για την πρέσβειρα καλής θέλησης της διεθνούς ένωσης των Παιδικών Χωριών SOS, πριγκίπισσας Σαλίμα Αγά Χαν, μία επίσκεψη στην Κνωσό. «Η ιστορία της Κρήτης είναι εκπληκτική», αναφέρει, σε συνέντευξή της στην «Π», όπου μιλά για την εντύπωση που της έχει κάνει το γεγονός ότι οι Έλληνες, παρά τις αντιξοότητες, στηρίζουν το συνάνθρωπό τους. Η πρώην σύζυγος του πρίγκιπα, Καρίμ Αγά Χαν, θρησκευτικού ηγέτη των Ισμαηλιτών με μυθική περιουσία, έχει πλούσια κοινωνική δράση, αφού στηρίζει και τους Αφγανούς πρόσφυγες.

Η ίδια γεννήθηκε στο Νέο Δελχί, στην Ινδία, και το όνομά της, πριν το γάμο της με τον πρίγκιπα, ήταν Sarah Frances Croker-Poole. H πριγκίπισσα Σάλιμα, όπως μετονoμάστηκε, απέκτησε τρία παιδιά με τον Αγά Χαν, τη Ζαχρά, τον Ραχίμ και τον Χουσαίν. Η ίδια δηλώνει στην «Π» ότι, πλέον, ο τίτλος που της προσφέρει χαρά είναι εκείνος της πρέσβειρας των παιδιών και των μητέρων.

Η ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΗΤΕΡΩΝ ΣΑΛΙΜΑ ΑΓΑ ΧΑΝ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ “Π”

Είναι πρώτη φορά που επισκέπτεστε την Κρήτη;

«Ναι, στην Ελλάδα έχω έρθει ξανά, ποτέ, όμως, στην Κρήτη. Μου δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτώ έναν οικογενειακό φίλο και θέλησα να δω από κοντά, με τα δικά μου μάτια, τη δουλειά που γίνεται στο νέο Παιδικό Χωριό SOS. Η Κρήτη είναι ένα θαυμάσιο μέρος με μία εκπληκτική ιστορία. Όλη μου τη ζωή ήθελα να επισκεφτώ την Κνωσό, ήταν ένα όνειρό μου από όταν ήμουν 7 ετών. Επιτέλους θα το κάνω αύριο (σήμερα)».

Ποια είναι η εικόνα σας για τους Έλληνες;

«Οι Έλληνες είστε ένας λαός που, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, βοηθάτε πάρα πολύ τους συνανθρώπους σας. Προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες χώρες, ο κόσμος δεν υποφέρει μονάχα στην Ελλάδα αλλά σε πολλά σημεία του κόσμου. Βέβαια, όλοι μιλάνε για την Ελλάδα, όμως, το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Δυστυχώς, υπάρχουν πάντα και παντού παιδιά που χρειάζονται φροντίδα.

Τα Παιδικά Χωριά SOS αναλαμβάνουν τη φροντίδα τους μακροχρόνια, με αγάπη και πολλή προσοχή. Παρακολουθούν τη ζωή των παιδιών, που παραμένουν πάντα ασφαλή. Έχω βρεθεί σε τόσα Χωριά και όπως σε κάθε οικογένεια υπάρχει ένα άτακτο αγόρι ή κορίτσι που στο τέλος θα επιστρέψει στο σπίτι του έτσι γίνεται και εδώ. Το παιδί θα επωφεληθεί από τη μόρφωση που λαμβάνει, την αγάπη, τη φροντίδα. Αν δεν υπήρχαν τα Χωριά, τα παιδιά αυτά θα έμεναν στο τέλος στο δρόμο.

Πρέπει να πούμε ότι στην Πολιτεία θα κόστιζε περισσότερα χρήματα αυτό από ο, τι αν μας βοηθούσε να κτίσουμε ένα μέρος σαν αυτό εδώ στην Κρήτη, για να κρατήσουμε τα παιδιά ασφαλή, χαρούμενα, μορφωμένα, με μια φυσιολογική ζωή.»

Η ειδοποιός διαφορά των Χωριών είναι ότι τα παιδιά έχουν μία μητέρα και ένα ασφαλές σπιτικό;

«Ναι, έχω δει μητέρες που έχουν πάρει σύνταξη και ακόμα παραμένουν στο Χωριό για να βοηθήσουν τις νέες μητέρες που με τη σειρά τους συνεχώς εκπαιδεύονται σε θέματα, όπως είναι η διατροφή των παιδιών. Οι μητέρες στηρίζονται ψυχολογικά, όλο το προσωπικό κάνει πολύ προσεκτικές κινήσεις.

Θυμάμαι στη Ν. Αφρική είχαν συναντηθεί για ένα σεμινάριο τρεις μητέρες από τρεις διαφορετικές χώρες με τις τοπικές ενδυμασίες τους. Την πρώτη μέρα, η καθεμία νόμιζε πως είχε αναλάβει την πιο δύσκολη δουλειά. Όμως, στο τέλος, κάθονταν και συζητούσαν σαν αδελφές και διαπίστωσαν πως, τελικά, όλες αντιμετώπιζαν τις ίδιες δυσκολίες. Τα παιδιά προέρχονται από δύσκολα περιβάλλοντα, πρέπει να δουλέψεις πολύ για να μη φοβούνται ότι θα τα εγκαταλείψουν και πάλι».

Δηλαδή, οι μητέρες με τα χρόνια γίνονται γιαγιάδες… «Έτσι είναι.

Βγαίνουν στη σύνταξη και συνεχίζουν να βοηθούν. Ακόμα και τα παιδιά όταν μεγαλώνουν, ίσως δεν επιστρέφουν αμέσως στο Χωριό, αλλά μόλις πιάσουν δουλειά ή αγοράσουν την πρώτη τους μηχανή, το πρώτο τους τηλέφωνο, λένε στα άλλα παιδιά ότι «μπορείς να τα καταφέρεις και εσύ». Τα μεγαλύτερα στηρίζουν τα νεότερα παιδιά».

Υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που μεγάλωσαν μαζί στο Χωριό και συνεχίζουν να ζουν και όταν ανεξαρτητοποιηθούν σαν αδέλφια;

«Ναι. Να πούμε ότι τα Χωριά στηρίζουν τα παιδιά μέχρι να σταθούν στα πόδια τους. Είναι λογικό ότι δεν θα γίνουν όλοι επιστήμονες, δεν θα ακολουθήσουν ακαδημαϊκή καριέρα. Εγώ πάντα λέω «γίνε υδραυλικός ή ηλεκτρολόγος, όλοι σε χρειάζονται». Υπάρχει η περίπτωση ενός καταπληκτικού ποδοσφαιριστή σήμερα που είχε μανία με τα αθλήματα από την ηλικία των 12 ετών».

Σε πολλές περιπτώσεις, η ζωή στο Χωριό είναι καλύτερη από ό,τι σε αληθινές οικογένειες;

«Ο λόγος είναι ότι εμείς είμαστε προετοιμασμένοι ότι θα έχουμε προβλήματα. Οι οικογένειες, οι γονείς μπορεί να μην έχουν λεφτά, να μην αντέχουν να φροντίζουν τα παιδιά τους. Υπάρχουν περιπτώσεις, για παράδειγμα στο Αφγανιστάν, όπου αφήνουν τα παιδιά στους παππούδες ή απλώς σε ένα.. χάος. Στα Χωριά, μία μητέρα εκπαιδεύεται, έχει ψυχολογική φροντίδα, οι μητέρες τη χρειάζονται όσο και τα παιδιά. Όταν έρχονται στα Χωριά αφήνουν πίσω τους τρομερές καταστάσεις τα παιδιά, κάποια έχουν εφιάλτες, άλλα δεν εμπιστεύονται κανέναν. Οι μητέρες ανοίγουν την αγκαλιά τους και τα παίρνουν υπό την προστασία τους».

Έτσι, τους δίνετε μία ευκαιρία να πιστέψουν στα παραμύθια;

«Να πιστέψουν στον εαυτό τους!»

Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να πιστέψουν σε έναν ήρωα ή ότι η μητέρα τους θα είναι πάντα εκεί. «Είναι πολύ γλυκό γιατί οι μητέρες στα Χωριά είναι πάντα εκεί. Μπορεί ένα παιδί να βρίσκεται μόνο για ένα χρόνο στο Χωριό, πηγαίνω και μου λένε «έλα να δεις το σπίτι μου, να δεις τη μητέρα μου». Τα Χωριά δεν είναι όπως σε ένα Ίδρυμα, όλα πανομοιότυπα, η κάθε μητέρα έχει τη δυνατότητα να διακοσμήσει το σπίτι μαζί με τα παιδιά, βάζουν τη δική τους πινελιά και είναι πολύ περήφανοι όλοι για αυτό».

Λόγω της ιδιότητάς σας, αισθάνεστε ότι είναι καθήκον σας να βοηθάτε άλλα άτομα;

«Είναι ευχαρίστησή μου, όχι καθήκον. Εγώ είμαι ένα πολύ μικρό κομμάτι στις προσπάθειες που καταβάλλονται. Ο τίτλος μου, της πρέσβειρας για τα παιδιά και τις μητέρες, είναι κάτι που μου δίνει χαρά. Βλέπω από κοντά κάθε Χωριό με μεγάλο ενδιαφέρον».

 Φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή, σε κάποιο Χωριό, σε μία χώρα, υπήρξε ένα κοριτσάκι που σας πλησίασε και αναφώνησε «βλέπω μια πριγκίπισσα»!

«Νομίζω πως είμαι μια απογοήτευση για εκείνα, δεν φοράω τιάρα, δεν έχω μακριά μαλλιά και ίσως είμαι μεγαλύτερη σε ηλικία από την εικόνα που έχουν στο μυαλό τους».

Με τις ευχές της πριγκίπισσας η ανέγερση του Παιδικού Χωριού SOS

Με τις ευχές της πριγκίπισσας η ανέγερση του Παιδικού Χωριού SOS
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΦΟΙΝΙΚΙΑ

Μία πριγκίπισσα… υποκλίνεται στους Έλληνες, οι οποίοι στέκονται στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη.Μία πριγκίπισσα… υποκλίνεται στους Έλληνες, οι οποίοι στέκονται στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη.Η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Διεθνούς Ένωσης των Παιδικών Χωριών SOS, Σαλίμα Αγά Χαν, βρέθηκε χθες στο υπό ανέγερση Χωριό στη Φοινικιά και έπλεξε το εγκώμιο των Ελλήνων.«Η χώρα σας είναι καταπληκτική, μοναδική στη φροντίδα που οι άνθρωποί της προσφέρουν.

Σας συγχαίρω και σας τιμώ» τόνισε.Ξεναγήθηκε στους χώρους του Χωριού, δήλωσε ενθουσιασμένη για την κατασκευή του και τόνισε τη σημασία που έχουν τα Χωριά για τα παιδιά που φιλοξενούν, αφού διαφορετικά μπορεί να βρίσκονταν εγκαταλελειμμένα, στο δρόμο.  Όπως είπε, οι λόγοι που πολλά παιδιά έχουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη των Χωριών είναι η οικονομική κρίση, φυσικές καταστροφές, όπως ένας σεισμός ή ένα τσουνάμι, αλλά και ο πόλεμος ή η εμφύλια σύρραξη.Το φθινόπωρο θα “ζωντανέψουν” τα κτίρια«Η Σαλίμα Αγά Χαν είναι το πρώτο επίσημο πρόσωπο που έρχεται και επισκέπτεται το Χωριό μας, ελπίζω το δικό της ποδαρικό να είναι και καλότυχο για τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν και θα μεγαλώσουν εδώ και για όλη την προσπάθεια που κάνουμε στην Κρήτη» ανέφερε ο γενικός διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδας, κ. Γιώργος Πρωτόπαπας.

 η ανέγερση του Παιδικού Χωριού SOS

Όπως είπε, το κατασκευαστικό πρόγραμμα του Χωριού, που βρίσκεται στη Φοινικιά, θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, στις 20 Αυγούστου θα αρχίσει να ολοκληρώνεται ο εξοπλισμός των σπιτιών και την πρώτη βδομάδα του Οκτωβρίου θα μπουν τα παιδιά για να δώσουν χαρά και ζωή στα κτίρια.Ο κ. Πρωτόπαπας είπε πως αυτή τη στιγμή έχει εξευρεθεί το προσωπικό για να ξεκινήσει τη λειτουργία του το Χωριό και τόνισε πως είναι πάντα δύσκολη η αναζήτηση και επιλογή των μητέρων SOS.

Το Χωριό στη Φοινικιά έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 30 παιδιά, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 13 αιτήματα παιδιών. Ο σχεδιασμός είναι να παραμείνει τουλάχιστον ένα από τα δύο σπίτια στο κέντρο του Ηρακλείου. Το ένα αυτή τη στιγμή φιλοξενεί επτά παιδιά και το άλλο έξι. Το ένα σπίτι από το κέντρο θα μετακινηθεί στη Φοινικιά και το δεύτερο σπίτι από τα τρία που είναι υπό ανέγερση θα καλύψει τις νέες ανάγκες που έχουν προκύψει. Τα δύο από τα τρία σπίτια θα ξεκινήσουν σύντομα τη λειτουργία τους.

Τα Χωριά δέχονται παιδιά μετά από αιτήματα κοινωνικών υπηρεσιών, από συγγενικών προσώπων ή από την εισαγγελία. Ακολουθεί η αξιολόγηση των αιτημάτων, κατά πόσο δηλαδή τα παιδιά έχουν ανάγκη μακρόχρονης στήριξης. Στα σπίτια φιλοξενούνται και τα αδέλφια του κάθε παιδιού για να μείνει όλη η οικογένεια ενωμένη. Οι ηλικίες που θεωρούνται «διαχειρίσιμες» για τα παιδιά που έρχονται στα Χωριά είναι ως 8 ετών.

«Πάντα εύχεσαι να μην υπάρχουν παιδιά σε εγκατάλειψη, αλλά επειδή η κοινωνία μας είναι αυτή που προσδιορίζει την πραγματικότητα της ζωής, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που θα παρουσιαστούν για τα παιδιά» τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας. Πρόσθεσε πως το σημαντικότερο κομμάτι, πέρα από την ανέγερση των σπιτιών, είναι να μπορέσει η τοπική κοινωνία να αγκαλιάσει το έργο.

«Το κτίσιμο είναι ένα βήμα, αλλά η συνέχιση της λειτουργίας είναι εξίσου σημαντική και αναγκαία και αυτό γίνεται μόνο με τη βοήθεια των συμπολιτών μας» τόνισε.«Η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή αλλά θα έρθει μία ακόμα πιο ξεχωριστή, εκείνη των εγκαινίων» τόνισε η πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Παιδικού Χωριού SOS  Κρήτης, κ. Μιράντα Τζοβενή. Ανέφερε πως το έργο γίνεται πραγματικότητα μόνο μετά από δωρεές, όπως ήταν η δωρεά οικοπέδου από τον κ. Σιδεράκη, αφού δε λαμβάνεται καμία ενίσχυση από πουθενά.

«Η τοπική κοινωνία έχει βοηθήσει πάρα πολύ, ευαισθητοποιήθηκε και από τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ηρακλείου. Οι προσφορές για εκδηλώσεις είναι σε πολύ καλό επίπεδο πλέον, δεν κυνηγάμε κόσμο, έρχεται σε εμάς» είπε. Η στήριξη δεν είναι μόνο από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο μίας Ελβετίδας, η οποία έχει αναλάβει τον εξοπλισμό ενός σπιτιού. Μάλιστα, στέλνει χρήματα στο Χουδέτσι, όπου μένει όταν έρχεται στη χώρα μας, και ο όρος της είναι να αγοράζονται τρόφιμα από τα τοπικά μπακάλικα.

Η κ. Τζοβενή εξήγησε πως παράλληλα λειτουργεί το σπίτι προσωρινής φροντίδας για τα παιδιά από οικογένειες με προβλήματα που επιλύνονται και δε χρειάζεται το Χωριό να αναλάβει την επιμέλειά τους. Τα παιδιά πηγαίνουν στο σπίτι για ένα διάστημα, διορθώνονται και θεραπεύονται τα κακώς κείμενα με τους γονείς και επιστρέφουν στο πατρικό τους, αλλιώς πηγαίνουν στο Χωριό. Ακόμα, λειτουργεί το κέντρο στήριξης που βοηθά 200 οικογένειες τον μήνα, προσφέρει τρόφιμα, ψυχολογική στήριξη και βοήθεια στα μαθήματα. Τέλος, υπάρχει η κινητή μονάδα που επισκέπτεται τους δήμους Αρχανών και Χερσονήσου.